ΕΚΤΑΚΤΟ: Αυτές είναι οι χώρες που στέλνουν όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία – Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ενωμένα συμπορεύονται τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αποστέλλοντας στρατιωτικό εκοπλισμό στην Ουκρανία που πλήττεται επί σειρά ημερών από ρα ρωικά πυρά. Ενώ μαίνεται η σύρραξη, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ειδική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι «σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενόσω η χώρα συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις».

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν είτε εγκρίνει είτε στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σημαντικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

    «Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κι ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια», συνεχίζεται στην ανακοίνωση.

    Τι όπλα στέλνει η Ελλάδα 

    Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αποστολή όπλων προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

    Το αμυντικό υλικό μεταφέρεται με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε τοποθεσία στην Πολωνία που δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας και από εκεί αναμένεται να προωθηθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Αποστολή στην Ουκρανία

    Τι όπλα στέλνουμε στους Ουκρανούς

    – Τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις.

    – Αντιαρματικά και συγκεκριμένα όπλα τύπου RPG-18, τα οποία η χώρα μας έχει προμηθευτεί πριν από αρκετά χρόνια, μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας. Έχει ληφθεί μέριμνα, όμως, ως προς το End User Certificate (πιστοποιητικό τελικού χρήστη) αυτά να μην προέρχονται απευθείας από τη Ρωσία.

    -Πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.

    Το κάθε ένα από τα δύο C-130 μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 20 τόνους φορτίου. Με απλά λόγια, η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία στον αγώνα της να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων με αμυντικό υλικό συνολικού βάρους περίπου 40 τόνων!

    Αποστολή αμυντικού υλικού για την Ουκρανία 3

     

    c130_in__2_
    c130_in__3_
    c130_in__1_

    Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία – Ο χάρτης της διεθνούς βοήθειας

    Πυρομαχικά, όπλα, τεθωρακισμένα και ελικόπτερα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο αμυντικής βοήθειας που στέλνουν το ένα μετά το άλλο τα κράτη από όλο τον πλανήτη προς την Ουκρανία, προκειμένου να αντέξει τη ρωσική «πολιορκία». Πρόκειται για στοχευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που λαμβάνει υπόψη αφενός το ανάγλυφο της χώρας, που είναι αχανής και επίπεδη, οπότε ευνοείται η χρήση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, αλλά και αφετέρου την ανάγκη για πυροβόλα και πυρομαχικά, απέναντι από το στενό κλοιό που επιχειρούν να στήσουν γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα οι Ρώσοι.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, την αποστολή αμυντικού υλικού αποφάσισε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, την οποία θα μεταφέρουν δύο C-130, τα οποία αναχώρησαν για την Πολωνία, στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στέλνει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και αντιαρματικά όπλα.

    Επίσης εντός της ημέρας, θα αποσταλεί με δύο αεροπλάνα cargo και ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Η εντολή για την προετοιμασία της αμυντικής και της ανθρωπιστικής βοήθειας είχε δοθεί από Μαξίμου εδω και δυο μέρες.

    Αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ

    Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ ενέκρινε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας σχετικές οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

    Ειδικότερα, σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

    «Αυτή η βοήθεια θα περιλαμβάνει νέα αμυντικά στρατιωτικά μέσα, που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει τις τεθωρακισμένες, αερομεταφερόμενες και άλλες απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα», διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του. «Πρόκειται για ένα ακόμη σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού τη στιγμή που υπερασπίζεται το κυρίαρχο, θαρραλέο και υπερήφανο έθνος του», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν εκταμιεύσει το φθινόπωρο στρατιωτική βοήθεια ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, κατόπιν επιπλέον 200 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο, «ενώ η (ρωσική) απειλή υλοποιείτο». Με τα 350 εκατομμύρια που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ποσό αυτό «ανέρχεται σε άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε συνολική βοήθεια ασφαλείας που οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία…», τόνισε.

    Άρματα και Stinger από το Βερολίνο

    Εν τω μεταξύ, την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία γνωστοποίησε χθες το Βερολίνο, παρά τις αρχικές ενστάσεις ως προς την αποστολή στρατιωτικού υλικού. «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», σχολίασε στο twitter ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς.

    Επίσης, η Γερμανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε χθες το ομοσπονδιακό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταφορών.

    Αμυντικό πακέτο από τη Γαλλία

    Αμυντικά όπλα και καύσιμα στέλνει προς την Ουκρανία και το Παρίσι, ενώ τις τελευταίες ώρες η Γαλλία αποφάσισε να αναβαθμίσει την αποστολή αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, προκειμένου να στηρίξει την μάχη της απέναντι στην εισβολή του ρωσικού στρατού, όπως έκανε χθες γνωστό η γαλλική Προεδρία.

    Για το σκοπό αυτό, συνεδρίασε το συμβούλιο άμυνας της χώρας και, κατά πληροφορίες, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, για στρατιωτικούς λόγους.

