Τη μαγεία και το πάθος της όπερας, ένα αφήγημα της ιστορίας, μέσα από την αμεσότητα της θεατρικής δράσης και την ένταση του μουσικού λόγου, αντάμωσε το βράδυ της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου 2021 το κοινό της πόλης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, που παρακολούθησε το έργο «Μάρκος Μπόιτσαρης», το οποίο γράφτηκε από τον Ζακυνθινό δημιουργό Παύλο Καρρέρ και παρουσιάστηκε για 1τη φορά το 1861 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας.
Οι θεατές κατέκλυσαν το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου στο Ρίο και είχαν την τύχη να απολαύσουν μία όπερα που προσεγγίζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και συνδέεται με πολιτικά γεγονότα ξεχωριστής σημασίας. Ένα μελόδραμα σε 4 πράξεις, μέσα από το οποίο εξιστορείται η πορεία και η δράση του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «η καλλιέργεια της ψυχής και του μυαλού, δίνουν νέα ορμή και βάθος στον καθημερινό αγώνα. Με αυτήν την πεποίθηση έχουμε βαδίσει ως τώρα, από τη μέρα που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή», προσθέτοντας πως «Η θεματική ενότητα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του συνθέτη Παύλου Καρρέρ και την Έκθεση «Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη».
Ο κ. Πελετίδης, έκανε αναφορά στο έργο και την προσπάθεια που γίνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την παρουσίαση σημαντικού πολιτιστικού έργου, τονίζοντας παράλληλα πως «μέσα από αυτό τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορούμε να διδαχτούμε πολλά, γιατί οι επαναστάσεις είναι οι καλύτεροι «δάσκαλοι» της ιστορίας, είναι αυτές που κινούν την ιστορική εξέλιξη. Το 1821 σηματοδοτεί το διαχρονικό συμπέρασμα: τίποτα δεν μένει στατικό, ακίνητο, κανένας αρνητικός συσχετισμός, όσο αρνητικός και αν είναι, δεν μπορεί να τα βάλει με τη δύναμη του οργανωμένου λαού, που έχει το δίκιο με το μέρος του».
Προλογίζοντας την παράσταση εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού η Ευγενία Αδαμοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ζωή και οι αγώνες του Μάρκου Μπότσαρη ακτινοβόλησαν σε όλη την Ευρώπη. Διάσημοι ζωγράφοι, όπως ο Ευγένιος Ντελακρουά απαθανατίζουν την μορφή του Μάρκου σε πασίγνωστα ακόμη και σήμερα έργα τους και οι φιλέλληνες Γάλλοι τον τιμούν δίνοντας το όνομά του σε μεγάλη οδό των Παρισίων, την «RUE BOTZARIS».
Η κ. Αδαμοπούλου αναφέρθηκε και στην καταγραφή του θανάτου του Μάρκου Μπότσαρη από τους ιστορικούς στη μάχη του Καρπενησίου. Όπως επισήμανε «Το σώμα του μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι για να ενταφιασθεί. Μεταφέροντας το σώμα του προς τη γη σύμβολο της λευτεριάς, οι συμπολεμιστές του σταμάτησαν για λίγο στην Μονή Προυσσού όπου ευρισκόταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατάκοιτος. Αυτός τον ασπάστηκε λέγοντας «Άμποτε ήρωα Μάρκο, και εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω».
*Με την ολοκλήρωση της παράστασης δύο χορευτές από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές έδωσαν στους συντελεστές λουλούδια.
Την παράσταση παρακολούθησαν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι αντιδήμαρχοι Βίβιαν Σαμούρη, Νίκος Ασπράγκαθος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θόδωρος Τουλγαρίδης, ο πρόεδρος του ΔΓΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης, ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Σκούρας, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Γεράσιμος Βουτσινάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκάς Θάνος και εκ μέρους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδος του ΚΚΕ ο κ. Διονύσης Κλάδης.
Η παράσταση επαναλαμβάνεται την Τετάρτη 15/12/2021 στις 20.00.
Διεύθυνση ορχήστρας – Ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Συμμετέχουν οι Λυρικοί καλλιτέχνες:
Μάρκος Μπότσαρης: Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος
Σοφία: Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος
Μουσταφά: Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος
Παλαιών Πατρών Γερμανός: Πέτρος Μαγουλάς, μπάσος
Χρυσή: Μίνα Πολυχρόνου, μεσόφωνος
Αγγελική: Λίνα Γερονίκου, μέτζο.