Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα αποδοθούν 44 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και χρηματοδότηση που θα φτάνει στο ύψος του 1.581.636,00 ευρώ, σύμφωνα με τα υπογραφέντα από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Πρόκειται για αποφάσεις με τις οποίες αποδίδεται στα ΑΕΙ έκτακτη επιχορήγηση 20 εκ. ευρώ και κατανέμονται 400 θέσεις μελών ΔΕΠ. Η έκτακτη χρηματοδότηση, όπως και η τακτική, δίνεται πλέον στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί στο Υπουργείο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των φοιτητών, ο αριθμός των Τμημάτων και η γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος.
Η έκτακτη επιχορήγηση κάθε Ιδρύματος αφορά κατά το 50% την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά το υπόλοιπο 50% την περαιτέρω υποστήριξη των Ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το Νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κλπ.
Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του εκφράζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών «κέρδισε» μια μεγάλη νίκη για την απρόσκοπτη ανάπτυξή του, με τις 44 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και την έκτακτη χρηματοδότηση του 1.581.636,00 γεγονός που η Πρυτανική Αρχή είχε στοχεύσει. « Η Πρυτανική Αρχή πέτυχε στις στοχεύσεις της. Το Πανεπιστήμιο Πατρών πλέον αναγνωρίζεται στην πράξη ως το τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας» υπογραμμίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας η Entersoft δημιουργεί Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού με ανάπτυξη 60 νέων θέσεων εργασίας
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών η Entersoft πραγματοποιεί νέα επένδυση με τη δημιουργία Κέντρου Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να δημιουργήσει, περί τις 60 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Παράλληλα στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών η συνεργασία επεκτείνεται πολυεπίπεδα και θα αφορά : κοινές δράσεις σε υπάρχοντα και νέα ακαδημαϊκά προγράμματά του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, πρακτική άσκηση φοιτητών σε τομείς συναφείς με τις δραστηριότητες της Entersoft, συνεργασία σε ερευνητικά έργα κοινού ενδιαφέροντος και δημοσιεύσεις. Η συγκεκριμένη επένδυση στην Πάτρα ανοίγει τις προοπτικές ουσιαστικών σχέσεων με τα ελληνικά πανεπιστήμια και στην άμεση επικοινωνία με τους φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας – «2021/2027: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και τα κρίσιμα ορόσημα»
Στις 15 Δεκεμβρίου διεξήχθη το 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, λόγω των συνθηκών που η κρίση της πανδημίας COVID-19 επηρεάζει δραματικά πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής παγκοσμίως. Στο νέο περιβάλλον οι ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελούν μείζονα κλάδο ζωικής παραγωγής προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, ώστε να αναδεικνύεται ως κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης για την Ε.Ε. Η εξάρτηση των χωρών μελών της Ε.Ε. στον τομέα αυτόν καταδεικνύεται, καθότι το 70% των προϊόντων που καταναλώνονται προέρχεται από τρίτες χώρες, γεγονός που προσδιορίζει την αναγκαιότητα άμεσου επανασχεδιασμού της κοινοτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής εντός ΕΕ. Η Ελλάδα ως χώρα leader στις υδατοκαλλιέργειες / ιχθυοκαλλιέργειες έχει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και ανάδειξης προϊόντων υψηλής ποιότητας. Ως εκ τούτου, πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου σχεδίου υδατοκαλλιεργειών της ΕΕ και να αναδείξει όλα τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη του κλάδου, με πρωτογενή παραγωγή, εξαγωγική κατεύθυνση, με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρήση νέων έξυπνων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό στο Συνέδριο συμμετείχε η πολιτική ηγεσία από την Ε.Ε και την Ελλάδα, ακαδημαϊκοί τεχνοκράτες και εκπρόσωποι του κλάδου και αναπτύχθηκε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος. Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ από την πολιτική ηγεσία χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετείχε δηλώνοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην συγκεκριμένη αναπτυξιακή δράση μέσα από τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χ. Μπούρας και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Δημόπουλος.
Ημερίδα στήριξης της ευρεσιτεχνίας: «Η Ευρεσιτεχνία σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο. Δυνατότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, ημερίδα με θέμα: « Η Ευρεσιτεχνία σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο. Δυνατότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο νέο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Περιβόλα, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για τον COVID-19. Την ημερίδα θα συντονίσουν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ και Πρόεδρος του ΠΣΕΚ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης. Στην ημερίδα αναμένεται να αναπτυχθούν ενδιαφέροντα θέματα που θα αφορούν την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της ημερίδας είναι η στήριξη της ευρεσιτεχνίας ως εργαλείο παραγωγής υπεραξίας και η ενημέρωση του ευρύ κοινού για θέματα όπως το ισχύον νομοθετικό σύστημα στο χώρο των εφευρέσεων. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων θα γίνουν παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές που θα σχετίζονται με τη προστασία των εφευρέσεων, την εμπορική εκμετάλλευση των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία και αποτελεσματική διαχείριση της καινοτομίας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ Οδυσσέας Ζώρας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Η ημερίδα θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις του Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζή, του Βουλευτή – Μέλους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Αμανατίδη Γ., του Διευθυντή του Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μιχάλη Δρίτσα και άλλων καταξιωμένων ομιλητών. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι του ΕΑΠ στο Youtube Μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=6166j2QMO1w
Περισσότερα:https://www.upatras.gr/i-evresitechnia-se-ethniko-kai-diethnes-epipedo-dynatotites-stin-perifereia-dytikis-elladas-17-12-2021/
Απέδωσε η εθελοντική αιμοδοσία στο Πανεπιστήμιο Πατρών που διοργάνωσε η Ομάδα Έθεξις
Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε Πέμπτη και Παρασκευή 2 και 3 Δεκεμβρίου 2021 στο Πανεπιστήμιο Πατρών από την εθελοντική ομάδα Έθεξις. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την εθελοντική ομάδα “Χάρισε Ζωή” καθώς και έγιναν 30 εγγραφές εθελοντών ως δότες μυελού των οστών. Η δράση προσέλκυσε συνολικά 82 φοιτητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να δωρίσουν αίμα και δόθηκαν 50 φιάλες για την τράπεζα αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”. Αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν και στοχευμένες δωρεές (direct donations). Η εθελοντική ομάδα Έθεξις ευχαριστεί θερμά όσους προέβησαν σε μια τόσο σπουδαία πράξη, την ομάδα αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Π. και την εθελοντική ομάδα “Χάρισε Ζωή” για την όμορφη και ουσιαστική συνεργασία μας. Δώσε αίμα! Μοιράσου τη ζωή!
Στις 21 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα παιδιά
Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18.30 οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού, ΕΤΕΠ & Συμβασιούχων θα πραγματοποιήσουν Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στο “Πάρκο της Ειρήνης”. Οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους συμμετέχοντας στο εορταστικό πρόγραμμα με μουσική και σαλτιμπάγκους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μοίρασμα δώρων στα παιδιά, ενώ οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Πατρών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.