Η ψηφιακή τεχνολογία τέθηκε στην υπηρεσία του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας, ενώ ο Δήμος Πηνειού, όπως τονίζει στην «Πατρίς» ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, στηρίζει τον Πολιτιστικό Τουρισμό.
Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος και το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού σε συνεργασία με την C.O.P.A.E. ILIS και με την ουσιαστική συμβολή δύο εθελοντριών νέων κοριτσιών και μηδενικό κόστος για τον Δήμο, αξιοποίησαν τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και μέσω του κινητού τηλεφώνου προσφέρουν στους επισκέπτες του Μουσείου την περιγραφή των θεματικών ενοτήτων του Λαογραφικού.
Παράλληλα η θέση του Μουσείου της Αγ. Μαύρας σημειώνεται πλέον στους χάρτες της Google καθοδηγώντας τους επισκέπτες να μεταβούν στο σημείο.
Μαρίνος: Πολιτιστικός τουρισμός
Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε στην «Πατρίς»: «Στόχος μας είναι η αναβάθμιση όλων των Μουσείων του Δήμου μας. Ψηφιακή περιγραφή θα γίνει επίσης και στα Μουσεία Βαρθολομιού, Γλύφας και Σίμιζα, Αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο τον Πολιτισμό του τόπου μας, την παράδοσή μας και στηρίζουμε τον Πολιτιστικό τουρισμό που αποτελεί μια αναπτυσσόμενη αγορά η οποία μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη και να αυξήσει τη μέση τουριστική δαπάνη».
Οι εθελόντριες
Ο κ. Επαμεινώνδας Κλάδης, συντονιστής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της C.O.P.A.E. ILIS αναφερόμενος στην ψηφιακή περιγραφή του Λαογραφικού και πώς λειτουργεί, δήλωσε:
«Με το πρόγραμμα Erasmus+ ήρθε από τη Ρώμη η 17χρονη Τζούλια Λαλέντζια , μαθήτρια Τεχνικού Λυκείου στο τμήμα τεχνικός τουρισμού. Στοχοθεσία της Τζούλια ήταν μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων να προσπαθήσει να προωθήσει το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Μαύρας. Σε συνεργασία με την 24χρονη Ευαγγελία Μπριλή από τα Καβάσιλα η οποία κάνει την πρακτική της στο Δήμο Πηνειού, πέτυχαν να κάνουν μια ψηφιακή περιγραφή του Λαογραφικού αλλά ταυτόχρονα έκαναν και προώθησή τους στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δηλαδή τουρίστες που βρίσκονται στο νομό μας, χρησιμοποιώντας το Google, θα μπορούν να βρουν την τοποθεσία του Λαογραφικού και με οδηγό GPS να βρεθούν στην Αγία Μαύρα.
Η ψηφιακή περιήγηση είναι μεταφρασμένη σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά. Ο επισκέπτης σκανάρει με το κινητό του τον κωδικό που βρίσκεται αναρτημένος σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου και αμέσως έχει στη διάθεσή του την περιγραφή των θεματικών ενοτήτων.
Όλα αυτά έγιναν εθελοντικά και φυσικά με μηδενικό κόστος για τον Δήμο Πηνειού, αλλά τα οφέλη θα είναι μεγάλα. Υπήρχε όλο αυτό το διάστημα άριστη συνεργασία με τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο ο οποίος μας υποστήριξε σε ότι χρειαστήκαμε κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας άσκησης»
Αναβάθμιση όλων των Μουσείων
Ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Στην προσπάθεια του Δήμου Πηνειού για αναβάθμιση όλων των Λαογραφικών Μουσείων της Αγ. Μαύρας, του Βαρθολομιού, της Γλύφας και του Σιμίζα, αλλά και η λειτουργία τους ανεξαρτήτως προσώπων, εντάσσεται και εργασία που έγινε στην Αγία Μαύρα από δύο εθελόντριες την Τζούλια και την Ευαγγελία, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά έγιναν ύστερα από πρόταση του φίλου Νώντα Κλάδη υπευθύνου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της C.O.P.A.E. ILIS. Έγινε μια εκπληκτική δουλειά και ο επισκέπτης μπορεί μέσω κινητού να ενημερώνεται για κάθε θεματική ενότητα που βλέπει. Το ίδιο θα γίνει και στα άλλα Μουσεία του Δήμου Πηνειού. Το Μουσείο θα είναι ανοικτό κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 9 μέχρι τις 12 και αρχικά ως ξεναγός θα είναι η Ευαγγελία Μπριλή που κάνει την πρακτική της».