Το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η ένταση στο μέτωπο της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει συναγερμό διεθνώς, με τους αναλυτές να εστιάζουν σε κυρίως τρεις πτυχές: την καθαρά στρατιωτική (σε σχέση και με το ΝΑΤΟ, του οποίου βέβαια η Ουκρανία δεν είναι κράτος-μέλος), την ανθρωπιστική (βλ. μεταναστευτικό) και την ενεργειακή.
Εάν οι Ρώσοι επιλέξουν τελικώς να εισβάλουν στρατιωτικά στην Ουκρανία, πράγμα που οι ίδιοι αρνούνται, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθήσουν διακοπές και στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναζητούν εδώ και εβδομάδες εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, στέλνοντας όμως έτσι ένα μήνυμα και προς τη ρωσική πλευρά η οποία επιμένει, σύμφωνα με τους επικριτές της, να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων.
Στην περίπτωση ωστόσο που οι Ρώσοι εισβάλουν στρατιωτικά στην Ουκρανία και ακολουθήσει πόλεμος, δεν θα επηρεαστούν μόνο οι ροές της ενέργειας αλλά και ροές των τροφίμων που εισάγουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ουκρανία, κι αυτό μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός έχει ήδη βρεθεί στα ύψη με τις τιμές των τροφίμων να αγγίζουν το 2021 υψηλό δεκαετίας, όπως σημειώνει σε σχετικό του δημοσίευμα ο ιστοχώρος Politico.
Η Ουκρανία ξεχωρίζει ως ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ, μετά από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί στέλνουν στις χώρες της ΕΕ μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού, δημητριακά-σιτηρά, και φυτικά έλαια.
Οι Ευρωπαίοι εισάγουν ηλιέλαιο, ελαιοκράμβη και μέλι από την Ουκρανία, αλλά και μεγάλες ποσότητες ουκρανικού καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται πίσω στην Ευρώπη ως ζωοτροφές σε χοιροτροφεία και πτηνοτροφεία.
Οι Ουκρανοί εξάγουν, όμως, παράλληλα μεγάλες ποσότητες τροφίμων και σε άλλες χώρες: της Βόρειας Αφρικής για παράδειγμα όπως είναι η Αίγυπτος καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Τουρκία). Σε χώρες η αστάθεια των οποίων (βλ. Αραβική Άνοιξη) έχει στο παρελθόν επηρεάσει αρνητικά και την ίδια την Ευρώπη (στο μέτωπο του μεταναστευτικού για παράδειγμα).