Τα σχέδια του Πούτιν: Ό,τι μπορεί να αρπάξει για να φύγει

    Ημερομηνία:

    Το πρωί της Παρασκευής, μία ημέρα μετά τη συνάντηση Λαβρόφ – Κολέμπα στην Αττάλεια που χαρακτηρίστηκε διεθνώς «άκαρπη» και ενώ τα ρωσικά όπλα βομβάρδιζαν την Ουκρανία απ’ άκρη σ’ άκρη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε στο Κρεμλίνο την επίσημη «μαριονέτα» του: τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μπροστά στις κάμερες, ο Πούτιν θεώρησε καλό να ενημερώσει τον Λουκασένκο ότι, όπως τον πληροφόρησαν οι διαπραγματευτές του, οι συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά είναι «καθημερινές» και μάλιστα έχουν σημειώσει «κάποια πρόοδο».

    Ηταν το σήμα όχι για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, αλλά για να επιστρέψουν οι αγοραστές στα διεθνή χρηματιστήρια. Εχοντας υποστεί τεράστιες απώλειες από την έναρξη του πολέμου, οι αγορές προεξοφλούν κάθε σήμα για μια σχετικά σύντομη αποκλιμάκωση.

    Μόνο το Χρηματιστήριο του Τόκιο δεν πρόλαβε το πάρτυ της Παρασκευής – είχε κλείσει με νέες βαριές απώλειες πριν από την «εξομολόγηση» του προέδρου της Ρωσίας, που ακολουθήθηκε μάλιστα από μια δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, όταν θα έχει έρθει η στιγμή «για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης» μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο η «ωραία ατμόσφαιρα» στα χρηματιστήρια κράτησε μόνο λίγες ώρες – οι επενδυτές αγόρασαν στην ελπίδα και πούλησαν στους γενικευμένους βομβαρδισμούς που ακολούθησαν. To ίδιο συνέβη και την Δευτέρα – αλλά μόνον ως προς την άνοδο των δεικτών, καθώς οι ελπίδες έμοιαζαν να αναζωπυρώνονται, με  τις  συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών να έχουν μπει στην ουσία .

    Σχεδόν όλες οι πλευρές -οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία, ακόμα και η Κίνα, έστω διακριτικά, δείχνουν σε κάθε περίσταση ότι αδημονούν να υπάρξει μια σύντομη διέξοδος στην ουκρανική κρίση, αφού θίγονται τα συμφέροντα όλων, από τη στιγμή που ο πόλεμος μετατρέπεται σε οικονομικό.

    Οι περισσότεροι αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Πούτιν επιδιώκει να βρει διέξοδο επιχειρώντας απλώς να αποκομίσει παράλληλα όσο το δυνατόν περισσότερα εδαφικά κέρδη. Τα υπουργεία Αμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία 24 ώρες το 24ωρο, εκφράζουν εδώ και ημέρες την πεποίθηση ότι τα σχέδια του Πούτιν ανατράπηκαν στην Ουκρανία, αφού φτάσαμε στη 18η ημέρα του πολέμου χωρίς να μπορέσει να την υποτάξει.

    Αυτό που περιπλέκει την εικόνα για τη ρωσική πλευρά είναι η απόλυτη αναξιοπιστία της: ο ίδιος ο Πούτιν ρωτούσε ειρωνικά «τι ώρα είπαμε ότι θα γινόταν η εισβολή;» λίγες ώρες προτού διατάξει τα ρωσικά τανκς να προελάσουν στο ουκρανικό έδαφος. Ετσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πίσω από τα λόγια περί διαπραγμάτευσης υπάρχει η απόφαση Πούτιν να ολοκληρώσει την «ειδική επιχείρησή» του, όπως αποκαλεί την εισβολή, καταλαμβάνοντας όσες πόλεις μπορέσει – ακόμα και κάποιες γειτονιές ή και ολόκληρο το Κίεβο, προτού καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

    putin_ukraine_thema_in

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αποφασισμένοι οι κάτοικοι Σαραβαλίου να υπερασπιστούν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής (φωτο)

    Με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας και του Φιλοδασικού Προοδευτικού Συλλόγου...

    Αχαΐα: Με λιγότερους υπαλλήλους ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία

    Τα εποχικά ξενοδοχεία της Αχαΐας  ανοίγουν, όμως, το μεγάλο...

    ΠΑΤΡΑ: Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες ταξί με τον φόρο του τεκμαρτού

    Ανάστατοι είναι οι ιδιοκτήτες των ταξί στην Πάτρα και...

    ΝΙΚΟΣ ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Οι “μύθοι” και η πραγματικότητα των τιμών

    Η ακρίβεια είναι μία πραγματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και...