Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα συνεχίζονται. Η καρδιά της Ίριδας, του 6,5 μηνών βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη, λειτουργούσε φυσιολογικά τη στιγμή του θανάτου της και το παιδί δεν πέθανε από το σπάνιο φαινόμενο της «αγενεσίας φλεβόκομβου», δηλαδή από παθολογικά αίτια.
Αυτό αναμένεται να καταθέσει στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της Realnews, η Αντιγόνη Μητσέλου, παθολογοανατόμος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που εξέτασε τα όργανα του παιδιού.
Εν αναμονή της κλήσης της για κατάθεση, στο πλαίσιο της δεύτερης κατά σειρά κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών για τους θανάτους της Ίριδας αλλά και της 3,5 ετών Μαλένας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή, η κυρία Μητσέλου φαίνεται να έχει ήδη ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο. Αυτός περιλαμβάνει τα στοιχεία και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το παραπάνω επιστημονικό συμπέρασμα.
Δίχως πρόβλημα
Η έμπειρη παθολογοανατόμος όλο αυτό το διάστημα, κρατώντας χαμηλούς τόνους, εμμένει στη διάγνωσή της ότι το βρέφος της οικογένειας Δασκαλάκη έπασχε από απουσία φλεβόκομβου.
Ωστόσο, το σπάνιο αυτό φαινόμενο δεν φαίνεται να οδήγησε στον θάνατο την Ίριδα, κάτι που από την πρώτη στιγμή υποστηρίχθηκε στην ιστολογική της έκθεση, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «αναγνωρίστηκαν νευρικές ίνες στο περικάρδιο και στο παρέγχυμα του μυοκαρδίου».
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως η καρδιά του βρέφους χτυπούσε δίχως το παραμικρό πρόβλημα! Όπως φαίνεται να υποστηρίζει η κυρία Μητσέλου όταν τη ρωτούν σχετικά, «κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, η καρδιά θα σταματούσε να χτυπάει. Από εκεί και έπειτα, αν υπήρξε κάτι που επίσπευσε τον θάνατο του μωρού, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω.
Όμως, μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, η καρδιά λειτουργούσε κανονικά».
Οι υποψίες
Η ίδια είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι είχε «κάνει φύλλο και φτερό» την καρδιά της Ίριδας, καθώς γνώριζε ότι η οικογένεια Δασκαλάκη είχε χάσει ήδη και άλλο παιδί. Έτσι, είχε την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να εξεταστεί όλη η οικογένεια για το ενδεχόμενο κάποιου γενετικού προβλήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες,
αυτή η εκτίμηση είχε μεταφερθεί στην προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, με την οποία και συνεργάστηκε στο πλαίσιο του ιατροδικαστικού πορίσματος.
Στη συνέχεια, η είδηση της ανακοπής της εννιάχρονης Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο τη συντάραξε και είχε ζητήσει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, την περαιτέρω διερεύνηση στο Ωνάσειο, όπου και τοποθετήθηκε βηματοδότης για την προστασία του παιδιού.
Διπλή αιτία θανάτου
Σε πρόσφατες δηλώσεις της στην «R», η Αγγ. Τσιόλα έκανε λόγο για «πληρέστατη ιατροδικαστική έκθεση» στην περίπτωση της Ίριδας, που «παραπέμπει σαφώς κάπου». «Η παθολογοανατόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούσε για κάτι παθολογικό (σ.σ.: αγενεσία φλεβόκομβου). Όταν την έλαβα, συμπλήρωσα την αιτία θανάτου (σ.σ.: πνευμονικό οίδημα). Αυτό δεν συνηθίζεται σε άλλες μου εκθέσεις. Δηλαδή, δεν βάζω διπλή αιτία ποτέ. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο διατυπώθηκε όπως διατυπώθηκε, με
τις κακώσεις που παρατηρήθηκαν και παραπέμπουν ασφαλώς κάπου», είχε δηλώσει στην «R» την Κυριακή 3 Απριλίου. Σημειώνεται ότι, εκτός από ένα έκζεμα γύρω από το στόμα του βρέφους, που επισημαίνεται στην έκθεση ως δερματίτιδα και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής/εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)», υπάρχει και ένα άλλο εύρημα, ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος.
Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του βρέφους και έφερε σταγόνες αίματος, κάνουν τους ειδικούς να καταλήγουν στο ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της κυρίας Μητσέλου στις δικαστικές Αρχές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι θα θέσει νέα δεδομένα στη διερεύνηση του θανάτου της μικρής Ίριδας.