Σε 15 μεγάλες ελληνικές startups το 77% των χρηματοδοτήσεων του 2021

    Ημερομηνία:

    Νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας δύο ταχυτήτων έχει αρχίσει να παράγει το οικοσύστημα των ελληνικών startups, με μεγάλες εταιρείες να «σηκώνουν» πολύ μεγάλους γύρους χρηματοδότησης, ενώ άλλες μικρότερες –που είναι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (pre seed, seed)– να μένουν χωρίς χρηματοδότηση, λόγω και της μειωμένης προσφοράς κεφαλαίων για νέες επενδύσεις από τα επενδυτικά κεφάλαια του Equifund κατά την τελευταία διετία (2020-2021).

    Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του εγχώριου επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, «Startups Ελλήνων ιδρυτών: Επενδύσεις και Εξαγορές 2021», η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι startups Ελλήνων ιδρυτών, με ή χωρίς παρουσία στην Ελλάδα, άντλησαν συνολικά κεφάλαια ύψους 4,5 δισ. δολ. από Ελληνες και ξένους κυρίως επενδυτές, ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 239% σε σχέση με το 2020. Από τα 4,5 δισ. δολ., τα 972 εκατ. δολ. αντλήθηκαν από νεοφυείς εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα (παράρτημα Ερευνας και Ανάπτυξης κ.λπ.), ενώ τα υπόλοιπα 3,5 δισ. δολ. από Ελληνες startuppers που δεν έχουν κάποια παρουσία στη χώρα μας. Πέρυσι, οι Ελληνες ιδρυτές startup με παρουσία στη χώρα μας άντλησαν σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων που είχε αντλήσει αυτή η κατηγορία των startuppers από το 2010 έως το 2020 (1,34 δισ. δολ.), ενώ σε σύγκριση με το 2020 καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 124%. Βέβαια, από τα κεφάλαια των 972 εκατ. υπολογίζεται περίπου ότι τα 750 εκατ., ήτοι ένα ποσοστό 77%, κατευθύνθηκαν σε περίπου 15 μεγάλες εταιρείες (Blueground, Viva, Schoox, Epignosis, LearnWorlds, Hellas Direct κ.ά.).

    se-15-megales-ellinikes-startups-to-77-ton-chrimatodotiseon-toy-20210

    Ενα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης που δείχνει πως έχουν αρχίσει να δημιουργούνται startups δύο ταχυτήτων είναι ότι ο αριθμός των επενδύσεων επιπέδου seed έχει μειωθεί το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

    Ετσι, ενώ τα κεφάλαια που διοχετεύθηκαν το 2021 συνιστούν ρεκόρ, οι επενδύσεις pre-seed και seed, δηλαδή οι πρώτοι γύροι χρηματοδότησης από θεσμικούς επενδυτές που κάνουν οι εταιρείες σε πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης για να βγουν στην αγορά, έχουν σχεδόν καθηλωθεί. Ενδεικτικά, ο αριθμός των seed επενδύσεων για εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα ήταν 34 το 2021, από 35 το 2020, 69 το 2019, 45 το 2018 και 75 το 2016.

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των επενδύσεων των οποίων ηγήθηκαν τα ελληνικά funds, τα funds δηλαδή του Equifund, μειώθηκε από 27 σε 12 πέρυσι, δηλαδή κατά 56% σε σχέση με το 2020 και 75% σε σύγκριση με το 2019 (48).

    Ο μειωμένος ρυθμός των seed επενδύσεων προκαλεί έναν προβληματισμό στην αγορά, η οποία πιστεύει πως όταν μειώνονται τέτοιου τύπου επενδύσεις δεν δημιουργείται το έδαφος ώστε να αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη 5ετία ώριμες και επιτυχημένες startups. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα funds του Equifund ξεκίνησαν την επενδυτική τους περίοδο το 2017, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται στο τέλος, στηρίζοντας περισσότερο εταιρείες στις οποίες έχουν επενδύσει στο παρελθόν παρά νέες (follow-on). Από την άλλη, αρκετοί σχολιάζουν πως τα funds θα πρέπει να επιταχύνουν τη σύσταση και άλλων σχημάτων, σηκώνοντας χρήματα «με όρους της αγοράς», χωρίς να βασίζονται απαραίτητα στουςκρατικούς πόρους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μετρό Θεσσαλονίκης: Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες του Ταχιάου

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Νίκος...

    ΠΑΤΡΑ: Τα ρεμπέτικα της κατοχής»

     ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ...

    ΠΑΤΡΑ – ΦΩΤΟ: Συνεχίζεται στο νέο δημαρχείο η έκθεση «Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας»

    ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ...

    Με επιτυχία η συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ με τοπικούς φορείς στο Μεσολόγγι – ΦΩΤΟ

    Στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25...
    Best Shop