Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Να μην επιβαρυνθούν οι δημότες από ένα τέλος που δεν τους αναλογεί

    Ημερομηνία:

    Την άμεση αναστολή εφαρμογής του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων, που θα επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και θα φέρει νέα βάρη στους δημότες απ’ το 2022, ζητά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Νομού Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

    Σ’ επιστολή του σήμερα, με αποδέκτες τους δημάρχους Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο, Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και Ερυμάνθου Θεόδωρο Μπαρή, καθώς και προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και τα μέλη του Δ.Σ ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας , ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση καλείται να εισπράξει απ’ τους δημότες και ν’ αποδώσει ένα τέλος που ουσιαστικά βαρύνει το κεντρικό κράτος.

    Και ζητά απ’ τα Δημοτικά Συμβούλια και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. να πάρουν αποφάσεις που θα ενισχύουν το αίτημα ανατροπής μιας απόφασης που, αν ισχύσει, θα επιβαρύνει με μεγάλα ποσά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.

    Στην επιστολή του ο κ. Αλεξόπουλος, αρχικά, θυμίζει ότι «σε πρόσφατη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Νομού Αχαΐας, εγκρίνοντας τον προϋπολογισμό του έτους 2022, αποφάσισε, όχι μόνο να μην αναπροσαρμόσει το -ανά τόνο- κόστος ταφής των αστικών αποβλήτων αλλά να προχωρήσει και σε μικρή, έστω, μείωσή του. Απόφαση που ελήφθη με γνώμονα τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Δήμοι του νομού Αχαΐας, τόσο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης όσο και του κύματος ανατιμήσεων που επιβαρύνει τα λειτουργικά κόστη τους».

    Και προσθέτει ότι «λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, μ’ εγκύκλιό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, επανήλθε στο ζήτημα της άμεσης εφαρμοοδηγίες κγής του άρθρου 38 του ν.4819/2021, δηλαδή στο ζήτημα της επιβολής -απ’ την 1η Ιανουαρίου 2022-του τέλους ταφής των ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων καθώς και των υπολειμμάτων της επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν απ’ το σύνολο των Μονάδων Επεξεργασίας, με βάση τα προβλεπόμενα από σχετικές κοινοτικές αι με πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων».

    Το δε τέλος ταφής έχει προσδιοριστεί στα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων για φέτος. Και με κλιμακωτές, ενδιάμεσες αυξήσεις που θα το εκτινάξουν στα 55 ευρώ ανά τόνο, απ’ την 1η Ιανουαρίου 2027. Κόστος δυσβάσταχτο που θα ανατρέψει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και μοιραία θα μετακυληθεί στους δημότες, σε μια εποχή που οι οικονομικές αντοχές τους εξαντλούνται, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλεξόπουλος.

    Ήδη, εδώ και καιρό, οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, κι ανάμεσα τους και ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, έχουν ζητήσει την κατάργηση της άμεσης εφαρμογής του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων. Και τον επαναπροσδιορισμό όλων των προβλέψεών του, ώστε ν’ αποφευχθεί η επιβάρυνση των Δήμων και κατ’ επέκταση των δημοτών.

    Παράλληλα, έχει υπογραμμιστεί σε όλους τους τόνους, ότι το τέλος ταφής ουσιαστικά έρχεται ως αποτέλεσμα όχι της αδράνειας ή της αβελτηρίας της Αυτοδιοίκησης αλλά ως αποτέλεσμα των εμβαλωματικών πολιτικών που για χρόνια ακολούθησαν οι κυβερνήσεις, σε σχέση με την διαλογή και επεξεργασία των αστικών αποβλήτων και, κυρίως, της έγκαιρης δρομολόγησης και κατασκευής των αναγκαίων υποδομών.

    «Συνεπώς, δεν είναι η Αυτοδιοίκηση εκείνη που πρέπει να επωμιστεί το όποιο κόστος. Είναι το κεντρικό κράτος που έχει την πλήρη ευθύνη», επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος.

    Και σημειώνει: «Θέλω δε να θυμίσω ότι απ’ τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχει λάβει ρητή απόφαση με την οποία ζητεί την αναβολή της εφαρμογής του τέλους ταφής, τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία που συμπίπτει με την εκπνοή της πλήρους απορρόφησης των πόρων της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου. Και αυτό γιατί, έως τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί νέες υποδομές που θα μειώνουν τις ποσότητες των προς ταφή αστικών αποβλήτων. Απόφαση που επικυρώθηκε στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη».

    Στην επιστολή του ο κ. Αλεξόπουλος προτείνει τέσσερις άξονες συζήτησης στα Δημοτικά Συμβούλια και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας:

    • Την κατάργηση της εφαρμογής του τέλους ταφής, τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    • Την ανάληψη εκ μέρους του κεντρικού κράτους των οικονομικών ευθυνών που διαχρονικά του αναλογούν, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην δρομολόγηση υποδομών που θα μειώνουν δραστικά την ταφή των στερεών αποβλήτων.

    • Για την περίοδο μετά το 2023, τον επανακαθορισμό των δικαιούχων του τέλους ταφής ώστε να ενισχύονται οι Δήμοι. Οι δε πόροι να κατευθύνονται αυστηρά σε τοπικές δράσεις διαλογής και ανακύκλωσης, με τρόπο ώστε ν’ αποτρέπεται η ταφή και να ωφελείται το Περιβάλλον.

    • Την απαλλαγή των δημοτών από μια οικονομική επιβάρυνση που δεν τούς αναλογεί.
    «Με την βεβαιότητα ότι αυτό το περίγραμμα διεκδικήσεων θα σάς βρει σύμφωνο, περιμένω τις δικές σας απαντήσεις και τις όποιες αποφάσεις προέλθουν απ’ τα Δημοτικά Συμβούλιά σας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο κρίσιμος ρόλος της νάυλον σακούλας στην έρευνα για τη γιάφκα των Αμπελοκήπων

    Ο χρόνος παραγωγής μίας …νάυλον σακούλας σκουπιδιών –φέρεται να...

    Ντίζελ, μαζούτ και άλλα προϊόντα μεταφέρονται από πλοίο σε πλοίο στο Αιγαίο, κοντά στη Λέσβο και τη Χίο

    Ανησυχία για ενδεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση προκαλούν οι μεταγγίσεις πετρελαίου...

    Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του...
    Best Shop