Τo υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη βιβλιομετρική μελέτη των J. Baas, K. Boyack, J. P.A. Ioannidis (https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3).
Η μελέτη κατατάσσει τους επιστήμονες βάσει ενός σύνθετου βιβλιομετρικού δείκτη, ο οποίος βασίζεται σε επιμέρους δείκτες του συστήματος Scopus. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους κορυφαίους 100.000 ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου επιστήμονες καθώς και όσους ανήκουν στο 2% του υπο-πεδίου στο οποίο δραστηριοποιούνται, συνολικά 186.000 άτομα. Μεταξύ αυτών, εμφανίζονται 829 διακεκριμένοι επιστήμονες με διεύθυνση ελληνικού πανεπιστημίου/ιδρύματος/φορέα, το 9.4% των οποίων έχουν διεύθυνση το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Προηγούνται το ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ με ποσοστά μεταξύ 14 και 15.5%. Ανάγοντας τους αριθμούς ως προς τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ εκάστου ιδρύματος (στοιχεία ΥΠΑΙΘ, Δεκ. 2020), το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει την 3η θέση με ποσοστό 11.2%, έναντι 28.3% του ΕΜΠ και 22.5% του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπροστά από τα άλλα πολυθεματικά ιδρύματα της χώρας. Η μονοθεματική φύση των δύο Πολυτεχνείων πιθανώς ευνοεί την κατάταξή τους σύμφωνα με την εν λόγω προσέγγιση – γι’ αυτό επιχειρώντας μια «ομοειδή» σύγκριση, η Πολυτεχνική Σχολή μας θα σημείωνε ποσοστό 25%, αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. “Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών συγχαίρει συνολικά το ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου για την σημαντική αυτή διάκριση”, καταλήγει.