Κατά τη χρονιά που εκπνέει, οι αλλαγές που προκάλεσε σε συνήθειες και τάσεις πολλών ετών η πανδημία, οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού σε δραστικές αποφάσεις. Η εργασία αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία στο οποίο η COVID-19 έφερε τα πάνω κάτω.
Η εκρηκτική άνοδος του κλάδου της Πληροφορικής και Τεχνολογίας που πολλαπλασίασε τις επαγγελματικές ευκαιρίες και η καθιέρωση της τηλεργασίας ως συνώνυμου της ευελιξίας ανήκουν στις μεγάλες αλλαγές που επιτάχυνε η πανδημία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 50% των εργαζομένων σχεδιάζει να αλλάξει είτε εργασιακή στέγη είτε επαγγελματικό προσανατολισμό. Τις αλλαγές αυτές επιβεβαιώνουν, μιλώντας στην «Κ», πέντε εργαζόμενοι που επαναπροσδιορίστηκαν επαγγελματικά το 2021 ή ύστερα από πολλά χρόνια στο εξωτερικό αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Επιστροφή στην πατρίδα
Ο Χαράλαμπος Τσαμάκης, ύστερα από επτά χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εργαζόταν ως δερματολόγος στο NHS, το εθνικό σύστημα υγείας της Γηραιάς Αλβιώνας, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ιδρύσει ιατρείο στο Αγρίνιο. «Βασικός λόγος για τον οποίο λάβαμε με τη σύζυγό μου τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά μας, σε σχέση με την Αγγλία.
Οικογενειακοί, λοιπόν, λόγοι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση βελτιώνεται στην Ελλάδα, η οποία τείνει να αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά δυτικής χώρας, οδήγησαν στην απόφαση του επαναπατρισμού μας. Αλλά και η εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα έχει καταστεί πιο αξιόπιστη και πιο οργανωμένη. Δίχως αμφισβήτηση, η πρόοδος της χώρας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι δύσκολες στιγμές και τα εμπόδια», σημειώνει.
Νέες ευκαιρίες
Για την Εύη Τσουράκη, στέλεχος Στρατηγικής Επικοινωνίας, η περίοδος της πανδημίας φαίνεται ότι έχει ταυτιστεί με μεγάλες επαγγελματικές αλλαγές. «Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, άλλαξα επαγγελματική στέγη το 2020, λίγες εβδομάδες προτού εκδηλωθεί η πανδημία. Μεταπήδησα, τότε, από την εταιρεία επικοινωνίας όπου εργαζόμουν για πολλά χρόνια, στο τμήμα εταιρικών υποθέσεων ενός πολυεθνικού βιομηχανικού ομίλου.
Η διαφαινόμενη κρίση και οι μνήμες τής σχεδόν ανύπαρκτης αγοράς εργασίας κατά την προηγούμενη, εδραίωσαν μια ειλημμένη απόφαση για αλλαγή. Με την υγειονομική κρίση να εξελίσσεται σε πανδημία και να λειτουργεί ως game changer, επιταχυντής αλλαγών όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο, το 2021 προχώρησα για δεύτερη φορά σε αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος», σχολιάζει.
Πώς η πανδημία και η τηλεργασία τους ώθησε να επαναπατριστούν ή να επανατοποθετηθούν επαγγελματικά.
«Μέσα στην πανδημία ο τομέας της στρατηγικής επικοινωνίας βίωσε σημαντική ανάπτυξη, με τις επιχειρήσεις να αντιλαμβάνονται στην ουσία της την αναγκαιότητα να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την επαφή με όλα τα κοινά που τους αφορούν και την αγορά τους, να μη μείνουν πίσω. Ετσι, δημιουργήθηκαν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες τις οποίες αποφάσισα να αξιοποιήσω. Αλλωστε οι ριζικές, βίαιες αλλαγές που βιώσαμε έκαναν όλους μας πιο ανθεκτικούς και δεκτικούς στις μεταβολές, ακόμα και εμάς, τους περισσότερο συντηρητικούς. Ωστόσο, η μετάβαση σε έναν τομέα που θεωρείς δικό σου “γήπεδο” κρύβει περισσότερες εκπλήξεις και προκλήσεις, κυρίως τον κίνδυνο να αγνοήσεις ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μοναδικός. Η μέχρι στιγμής πορεία επιβεβαιώνει την απόφαση να μην αντισταθώ στην αλλαγή, ατενίζω λοιπόν αισιόδοξα την επόμενη χρονιά», καταλήγει η κ. Τσουράκη.
