Η νεαρή καλλίγραμμη ρωσίδα στάθηκε με σκεπτικό βλέμμα έξω από την μπουτίκ του οίκου Channel που βρίσκεται μια ανάσα από το θέατρο Μπολσόι, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Μόσχας.
Δεν είχε προλάβει να πάρει την τσάντα που είχε λατρέψει, αφού πριν λίγα 24ωρα ο διάσημος οίκος κατέβασε ρολά και στις 17 μπουτίκ που έχει στην Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Δεν ήταν ο μόνος αφού Louis Vuitton, Gucci, Prada, Balenciaga, Brioni, Christian Dior, Givenchy, Cartier, Van Cleef & Arpels έκλεισαν τα καταστήματα τους στην Ρωσία ενώ ανέστειλαν τις και τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις.
Την αρχή έκανε ο οίκος Hermes από τους πλέον αγαπημένους των Ρώσων ολιγαρχών που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι κλείνει και τα τρία του καταστήματα στην Μόσχα μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.
«Νιώθοντας βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη αυτή την στιγμή, λάβαμε με λύπη την απόφαση να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματα μας στην Ρωσία καθώς και να σταματήσουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες» τόνιζε η ανακοίνωση του διάσημου οίκου.
Σύμφωνα με στέλεχος του οίκου αναβλήθηκε και το άνοιγμα νέας μπουτίκ στην Αγία Πετρούπολη, ενώ έτερα διάσημα luxury brands ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξε η Hermes.
Στην ανακοίνωση της η Chanel επισήμανε: «Δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών μας για την τρέχουσα κατάσταση, την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα της λειτουργίας, η Chanel αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Δεν θα παραδίδουμε πλέον στη Ρωσία, θα κλείσουμε τις μπουτίκ μας και έχουμε ήδη αναστείλει το ηλεκτρονικό μας εμπόριο. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι προτεραιότητά μας και παραμένουμε στενά συνδεδεμένοι με τις τοπικές μας ομάδες τις οποίες θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε».
Καταιγίδα προσωρινών λουκέτων!
Ακολούθως και μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τρεις κορυφαίοι όμιλοι, οι Κering, LVMH και Richemont συμμετείχαν σε αυτό το ιδιότυπο μποϊκοτάζ μόδας, κλείνοντας ουσιαστικά τις ρωσικές μπουτίκ περισσότερων από 100 εμπορικών σημάτων πολυτελείας, όπως οι Gucci, Balenciaga, Brioni, Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior Tiffany & Co, Cartier, Van Cleef & Arpels και Jaeger Le Coutre.
«Λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη, η Kering κλείνει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία για τους Οίκους των οποίων ο Όμιλος δραστηριοποιείται απευθείας στη χώρα», δημοσίευσε η Kering στον λογαριασμό της στο Instagram. «Η Kering και οι Οίκοι της θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τοπικές ομάδες και να παρακολουθούν στενά την εξελισσόμενη κατάσταση». Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Swatch, ιδιοκτήτης εμπορικών σημάτων όπως οι Harry Winston, Omega, Blancpain και Breguet, επιβεβαίωσε στα ΜΜΕ ότι έβαλαν σε αναμονή τις εξαγωγές τους στη Ρωσία.
Ο όμιλος LVMH αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο λιανικής στη Ρωσία μεταξύ των ετικετών πολυτελείας, με 124 καταστήματα σε όλες τις επωνυμίες της που βρίσκονται στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και την Αικατερινούπολη, που βρίσκονται περίπου 1.800 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας.
Εκπρόσωπος της LVMH επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι 3.500 υπάλληλοί της με έδρα τη Ρωσία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους μισθούς και τα επιδόματά τους κατά τη διάρκεια του κλεισίματος.
Όμως οι διάσημοι οίκοι δεν έμειναν μόνο σε αυτή την κίνηση αφού εκτός από το κλείσιμο των μπουτίκ τους, πολλά luxury brands έχουν προβεί σε δωρεές προσπαθώντας να συμβάλλουν στην ανακούφιση των θυμάτων του πολέμου.
Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, όμιλος της LVMH ανακοίνωσε ότι συνεισφέρει 5 εκατομμύρια ευρώ α) στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να βοηθήσει στις προσπάθειες παροχής βοήθειας και προσφύγων, ενώ η Louis Vuitton ακολούθησε με δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ στη UNICEF και ενθάρρυνε τους πελάτες της να κάνουν το ίδιο.
Ο διάσημος σχεδιαστής Μάικλ Κορς ο οποίος είναι βαθιά ενεργός στο God’s Love We Deliver, τον οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη που είναι αφιερωμένος στην παροχή γευμάτων κατ’ οίκον σε οποιονδήποτε δεν έχει επισιτιστική ασφάλεια, ανακοίνωσε ότι η εταιρία συμφερόντων του Capri Holdings ιδιοκτήτης της ομώνυμης επωνυμίας του brand που φέρει το όνομα του καθώς και η Versace και ο Jimmy Choo, θα έκαναν μια δωρεά στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Κάτι που μάλλον δεν απασχολούσε ιδιαίτερα την νεαρή ενζενί από την Μόσχα που κοίταζε με θλίψη την κλειστή μπουτίκ της Chanel, ενώ το ρητορικό ερώτημα που την έτρωγε ήταν προφανώς το «και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς Gucci και Prada;».