Ανοίγει – με αργές μεν κινήσεις -ο δρόμος για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού όσο πλησιάζουμε το Πάσχα.
Το μέτρο ακόμη δεν έχει πέσει καθόλου στο τραπέζι των ειδικών εξαιτίας της γενικότερης αύξησης κρουσμάτων στην Ευρώπη και κατ΄επέκταση και στην Ελλάδα.
Παρά όμως την εξάπλωση της Όμικρον 2 και στη χώρα μας, το ΕΣΥ δεν έχει υποστεί σοβαρή πίεση, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πιο ήπια είναι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή.
Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί θα εξετάσουν τον Απρίλιο την ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση στην εστίαση.
Η επιβεβαίωση άλλωστε ήρθε και από επίσημα χείλη και δίνει το έναυσμα για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση.
Ειδικότερα το μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων κυβέρνησης και επιστημόνων για το επόμενο στάδιο της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πορεία της Covid στην Ελλάδα το Πάσχα, σημείωσε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
«Είναι μια πιθανότητα (50%) να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης».
Το σκεπτικό των ειδικών, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα».
Δεδομένου, λοιπόν, ότι για να μπει κάποιος σε κλειστό και ανοιχτό χώρο εστίασης, χρειάζεται να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Έτσι η κατάργησή του δίνει το «πράσινο φως» για το πλήρες άνοιγμα μπαρ, κέντρων διασκέδασης και όλων των καταστημάτων σε όσους ήταν αποκλεισμένοι από αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στα χνάρια της Ιταλίας
Υπενθυμίζεται πως μία γειτονική μας χώρα, η Ιταλία, η οποία είχε χτυπηθεί σφόδρα από τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος προχώρησε και εκείνη στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.
Έτσι από την 1η Απριλίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι αναγκαίο, πλέον, στους ανοικτούς χώρους, ενώ από την 1η Μαΐου δεν θα χρειάζεται ούτε στους κλειστούς χώρους.
«Η ιταλική εκστρατεία εμβολιασμού είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Το 89,6 % του πληθυσμού μας έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού και πάνω από 380.000 πολίτες έχουν λάβει την τρίτη δόση», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο Σπεράντσα πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η χορήγησή της στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες και, πιθανώς, σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί, στο τέλος του μήνα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία, έως τώρα, συμβούλευε την κυβέρνηση της Ρώμης.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργεί μια επιχειρησιακή μονάδα για τη διαχείριση των εμβολιασμών και των όποιων άλλων αναγκών.