Στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, με τη διάθεση 296 κλινών σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών COVID αλλά και ασθενών με άλλες παθήσεις, προσέτρεξε ξανά το υπουργείο Υγείας, καθώς το νέο διογκούμενο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ. Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κατόπιν απόφασης του υπουργού Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, υπέγραψε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων μία στη Θεσσαλονίκη και τέσσερις σε Βόλο και Λάρισα, για διάθεση 296 κλινών –και του προσωπικού τους– για τη νοσηλεία COVID και non COVID περιστατικών.
Ειδικότερα, για ασθενείς με COVID-19 το ΕΣΥ θα έχει στη διάθεσή του 200 κλίνες ιδιωτικού Κέντρου Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης και 20 και 30 κλίνες Κέντρων Αποκατάστασης σε Βόλο και Λάρισα, αντίστοιχα. Για ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από COVID-19, στον Βόλο ιδιωτική κλινική διαθέτει 10 απλές κλίνες και δύο κλίνες ΜΕΘ, και στη Λάρισα τρεις κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, είναι και τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ. Από τα 3.643 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας, τα 661 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με το 1,1 εκατ. κατοίκων, όταν στην Αττική των 4 εκατ. κατοίκων (βάσει της απογραφής του 2011) εντοπίστηκαν 599 περιστατικά της νόσου. Αντίστοιχα σε Λάρισα και Μαγνησία καταγράφηκαν 246 και 148 κρούσματα.
Χθες το πρωί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν 910 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων οι 137 σε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου η πληρότητα αγγίζει το 100%. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στη Θεσσαλία, όπου σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι ήταν καλυμμένες και οι 39 κλίνες εντατικής COVID που διαθέτει.
Στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 392 ασθενείς με COVID-19, ενώ χθες καταγράφηκαν και 295 εισαγωγές ατόμων που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Οι νέοι θάνατοι ασθενών ήταν χθες 55.
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας, τη στιγμή που τουλάχιστον το 37% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, έχει ως αποτέλεσμα να ακούγεται όλο και πιο έντονα η θέση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κάτι που ωστόσο, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση. Ενδεικτική είναι η αναφορά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ του Νίκου Καπραβέλου, διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και η οποία είχε χθες το πρωί 100% πληρότητα. Οπως είπε, «λύση είναι η μείωση αναγκών με αύξηση της υποχρεωτικότητας. Δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε, δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα».
«Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει, δεν σκέφτεται την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και υπάρξουν κατηγορίες που συνταγματικά θα είναι ανεκτό, θα το συζητήσουμε», τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, και τοπικά lockdowns. Οπως είπε, «μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί, αλλά θα αφορούν χώρους όπου συνυπάρχουν εμβολιασμένοι με ανεμβολίαστους. Δεν θα ανοίξουμε κλειστούς χώρους για ανεμβολίαστους σε κομμάτι της εστίασης».