Μόλις το 10% των ακινήτων στην επικράτεια της Πάτρας είναι ασφαλισμένο.
Το υπόλοιπο παραμένει χωρίς ασφάλεια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει εν όψει και των αλλαγών που είναι να φέρει ο νέος κλιματικός νόμος.
Σύμφωνα με αυτόν από το 2025 και μετά προβλέπεται η θέσπιση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των ακινήτων για όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε υψηλές ζώνες τρωτότητας.
Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις των ασφαλιστικών γραφείων η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος για φωτιές.
Οι περιοχές αυτές, σύμφωνα πάντα με το σχεδιάγραμμα του νέου νόμου, συνθέτουν τις υψηλές ζώνες τρωτότητας και καθορίζονται από τις αποφάσεις της κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη και μία σειρά άλλων παραγόντων.
Στα ανασφάλιστα ακίνητα η αποζημίωση του κράτους φτάνει στο 80% της δαπάνης, όμως, με τον συνδυασμό κρατικής αρωγής και ιδιωτικής ασφάλειας, ο πληγέντας ουσιαστικά αποζημιώνεται σε ποσοστό 100% από τον συνδυασμό των δύο πηγών χρηματοδότησης.
Το 10% των ασφαλισμένων ακινήτων που υπολογίζεται ότι υπάρχει στην επικράτεια της Πάτρας, αντιστοιχεί αριθμητικά περίπου στα 20.000 ακίνητα.
Αριθμός που για τα δεδομένα μιας μεγαλούπολης όπως είναι η Πάτρα θεωρείται αρκετά μικρός. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με δάνειο είναι υποχρεωμένα να έχουν ασφάλιση, εφόσον τα δάνεια αυτά δεν έχουν αποπληρωθεί.
Το ύψος της ασφάλισης
Το ύψος της ασφάλισης για ένα ακίνητο εξαρτάται από τα τετραγωνικά και από τους όρους του ασφαλιστικού συμβολαίου.
Ένα ακίνητο που έχει χωρητικότητα 100 τετραγωνικών ο μέσος όσος ασφάλισης είναι στα 50 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν ο ιδιοκτήτης του θελήσει να το ασφαλίσει και για την περίπτωση σεισμού φτάνει τα 100 ευρώ τον χρόνο.
Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων εκείνων που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση ενδεχομένων ζημιών, οπότε το ύψος του ποσού ανεβαίνει στα 150 με 180 ευρώ τον χρόνο.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι μετά τις φωτιές που ξέσπασαν στο Μάτι, αλλά και τις φυσικές καταστροφές που παρατηρούνται έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλιστικών συμβολαίων σημαντικά σε όλη την επικράτεια.