Μια σταθερή αυξητική τάση, υπάρχει στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που έρχονται από λύματα του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας.
Μια αυξητική τάση που σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολο Βανταράκη, έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις εβδομάδες.
Η τάση αυτή όμως δεν παρουσιάζει αυξομειώσεις. «Υπάρχει ιικό φορτίο στα λύματα όλο αυτό το διάστημα το οποίο είναι σταθερό, χωρίς να μειώνεται και χωρίς να αυξάνεται σημαντικά» τονίζει ο ίδιος.
Σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση που υπάρχει και την εξάπλωση της διασποράς, με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν στόχευση τον περιορισμό της έξαρσης, αλλά την πίεση των ανεμβολίαστων.
«Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο. Ο στόχος είναι διαφορετικός και βλέπουμε ότι σε αυτόν έχει εστιάσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη μάχη της πανδημίας.
Ο τρόπος αντιμετώπισης της παραμένει μονοδιάστατος, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει από την αρχή της πανδημίας. Μονοδιάστατα την αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς».
Όμως σε ότι αφορά το ζήτημα του περιορισμού της διασποράς και το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή, η πολιτεία και το κράτος, έχει καθυστερήσει για ακόμα μία φορά στις αποφάσεις του, σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη.
«Είναι σπασμωδικές οι κινήσεις που γίνονται και η αλήθεια είναι ότι με την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία και τη συνεχόμενη αύξηση των νοσηλειών, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να κάνει κάτι διαφορετικό. Σπασμωδικά αντιδράει στην καρδιά της έξαρσης και εν όψει του χειμώνα.
Πίσω ξανά από τον ιό
Ακόμα όμως και τώρα δεν υπάρχουν επί της ουσίας μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Τα μέτρα και οι αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν παρθεί εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον πίσω. Έχουμε καθυστερήσει.
Βλέπουμε τους συνωστισμούς και τις συναθροίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς να συνεχίζονται, να υπάρχει μία γενικότερη χαλάρωση με τη μάσκα, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή μολύνουν και μολύνονται τόσο οι ανεμβολίαστοι, όσοι και οι εμβολιασμένοι.
Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε πίσω ξανά από τον ιό. Χρειάζονται σωστές αποφάσεις, τη σωστή ώρα και μια σταθερότητα σε αυτές, χωρίς να υπάρχουν ούτε από την μία πλευρά υπερβολές, ούτε από την άλλη».
Μια ισορροπία δηλαδή στη λήψη των αποφάσεων για τα μέτρα, θα προσθέταμε εμείς, με βάση τα όσα μπορεί να συμπεράνει κάποιος από τα όσα λέει παραπάνω ο καθηγητής. Ισορροπία που προφανώς έχει χαθεί…