7 superfoods που δίνουν «ανάσα» στο πλανήτη

    Ημερομηνία:

    Με την βιομηχανία τροφίμων να εκτιμάται ότι ευθύνεται για το ένα τρίτο των βλαβερών αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ σημαντικό ότι τα είδη διατροφής που επιβαρύνουν λιγότερο τον πλανήτη γίνονται συνεχώς δημοφιλέστερα. Εξάλλου, μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια, ενώ οι πόροι που έχει να προσφέρει ο πλανήτης είναι περιορισμένοι.

    Η έκθεση Future 50 Foods από την Knorr και την WWF προωθεί λοιπόν τα τρόφιμα που πληρούν τα εξής κριτήρια: υψηλή θρεπτική αξία, μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καλή γεύση, εύκολη προσβασιμότητα, δημοφιλή και φθηνά. Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και ιδίως δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον:

    Φλίγκος

    1. Φύκια

    Τα φύκια έχουν πολλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν επίσης αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς παράγουν οξυγόνο όσο μεγαλώνουν.

    2. Φακές

    Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι 43 φορές χαμηλότερο σε σχέση με το μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο και παράγει με διαφορά τους περισσότερους ρύπους σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Παράλληλα όμως, οι φακές χρειάζονται λίγο μόνο νερό για να μεγαλώσουν και έχουν μεγάλο ποσοστό σιδήρου, φολικών αλάτων και πρωτεΐνης.

    3. Φόνιο

    GLEARNET

    Είναι ένα είδος κεχριού με προέλευση από την Αφρική, κάτι ανάμεσα στο κινόα και το κους κους. Το δημητριακό αυτό λέγεται πως είναι «η καλλιέργεια του τεμπέλη αγρότη», καθώς είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί. Χρειάζεται μόλις 60 με 70 ημέρες για να ωριμάσει σε αμμώδες ή οξινο έδαφος.

    4. Μπάμιες

    Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά λαχανικά στη ζέστη και στην ξηρασία. Επίσης, οι μπάμιες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, πολύτιμες βιταμίνες για τη υγεία του δέρματος και των ματιών.

    5. Μορίνγκα

    Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» δέντρο, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Έχει καταστεί μάλιστα πολύ δημοφιλές superfood, αφού μπορεί να αλεστεί σε σκόνη και να προστεθεί σε smoothies. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο και αμινοξέα.

    6. Σπανάκι

    Γεμάτο με βιταμίνη Α, σίδηρο και φυτοθρεπτικά συστατικά, το σπανάκι έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

    7. Μανιτάρια

    Τα μανιτάρια φυτρώνουν στα πιο απίθανα μέρη, όπου άλλα φυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανθίσουν. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τέλος, μπορούν και λόγω γεύσης να αντικαταστήσουν το κρέας στις διατροφικές μας συνήθειες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πέτρος Κουσουλός για Μουρτζούκου: “Δεν ήταν ψυχοπαθής, ήξερε – Μήπως μιλάμε για εμπόριο βρεφών; (Βίντεο)

    Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Πέτρος Κουσουλός μίλησε σε podcast του...

    “Λυγίζει” ο πρίγκιπας Ουίλιαμ: Γιατί δείχνει εξαντλημένος, θυμωμένος και μελαγχολικός – Τι λένε τα βρετανικά ΜΜΕ

    Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει επιστρέψει στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όχι για...

    Σενγκούν: Έκανε δώρο στον Οσμάνι ένα Rolex και ο λόγος είναι ο… Γιάννης Αντετοκούνμπο

    Ο Ερτσάν Οσμάνι έκανε την μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα...