Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική, Επιμορφωτική και Πολιτιστική ατμόσφαιρα, με συντονιστές της εκδήλωσης, την γνωστή παρουσιάστρια, Έφη Αναλυτή την παρουσία εκπροσώπου της Μητρόπολης, του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Χρύσανθου, βουλευτών, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου, εκπροσώπων Συλλόγων, φορέων και πλήθος καλεσμένων, τιμήθηκε η διπλή γιορτή, της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου καθώς επίσης και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Στον αίθριο φαντασμαγορικό πολιτιστικό χώρο της πλατείας Αγίου Νεκταρίου, διακοσμημένος από εκθέματα Ηρώων, Ποιητών και Φιλελλήνων της Επανάστασης του 1821, πλημυρισμένο το ακροατήριο από Εθνική περηφάνια και ελπίδα, κάτω από την ποιητική σκέπη και τις ιστορικές αναφορές για τα οράματα και την δράση ποιητών, ηρώων του 1821 και του στιχουργού του Ολυμπιακού ύμνου, Εθνικό μας ποιητή «Κωστή Παλαμά», ταξιδεύσαμε στον κόσμο της Τέχνης και της Ποίησης και την καθοριστική συμβολή τους στην Απελευθέρωση του Ελληνικού έθνους και της αδιάλειπτης συνέχειας του Γένους των Ελλήνων.
Στην οπτικοακουστική ομιλία του, o Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς», διδάκτωρ Ψυχολογίας & Φυσικής Αγωγής, Μαλλιάς Θεόδωρος, με ευλαβική αφοσίωση και παραστατικό τρόπο, με την συνοδεία της καταπληκτικής ποιητικής απαγγελίας των Γκιόκα Μαίρη και Ναταλία Μουντζούρη, μας ταξίδευσαν σ’ ένα επετειακό Εθνικό-Επιμορφωτικό και Ενθυμητικό οδοιπορικό στην υλοποίηση του οράματος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, προβάλλοντας την αυτοθυσία και το έργο των Θρύλων, Ηρώων και Αγωνιστών της Επανάστασης(Φεραίος-Κολοκοτρώνης-Καραισκάκης-Ανδρούτσος-Μπότσαρης-Διάκος-Παπαφλέσας-Κανάρης-Μιούλης-Μπουμπουλίνα-κλπ), την συμβολή της ποίησης με τους μεγάλους Έλληνες Ποιητές,(Παλαμάς-Σολωμός-Βαλαωρίτης-Κάλβος-κλπ) και τους Ευρωπαίους φιλέλληνες του Πνεύματος και των Τεχνών (Βύρων- Ουγκώ-Πούσκιν-Γκαίτε-Ντελακρουά-Λιπαρίνι-Βίγνυ-Σίλλευ-κλπ) , οι οποίοι Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές θυσίασαν την ζωή τους για την απελευθέρωση του Έθνους των Ελλήνων.
Στην επιμελημένη επιλογή μελοποιημένων ποιημάτων του Παλαμά, αναβίωσε το Αρχαιοελληνικό ιδεώδες του Ολυμπισμού καθώς επίσης και το επαναστατικό ποιητικό του έργο.
Αναφέρθηκε επίσης, η σημαντική προσφορά του ποιητή, στο Διεθνές Ολυμπιακό
κίνημα με την αφιέρωση του Ολυμπιακού ύμνου, το οποίο αναδεικνύει Διεθνώς ο Σύλλογος και οφείλει η UNESCO να αναδείξει σε Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και να αποκτήσει η Πάτρα, η γεννήτρα Πόλη του ποιητή την Διεθνοποίηση και καθιέρωση που δικαιούται, ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού Ύμνου.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και κειμένων από τους Λογαρά Κωνσταντίνο, Μαλλιά Θεόδωρο και Μουτζούρη Αχιλλέα για να τιμήσουμε την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης.
Ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των Συλλόγων(Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστή Παλαμά», ΚΟΙΝΣΕΠ «Μαρσύας», Συντονιστικό Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδος), που στήριξαν την εκδήλωση και φορείς, χαιρετισμοί και ενδιαφέροντα μηνύματα με παλμό και συναίσθημα αντάξια της τιμής που αποδίδαμε στον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Ο Σύλλογος Πατρινών Νέας Υόρκης «Κωστής Παλαμάς» και το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο του Μόντρεαλ.
Ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα δημιούργησε το γεγονός της τιμητικής αναγνώρισης προσωπικοτήτων που μεγάλωσαν στην γειτονιά του Αγίου Νεκταρίου για την Πολιτιστική-Καλλιτεχνική-Αθλητική-Επιχειρηματική-Δημοσιογραφική και Επιστημονική προσφορά και δράση στο Κοινωνικό Γίγνεσθαι.
Ως ελάχιστο αλλά συμβολικό δείγμα εκτίμησης και προσφοράς των συμπολιτών μας αυτών, αφιερώθηκε από τον Σύλλογο Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» το προσφάτως εκδοθέν σημαντικό βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο «Οι Καλλιτέχνες δημιουργούν Πολιτισμό» του συγγραφέα Μαλλιά Θεόδωρου, στο οποίο γίνεται λεπτομερή αναφορά μεταξύ άλλων και :
Στην Διεθνή Ολυμπιακή Κίνηση του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστή Παλαμά» για την υλοποίησης της ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Οι συμπολίτες μας είναι:
στον Αθλητισμό: Στεργίου Τόνια-Μαλλιά Σοφία-Στραβοπόδης Βασίλης-Βουλουξής Φώτης και Τάκης-Φραγκούλης Παναγιώτης, στην Επιστήμη: Κολιόπουλος Νικόλαος, στην Λογοτεχνία: Λογαράς Κώστας, στην Δημοσιογραφία: Μπαιρακτιάρης Μιχάλης, στην Επιχειρηματικότητα: Γεωργιόπουλοι Κώστας και Ιωάννης, στις Καλλιτεχνικές κατασκευές: Συμβουλόπουλος Κώστας καθώς και ο Συγγραφέας-Πρωταθλητής-Ζωγράφος και ιδρυτής της Διεθνής Ολυμπιακής Κίνησης για την ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» Μαλλιάς Θεόδωρος.
Μεταξύ των επισήμων, εκπροσώπησε τον Σύριζα ο βουλευτής Μάρκου Κώστας, τον Δήμο Πατρέων η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κα. Θεοδωρακοπούλου Γεροπαναγιώτη Αικατερίνη, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Δημοτικών παρατάξεων, Πάτρα, η δική μας Πόλη, Γιάχου Γεωργία.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νεκταρίου και την στήριξαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» ΚΟΙΝΣΕΠ «Πολιτεχνόπολη Μαρσύας» Όμιλος Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών και Συντονιστικό Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδος.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων υπό την αιγίδα του οποίου διεξήχθη η εκδήλωση.
Εντυπωσιακή ήταν και η έκθεση φωτογραφίας μεγάλων ζωγράφων με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση καθώς και οι πίνακες Ζωγραφικής, η Ναυμαχία της Πάτρας και του Ναυαρίνου έργα του ζωγράφου Μαλλιά Θεόδωρου.
Η παρουσία των εξαίρετων χορευτών του Δήμου Πατρέων υπό την καθοδήγηση του γνωστού χοροδιδάσκαλου Γιαννόπουλου Χρήστου, και η άρτια εκτέλεση των παραδοσιακών χορών έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση και τους απενεμήθη το επετειακό βιβλίο λεύκωμα και το τιμητικό ενθύμημα δίπλωμα για την προσφορά του στον Πολιτισμό.
Η εκδήλωση έληξε με την ιαχή «Ζήτω η 25 Μαρτίου 1821» και ακολούθησε φαντασμαγορική πανδαισία χρωμάτων με βεγγαλικά.