Παράλληλα με την πληροφορία, (από το ακαδημαϊκό περιβάλλον) ότι οι Τοξικολογικές θα «δείχνουν» νοσοκομειακή ουσία ως εύρημα, η «Πελοπόννησος» δίνει ένα επιπλέον στοιχείο του ιατρικού φακέλου της μικρής, χωρίς να ερμηνεύει επιστημονικά την αξία του, αλλά και να μην το ταυτίζει με την έρευνα που διενεργείται.
Πρόκειται για την ένδειξη «τροπονίνη» – ουσία της καρδιάς, που έπρεπε να ήταν έως 15 και εμφανίζεται στο…418!
Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς . Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου . Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.
ΑΊΤΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΏΝ ΕΠΊΠΕΔΩΝ ΤΡΟΠΟΝΊΝΗΣ
Τα εξαιρετική υψηλά επίπεδα τροπονίνης αποτελούν συνήθως ένδειξη προσφάτου ιστορικού εμφράγματος του μυοκαδίου, δηλαδή περιορισμού στην αιμάτωση τμήματος του καρδιακού μυός.
Μικρότερες αυξήσεις στα επίπεδα της τροπονίνης παραπέμπουν σε άλλη διάγνωση. Ορισμένα αίτια αύξησης στα επίπεδα της τροπονίνης περιλαμβάνουν:
- Σήψη, μία σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση στην είσοδο μίας λοίμωξης στην κυκλοφορία του αίματος
- Νεφρική ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική νόσος
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Βλάβες στην καρδιά από τη χημειοθεραπεία
- Πνευμονική εμβολή
- Μυοκαρδίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της καρδίας
- Καρδιακές βλάβες από τη χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκκαΐνη
- Τραυματισμό της καρδίας, όπως για παράδειγμα από ένα ξαφνικό, ισχυρό χτύπημα σε θώρακα