Σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδας αναφέρει: Η επίκαιρη, εν εξελίξει «υπόθεση της Πάτρας», δε φέρει μόνο το βάρος του τραγικού θανάτου τριών παιδιών αλλά επιφορτίζεται και με μία βαρύνουσας σημασίας κοινωνική διάσταση. Ως εκ τούτου, θεωρήσαμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε ως επιστημονικός κλάδος σε ένα ζήτημα που έλαβε χώρα στην περιοχή μας και ενέχει βαθύτερες κοινωνικές προεκτάσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, καθώς και σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων που έχουν εξιχνιαστεί, αναφέρεται συχνά η έννοια της «δικαίωσης» των θυμάτων, μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας του δράστη ή των δραστών. Εν τούτοις, θεωρούμε ότι η ουσιαστική δικαίωση δε συνδέεται μόνο με την ποινική και κοινωνική καταδίκη μίας εγκληματικής πράξης αλλά και με τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Ως κοινωνικοί λειτουργοί:
Υπερασπιζόμαστε το ρόλο της ποινικής δικαιοσύνης, ως τη μοναδική οδό απονομής δικαίου, και αντιτιθέμεθα στην αυτοδικία, σε ρητορικές μίσους, στην έκθεση ανηλίκων (εν ζωή ή μετά θάνατον) και σε παραβιάσεις ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τα οποία καταστρατηγούνται επί σκοπού και κατ’ εξακολούθηση από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πρεσβεύουμε τις αρχές του σεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ίσης μεταχείρισης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Απαιτούμε επαρκή στήριξη, οργάνωση και στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, σταθερές συνθήκες εργασίας και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις διαρκώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες εργασιακές ανάγκες.
Τονίζουμε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της διασύνδεσης μεταξύ των υπηρεσιών, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης. Διαπιστώνεται ότι συχνά απουσιάζει η έννοια της συνέχειας, με συνέπεια να πραγματοποιούνται αποσπασματικές και άρα αναποτελεσματικές παρεμβάσεις, από πλευράς διαφορετικών υπηρεσιών, σε διαφορετικούς χρόνους αλλά για την ίδια περίπτωση.
Επισημαίνουμε τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που παρεμποδίζουν το έργο μας, οφείλοντας παράλληλα να αναλαμβάνουμε την επαγγελματική ευθύνη που απορρέει από τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας.
Διεκδικούμε ένα οργανωμένο, στελεχωμένο δημόσιο πλαίσιο παιδικής προστασίας, το οποίο θα υπερβαίνει τη στείρα γραφειοκρατία, την ιδρυματική νοοτροπία και την κωλυσιεργία των εμπλεκόμενων φορέων. Γνώμονας το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους και η διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης.
Αγωνιζόμαστε για την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, μέσω της ευαισθητοποίησης, της επαγρύπνησης, και της άμεσης κινητοποίησης όλων των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και του συνόλου των πολιτών. Η οχλαγωγία μπροστά από κλειστές πόρτες, δεν επιφέρει την κοινωνική αλλαγή που επιδιώκουμε. Ζητούμενο αποτελεί η έγκαιρη παρέμβαση σε ορατά ζητήματα, ακόμα και πίσω από κλειστές πόρτες