Το πείραμα
Στη συνεχώς διευρυνόμενη λίστα των ανθρώπων που αποφάσισαν να επαναπατριστούν το 2021 ανήκει και ο Γιάννης Παπαδογιάννης, ηλεκτρολόγος μηχανικός. «Υστερα από μία δεκαετία στη Γερμανία όπου εργάστηκα σε εταιρείες τεχνολογίας, αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Το 2021, για πρώτη, ίσως, φορά τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες έκαναν σοβαρές και ολοκληρωμένες προτάσεις συνεργασίας, σηματοδοτώντας ότι επιδιώκουν, πραγματικά, να προσελκύσουν εργαζομένους. Την ίδια στιγμή, η πανδημία υπέβαλε τις επιχειρήσεις σε ένα αναγκαστικό πείραμα, αυτό της τηλεργασίας, το οποίο πέτυχε». Και προσθέτει: «Εχοντας αποκτήσει και την εργασιακή εμπειρία που θα ήθελα στο εξωτερικό, όπου δεν είναι όλα ρόδινα, ο κύβος ερρίφθη για την επιστροφή στην Ελλάδα. Γενικότερα, η εργασία και διαβίωση στο εξωτερικό σε προκαλεί πολλές φορές να βγεις από τη ζώνη άνεσης. Αυτό σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές που διαθέτει ο κλάδος της τεχνολογίας με κάνει να αισιοδοξώ για την επόμενη χρονιά».
Πέντε χρόνια Ολλανδία
Αλλά και ο Δημήτρης Μάκρης, μηχανικός λογισμικού αποφάσισε να εγκαταλείψει, ύστερα από μία πενταετία, την Ολλανδία για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
«Πολλοί γνωστοί και φίλοι που είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα από το εξωτερικό μετέφεραν μία θετική εικόνα για τη χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει αλλάξει εργασία, ενώ έχει αυξηθεί και ο ανταγωνισμός, παγκοσμίως, μεταξύ των εταιρειών για την προσέλκυση εργαζομένων».
«Κλειδί» η ευελιξία
Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης, προγραμματιστής ιστοσελίδων, εργαζόταν για περισσότερο από μία δεκαετία ως αυτοαπασχολούμενος μηχανικός πληροφορικής με εξειδίκευση στη δημιουργία ιστοσελίδων. Το 2021, όμως, έμελλε να είναι για τον ίδιο χρονιά επαγγελματικής αλλαγής. «Σε συνέχεια μιας ανάρτησής μου στο LinkedIn για μια εφαρμογή addon που είχα δημιουργήσει, δέχτηκα πρόταση συνεργασίας από μια πολυεθνική αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας. Βέβαια, μέσα στο 2021 υπήρξαν πολλές επαγγελματικές προτάσεις, γεγονός που φανερώνει, ίσως, μια τάση άνθησης του κλάδου της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Ωστόσο, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επέλεξα να πάψω να είμαι ελεύθερος επαγγελματίας σχετίζεται με τη δυνατότητα της τηλεργασίας που μου έδινε η συγκεκριμένη εταιρεία, πρακτική που εφαρμόζει για το σύνολο των περίπου 400 εργαζομένων της. Η σημαντική ευελιξία, λοιπόν, στον τρόπο απασχόλησης και η προβλεψιμότητα σε σχέση με τις απολαβές και τις ώρες απασχόλησης δημιουργούν θετικές προοπτικές για την επόμενη χρονιά», αναφέρει.