Τους βουλευτές – μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος ενημέρωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., κυρία Kadri Simson, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών με θέμα: «Προσιτή, βιώσιμη και ασφαλής ενέργεια για την Ευρώπη».
Στη συνεδρίαση παρέστη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την αποθηκευτική ικανότητα της χώρας, επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνονται κρίσιμες υποδομές που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση έξι σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα θέσπισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του κόστους της ανάπτυξης υποδομών στον ενεργειακό τομέα. Αναφέρθηκε, τέλος, στη στήριξη των νοικοκυριών κατά την παρούσα κρίση, ενώ επισήμανε ότι επιταχύνονται οι προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας στο πλαίσιο των στόχων για κλιματική ουδετερότητα.
Η κα Kadri Simson, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην εργαλειοθήκη μέτρων την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2021 για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο προσωρινό πλαίσιο κρίσης (Temporary Crisis Framework) για τις κρατικές ενισχύσεις με σκοπό τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος. Υπογράμμισε ότι για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο Μάρτιο τη θέσπιση υποχρέωσης ελάχιστου επιπέδου αποθήκευσης φυσικού αερίου για κάθε κράτος-μέλος σε ποσοστό 80 % για τον επόμενο χειμώνα, το οποίο θα ανέλθει στο 90 % για τα επόμενα έτη, ενώ πρόσθεσε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες δημιουργίας πλατφόρμας για το συντονισμό κοινής προμήθειας φυσικού αερίου για τα κράτη-μέλη. Στη συνέχεια η Επίτροπος Ενέργειας αναφέρθηκε στο σχέδιο REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και στην υιοθέτηση πολιτικών κλιματικής ουδετερότητας (Fit for 55), τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει θέσει τα θεμέλια για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η κα Simson, τέλος, συνεχάρη την κυβέρνηση για την παρουσίαση του πρώτου Ελληνικού νόμου για το κλίμα στο Συμβούλιο Υπουργών του περασμένου Νοεμβρίου.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Γεώργιος Βλάχος σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, οξεία, διεθνή κρίση, μετά και την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των τιμών της ενέργειας. Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις επιλογές που καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα επιδιώκει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου.
Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, κατά την παρέμβασή της τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση απαιτεί συλλογικές απαντήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής πολιτικής για την απεξάρτηση από τρίτες χώρες, καθώς και για την παροχή οικονομικότερης ενέργειας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων επεξεργάζεται το νομοθετικό πλαίσιο «Fit for 55», ενώ τόνισε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στις προσπάθειες της Ευρώπης για την προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας και της κλιματικής ουδετερότητας. Τέλος, παρατήρησε ότι η Ελλάδα καινοτομεί, αυξάνοντας τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.