Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων διοργανώνει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» την έκθεση «Τα καλλιγραφένια στρωσίδια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής» από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα θα εκτεθούν περίπου είκοσι (20) στρωσίδια-χαλιά από την περιοχή, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στη συλλογή του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και άλλα προέρχονται από γυναικείες προίκες, τα οποία φυλάσσονται με ιδιαίτερη μέριμνα ως κειμήλια ανεκτίμητης αξίας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σκοπός της έκθεσης η προβολή και ανάδειξη των υφαντών και των διακοσμητικών στοιχείων τους, από την Μακεδονική λαϊκή παράδοση, που έκανε γνωστή την Αρναία ως κέντρο υφαντικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα.
Η Αγγελική Χατζημιχάλη το 1925 έγραψε: «Η λαϊκή μας τέχνη είναι μια από τις γνήσιες εκδηλώσεις της ψυχής του λαού, το στερεό θεμέλιο κάθε νεοελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας»
Σε αυτό το στέρεο θεμέλιο καλλιτεχνικής δημιουργίας εντάσσονται και τα καλλιγραφένια στρωσίδια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής στοιχείο της συλλογικής ταυτότητας του τόπου τους, στο πλαίσιο της παράδοσης και ανάδειξης όλων των εκφάνσεων του. Η εικόνα δε των ανθισμένων τριαντάφυλλων, που κυριαρχεί σε αυτά εκπέμπει ξεκάθαρα τον αμφίσημο συμβολισμό, της χαράς της ζωής με τα λουλούδια και της λύπης με τα αγκάθια.
Επίσης στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση εκτίθεται σε ξεχωριστή ενότητα Το Δέντρο της Ελευθερίας, στολισμένο με κεραμικά έργα, τα οποία σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από τις ομάδες του εργαστηρίου κεραμικής του Κέντρο Πηλού του ΟΠΑΝΔΑ, σε σχήματα και χρώματα που παραπέμπουν στην ελληνική επανάσταση (τσαρουχάκια, ελληνικές σημαίες, κοπέλες και αγόρια με παραδοσιακές φορεσιές, όπλα, σπαθιά, κ.α.).
Παράλληλα στον χώρο θα εκτεθούν δημιουργίες κεραμικών έργων, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την ελληνική επανάσταση όσο και με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών, όπως άγγελοι με φτερά, πουλιά, που αιωρούνται στο χώρο, περιστέρια ειρήνης σε παραδοσιακής αρχιτεκτονικής περιστερώνες.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Την έκθεση επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».
Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2021 έως 09 Ιανουαρίου 2022.
Πληροφορίες:
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Ωράριο Βιβλιοθήκης
Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 15:00
Διεύθυνση: Αγγ. Χατζημιχάλη 6 Πλάκα, Τ.Κ. 10558
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα: 210-3243987, 210-3243972