«Παπαρατσένκο»: Ο ιστορικός που δέχθηκε τα πυρά του Κουτσούμπα απέκτησε 3.000 Έλληνες followers σε λίγες ώρες

    Ημερομηνία:

    Αθελά του ο ακαδημαϊκός Σεργκέι Ρατζένκο βρέθηκε πρωταγωνιστής ενός αρχαίου δράματος. Και αυτό, παρότι η ειδικότητά του είναι τελείως διαφορετικής ιστορικής και γεωγραφικής περιόδου.

    Απολαμβάνει διεθνή φήμη ως γνώστης της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Αρθρογραφεί συχνά τόσο στη New York Times, όσο και στη The Washington Post, στο Foreign Policy και σε άλλα διεθνή έγκριτα Μέσα. Όταν, όμως, προ ημερών ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία, δέχθηκε τα πυρά του Δημήτρη Κουτσούμπα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγράφων, δείχνοντας ωστόσο, να μην θυμάται το όνομα του ιστορικού. «Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, αυτός ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης, τον ξεχνάω, ο Παπα… Παπά… Παπαρατσένκο, κάπως έτσι». Αν και διαμένει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκε για το συμβάν, σπεύδοντας να απαντήσει.

    «Όλοι γελάσαμε (συμπεριλαμβανομένου και εμού), αλλά τώρα που έγινα hashtag, ας μιλήσουμε εν συντομία για τον πολιτικό λόγο», είπε.

    «Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε.

    «Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό», συμπληρώνει ο ιστορικός, «είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο από αυτό», επισήμανε ο Ρατσένκο.

    «Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων», καταλήγει ο καθηγητής.

    Σε νεότερη ανάρτησή του ο Σεργκέι Ρατζένκο αναφέρει ότι, μιας και απέκτησε 3.000 Έλληνες followers εν μία νυκτί και «χωρίς προφανή λόγο»,  τους συνιστά να διαβάσουν ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο στο βιβλίο «NATO in the Cold War and After» που αφορά τη σχέση της Ελλάδας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Ο τομέας ειδικότητας του Ρατζένκο

    Ο Ρατζένκο έχει εντρυφήσει και στις σινοσοβιετικές σχέσεις. Αυτό ήταν το θέμα της διδακτορικής του διατριβής και ενός μεταγενέστερου βιβλίου που γνώρισε μεγάλη επιτυχία για τη σοβιετική και κινεζική εξωτερική πολιτική. Για το τελευταίο συνέγραψε βιβλίο με τον συνάδελφό του και επίσης γνωστό καθηγητή του πανεπιστημίου Κάρντιφ, Κάμπελ Κραιγκ. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει εργασίες για την ιστορία της Μογγολίας και της Βόρειας Κορέας και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τη διεθνή πολιτική της Κεντρικής Ασίας και τις σύγχρονες σινο-ρωσικές σχέσεις και τη ρωσική εξωτερική πολιτική.

    rachenko

    Δίνει διαλέξεις, αρθογραφεί και από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης μελετάει τα αρχεία της ΕΣΣΔ που είναι προσβάσιμα. Ακόμα και σήμερα, η μελέτη των απόρρητων εγγράφων της περιόδου εκείνης απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί. Ένας από τους λόγους είναι ο όγκος τους. Πρόκειται για ατελείωτα έγγραφα, κρυμμένα πίσω από μία αδιανόητη γραφειοκρατία. Όσοι ασχολούνται με αυτά συνηθίζουν να λένε ότι ακόμα και αν γνωρίζει τι ψάχνει κανείς είναι δύσκολο να το βρει.Ο δεύτερος λόγος που οι αποκαλύψεις προκύπτουν με το…σταγονόμετρο είναι ότι η αποκωδικοποίηση τους, ακόμα και αν αυτά είναι προσβάσιμα, αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία.Εξού και έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια μελετητών, αργούν να δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα τέσσερα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο γνωστός ιστορικός. Κατά τη διάρκεια της μελέτης του τα ανακάλυψε και αποφάσισε να τα δημοσιοποίησει, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ενδέχεται να ενδιαφέρουν το ελληνικό κοινό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι δεν είναι όλα γνωστά. Πολλά έχουν μείνει στο σκοτεινό ντουλάπι της ιστορίας, περιμένοντας να δουν κάπως και κάποτε το φως!

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νεαρή αστυνομικός κατηγορείται ότι νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά δυο άτομα

    Έφοδο στο διαμέρισμα μιας συναδέλφου τους έκαναν το βράδυ...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Μυστήριο με τον τραυματισμό ποδηλάτη – Διεξάγεται έρευνα – ΦΩΤΟ

    Τον τραυματισμό ενός ποδηλάτη είχε ως αποτέλεσμα το τροχαίο ατύχημα που...

    Μύκονος: Έχτισαν σπίτι στο φράγμα του νερού (βίντεο)

    Ένας αρχαιολόγος έφαγε ξύλο και ένας τοπογράφος δολοφονήθηκε. Αλλά...

    Πατρινός έμεινε στην φυλακή 199 ημέρς χωρίς να φταίει!

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%ad%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ae-199-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%82-%cf%87%cf%89/
    Best Shop