Έπιασε τόπο το ενδιαφέρον ενεργών πολιτών της Πάτρας και η πίεση τοπικών φορέων, προς τον Δήμο και τις συναρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, για την αποκατάσταση εμβληματικών σιντριβανιών, συμβόλων του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Μετά από επίμονες ενέργειες της δημοτικής αρχής, πολύ σύντομα, θα συντηρηθούν τρία συντριβάνια, τα δύο από αυτά στην πλατεία Γεωργίου μαζί με φθαρμένους φανοστάτες και ένα ακόμα συντριβάνι στην πλατεία Ολγας.
Οπως μετέφερε στην «ΠτΚ» ο Ανδρέας Αποσκίτης, ένας απ’ αυτούς που πάλεψε με αλλεπάλληλες δημόσιες αναφορές και εκκλήσεις, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του έδωσε διαβεβαίωση για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών ανακαίνισης.
Η προϊσταμένη Μαρία Μερτζάνη, σε επιστολή της, αναφέρεται σε ένα εξαιρετικό δείγμα τέχνης, τεχνολογίας και μνήμης της πόλης και προσυπογράφει πως η συντήρηση των σιντριβανιών και των φανοστατών απασχολεί την Υπηρεσία, αφού τα μνημεία που είναι σε χρήση έχουν ανάγκη τακτικής αντιμετώπισης.
«Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, ο Δήμος μάς ζητά επίμονα τα 2 τελευταία χρόνια να προχωρήσουμε στην εκπόνηση σχετικής μελέτης. Εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε στην αρχή του χρόνου και πρόσφατα έλαβε ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων. Σύντομα, θα υπάρξει υπουργική απόφαση, οπότε η Υπηρεσία και ο Δήμος θα μπορέσουν να εκτελέσουν το έργο» τονίζει η κ. Μερτζάνη.
Τώρα, ο κ. Αποσκίτης πάει ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά. Οπως επισημαίνει στην «ΠτΚ», Δήμος και Αστυνομία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίσουν τη φύλαξη των συντηρημένων σιντριβανιών. «Θα μπει σε λειτουργία το σιντριβάνι στην πλ.Ολγας και σε μια βδομάδα τα… «καλόπαιδα» θα το καταστρέψουν πάλι; Υπάρχει σχέδιο φύλαξης; Θα βάλει ο Δήμος φύλαξη στο Νότιο Πάρκο και όχι στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης;» αναρωτιέται.
Οι καλλίγραμμοι μαντεμένοι φανοστάτες του 1878 από το Παρίσι
Η εξαφάνιση, στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου, του μοναδικού παλαιού φανοστάτη φωταερίου 150 χρόνων, είχε πρόσφατα αναδειχθεί από την «Π». Αυτός, που σύντομα θα αποκατασταθεί, είναι ο μοναδικός άρτιος φανοστάτης, αφού ένας ακόμα είναι μερικώς και έτσι αποτελεί αξιόλογο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, που έχει μείνει μισό. Από τον υπεραιωνόβιο φανοστάτη λείπει, εδώ και 15 μήνες, το στέλεχος με τους 5 βραχίονες και τους γλόμπους. Ο δεύτερος βρίσκεται στο πάνω μέρος της πλατείας και λείπει ο ένας βραχίονας με το φανάρι. Για την ιστορία, η πλατεία φωτίστηκε με φωταέριο το 1878, οπότε και τοποθετήθηκαν 13 καλλίγραμμοι μαντεμένοι φανοστάτες, από το Παρίσι, κάθε ένας με 5 φανάρια, δηλαδή συνολικά φώτιζαν 65 γλόμποι, που έκαναν τη νύχτα – μέρα και ήταν ένα μοναδικό «υπερθέαμα». Το κέντρο της Πάτρας διέθετε πάνω από 300 τέτοιους, αλλά σήμερα, σώζονται μόνο οι 2, που έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρικοί, στην κεντρική πλατεία.