    Ολλανδικά αντιαρματικά

    Αντιαρματικά όπλα προς την Ουκρανία θα στείλει η Ολλανδία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, αναφέρει το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

    Επιπλέον, η Ολλανδία εξετάζει, σε συνεργασία με τη Γερμανία, την αποστολή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία. Σε επιστολή, μάλιστα, προς το Κοινοβούλιο της χώρας από την Ολλανδική κυβέρνηση αναφερόταν πως «η Ολλανδία θα παράσχει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger».

    Έφτασαν οι Λιθουανοί

    Μέσω twitter ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την άφιξη της στρατιωτικής βοήθειας της Λιθουανίας στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

    «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην αγαπημένη μας φίλη Ουκρανία», ανέφερε το μήνυμα, καθώς στο κομβόι με το αμυντικό υλικό περιλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα αυτόματων τυφεκίων, πυρομαχικών, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

    3.800 τόνοι καύσιμα από το Βέλγιο

    Στον ανεφοδιασμό των Ουκρανικών δυνάμεων με καύσιμα αποβλέπει η στρατιωτική βοήθεια του Βελγίου, καθώς ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντερ Κρόο ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι «η Ουκρανία ζήτησε από το Βέλγιο ποσότητα καυσίμων για να προμηθεύσει τα στρατεύματά της. Η χώρα μας έχει δεχθεί και θα παράσχει 3.800 τόνους καυσίμων». «Το Βέλγιο θα προμηθεύσει επίσης 2.000 πολυβόλα στον ουκρανικό στρατό. Η περαιτέρω ανάλυση των αιτημάτων συνεχίζεται», κατέληξε ο Βέλγος Πρωθυπουργός.

    Αντιαεροπορικά Javelin από την Εσθονία

    Αναβαθμισμένη στρατιωτική βοήθεια αναμένεται να παράσχει προς την Ουκρανία και η Εσθονία, καθώς πηγές του Υπουργείου Άμυνας της χώρας δήλωσαν στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ERR ότι η χώρα στέλνει αντιαρματικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά Javelin, για να στηρίξει το Κίεβο. «Παρέχουμε…… 25.000 πακέτα ξηράς τροφής, ιατρικό εξοπλισμό, προσωπικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, πρόσθετους πυραύλους Javelin και αντιαεροπορικά πυρομαχικά», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Κούστι Σαλμ.

    Πολυδιάστατη βοήθεια από τη Ρουμανία

    Στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, περίθαλψη των τραυματιών σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, αλλά και υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων είναι μεταξύ άλλων, οι τρόποι συμπαράστασης της γειτονικής Ρουμανίας στην Ουκρανία.

    Στον αμυντικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται περιλαμβάνουν καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, τρόφιμα και νερό, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της χώρας, ενώ σε συνεργασία με τις ουκρανικές συνοριακές αρχές, ρουμανικά ασθενοφόρα θα παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

    Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιταλία

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τον Μάριο Ντράγκι η Ιταλία, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι συνολικά θα διαθέσει 110 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό.

    Παρούσες Σλοβακία και Τσεχία

    Παράλληλα, η Σλοβακία θα στείλει πυρομαχικά του πυροβολικού και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιάροσλαβ Ναντ. Ο Ναντ είπε ότι το φορτίο περιλαμβάνει 12.000 φυσίγγια διαμετρήματος 120 χιλιοστών, 10 εκατομμύρια λίτρα καύσιμο ντίζελ και 2,4 εκατομμύρια λίτρα καύσιμα αεροσκάφους.

    Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα δωρίσει στην Ουκρανία πολυβόλα, αυτόματα τυφέκια και τυφέκια ακριβείας, περίστροφα και πυρομαχικά, αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της χώρας. «Η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα μια επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση», ανέφερε η υπουργός, Γιάνα Τσερνότσοβα σε ένα tweet.

    Τυφέκια από την Πορτογαλία

    Η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας, ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία κυρίως με «αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων» ή και με «αυτόματα τυφέκια G3».

    «Η Πορτογαλία στηρίζει την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι μιας αδικαιολόγητης, παράνομης και απαράδεκτης εισβολής», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Ζοάο Κραβίνχο σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Portugal ότι η Πορτογαλία είναι «πλήρως ανοικτή» στο να υποδεχθεί «χιλιάδες Ουκρανούς» που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους. Είπε, επιπλέον, ότι η Πορτογαλία «ανέστειλε» την εξέταση των υποψηφιοτήτων Ρώσων υπηκόων για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής που χορηγούνται σε ξένους εύπορους επενδυτές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Επίθεση Ερντογάν στην Δύση: Η εποχή του διαίρει και βασίλευε… τελείωσε

    Οι αιχμές που άφησε ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία...

    Χιονοδρομικό – Παρνασσός: Τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία λόγω χαλασμένων lift

    Οι κοντινές αποδράσεις κυρίως τα Σαββατοκύριακα αποτελούν μονόδρομο καθώς...

    Καίτη Γκρέυ: Το πραγματικό όνομα, οι επιτυχίες και η γνωριμία με τον Έλβις Πρίσλεϊ

    Η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια της δεκαετία του 1960, άφησε...
    Best Shop