O πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, οι κυρώσεις που επιβάλλονται προκαλούν προβλήματα και εντείνεται η φημολογία πως ετοιμάζονται να επιβάλουν ρυθμίσεις στα κρυπτονομίσματα τόσο οι αμερικανικές αρχές όσο και η Ε.Ε. και η Ιαπωνία. Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin, τείνει να γίνει ευρύτερα αποδεκτό και όλα δείχνουν πως έχει πάρει αργά, αλλά σταθερά τον δρόμο προς την ένταξή του στις κοινά αποδεκτές επενδύσεις. Ετσι, όμως, πολλοί χρήστες των κρυπτονομισμάτων θεωρούν ότι δεν προσφέρει πλέον επαρκή μυστικότητα και αναζητούν εναλλακτικές που θα τους προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη κατοχύρωση της ανωνυμίας τους ώστε να συγκαλύψουν την ταυτότητά τους αλλά και τις λεπτομέρειες των συναλλαγών τους. Ως εκ τούτου αναδύεται τελευταία μια νέα κατηγορία κρυπτογραφημένων αξιών που χαρακτηρίζονται «νομίσματα ιδιωτικότητας» και τα οποία υπάρχουν μεν εδώ και κάποια χρόνια, αλλά έχουν γνωρίσει μεγάλη άνοδο μέσα στον τελευταίο μήνα.
Τα πιο δημοφιλή ανάμεσά τους είναι τα Monero και Zcash, που σύμφωνα με στοιχεία της CoinMarketCap έχουν σημειώσει άνοδο 7,6% και 46% αντιστοίχως από τις αρχές Μαρτίου. Σημειωτέον ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα το bitcoin έχει υποχωρήσει κατά περίπου 5%. Μόνο μέσα στην περασμένη εβδομάδα τα δύο αυτά κρυπτονομίσματα έχουν σημειώσει άνοδο 4,7% και 16% αντιστοίχως, ενώ ο δείκτης που ακολουθεί τον νέο κλάδο αυτών των «νομισμάτων ιδιωτικότητας» έχει σημειώσει άνοδο 4% σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Maxro Hive. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ένα καίριο σημείο στην πορεία των νέων αυτών κρυπτονομισμάτων που είναι δομημένα έτσι ώστε να κρατούν μέσα στη δική τους τεχνολογία blockchain καλά κρυμμένες πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον όγκο των συναλλαγών και τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτές τις συναλλαγές.
Τα στοιχεία της CoinMarketCap
Τα τελευταία πέντε χρόνια η κεφαλαιοποίηση του Monero έχει γνωρίσει μεγάλες διακυμάνσεις καθώς εκτοξεύθηκε από τα 100 εκατ. δολάρια στα 6,8 δισ. δολάρια, για να υποχωρήσει στα 3,4 δισ. δολάρια σήμερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της CoinMarketCap. Συμβαίνει, πάντως, να αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για την κατηγορία αυτών των κρυπτονομισμάτων, ενώ παράλληλα το bitcoin φαίνεται να χάνει μέρος της μυστικότητάς του. Οπως επισημαίνουν οι Αϊντάν Αρασασνγκάμ και Τζεράρ Ντιπίπο, στελέχη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, το bitcoin δεν προσφέρει ακριβώς ανωνυμία, αλλά τη δυνατότητα να κρυφτεί κανείς μερικώς πίσω από ένα ψευδώνυμο. Οι δύο αναλυτές υπογραμμίζουν πως «αν ένα κρυπτογραφημένο πορτοφόλι συνδέεται με ένα φορέα ή ένα πρόσωπο, μπορεί να εντοπισθεί τόσο ο ιδιοκτήτης του πορτοφολιού όσο και οι συναλλαγές του». Υπό αυτή την έννοια τα «κρυπτονομίσματα ιδιωτικότητας» προσφέρουν περισσότερα, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι δυνατότητες των Αρχών να ανιχνεύουν τη δραστηριότητα μέσα στην τεχνολογία blockchain και γενικώς να ελέγχουν τόσο το bitcoin όσο και τα άλλα κρυπτονομίσματα.
Τα «νομίσματα ιδιωτικότητας» Monero και Zcash έχουν σημειώσει άνοδο 7,6% και 46% αντιστοίχως από τις αρχές Μαρτίου.
Στα μειονεκτήματα των «νομισμάτων ιδιωτικότητας» συγκαταλέγονται η μεγάλη αστάθεια των τιμών τους. Παράλληλα, όμως, αυτή η κατηγορία κρυπτονομισμάτων προσκρούει και σε άλλα εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν ως εναλλακτική του bitcoin ή και να ανταγωνιστούν ευθέως το κυριότερο κρυπτονόμισμα που έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 776 δισ. δολαρίων.
Ορισμένα από τα λεγόμενα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων δεν δέχονται τα κρυπτονομίσματα ιδιωτικότητας, καθώς τα θεωρούν ιδιαιτέρως ύποπτα για παράνομες συναλλαγές. Οι καθημερινές συναλλαγές του Monero ήταν αυτόν τον μήνα της τάξης των 250 εκατ. δολαρίων, όταν οι αντίστοιχες του πολύ γνωστότερου και πιο συνήθους Ripple, για παράδειγμα, υπερβαίνουν το 1,5 δισ. δολάρια σε καθημερινή βάση. Σημειωτέον πως σε ό,τι αφορά το Bitcoin, η τιμή του έχει καθηλωθεί κάπου ανάμεσα στα 35.000 δολάρια και τα 45.000 δολάρια από τα μέσα Ιανουαρίου και δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική για να επανέλθει στα 50.000 δολάρια, στα οποία βρισκόταν στα τέλη του περασμένου έτους.