Ο κροίσος Νικόλαος Ζούλλας αποκλήρωσε την πρώτη σύζυγο και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του

    Ημερομηνία:

    Εκτός διαθήκης άφησε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του ο Ελληνας εφοπλιστής Νικόλαος Ζούλλας, που απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Post», γεγονός που προκάλεσε πολλά κουτσομπολιά στους κύκλους της ναυτιλίας, αλλά και στους Ελληνες κοσμικούς που ζουν στη Νέα Υόρκη και την Ελβετία.

    Άνδρας και επιχειρηματίας παλαιάς κοπής υπήρξε ο δισεκατομμυριούχος μπον βιβέρ Νικόλαος Ζούλλας, που δημιούργησε μια αυτοκρατορία και έζησε μια πολυτάραχη ζωή, με έρωτες, γάμους και διαζύγια. Πολίτης του κόσμου, με σπίτια στο Μανχάταν, στην Ελβετία και στο Λονδίνο, που περνούσε ινκόγκνιτο τα καλοκαίρια στην πατρίδα του, την Ελλάδα, και με πάθος για την τέχνη! «Φιλικός με όλους, ευγενής αλλά και απρόβλεπτος» δηλώνει στην «Espresso» παλιός Αθηναίος, είχε καταφέρει κάτι σπάνιο, να είναι αόρατος και να κινείται χωρίς να τον αναγνωρίζει ουδείς!

    νικολας ζουλας 1

    Όλη του η ζωή ήταν η ναυτιλιακή εταιρία Norland Shipping & Trading Corp. που δημιούργησε το 1969 και δεύτερο σπίτι του το γραφείο του με τη μοναδική θέα, στο 29 Broadway, στη Νέα Υόρκη. Ανθρωπος με ιδιαίτερη καλλιέργεια και πολλές γνώσεις, εξαιρετικός ομιλητής, ήταν επίλεκτο μέλος επιτροπών και διεθνών συμβουλίων στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από όπου διέθετε πτυχίο Νομικής. Πάντα όμως μακριά από κοσμικότητες, φλας και show off, όπως πράττουν και οι παλαιοί Ελληνες πλοιοκτήτες Λιβανός, Εμπειρίκος, Κουλουκουντής.

    Το να είναι «αόρατος», αυτό που είχε κερδίσει σε όλη του τη ζωή, δεν το κατάφερε με τον… θάνατό του και την περιβόητη διαθήκη του, που έγινε θέμα στον ξένο Τύπο και έκανε τον εκλιπόντα γνωστό σε όλο τον κόσμο. Ηταν απόγονος του θρυλικού εφοπλιστή του 19ου αιώνα Παναγιώτη Πανταλέοντος, ο γιος του οποίου Νικόλαος Πανταλέων υπήρξε εκ των ιδρυτών της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, το έτος 1821.

    Διακόσια χρόνια μετά, το 2021, ο Ελληνας μεγιστάνας και συλλέκτης Νικόλαος Ζούλλας έφυγε από τη ζωή αποκληρώνοντας τους δύο μεγαλύτερους γιους του -από τον πρώτο του γάμο- Αλέξη και Σοφοκλή Ζούλλα από την περιουσία του, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Άφησε δε τα πάντα στη δεύτερη σύζυγό του Σούζαν Μπέιτς, σύμφωνα με τη διαθήκη του που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2022 στο δικαστήριο του Μανχάταν. Σύμφωνα με αυτήν, απέκλεισε τελείως την πρώτη του σύζυγο Μαριάννα Ζούλλα από την περιουσία του. «Μετά από προσεκτική σκέψη και συζήτηση αποφάσισα να μη δώσω τίποτα στους γιους μου Αλέξη Ζούλλα και Σοφοκλή Ζούλλα» ανέφερε στη διαθήκη του, η οποία υπογράφηκε το 2018 και απόσπασμά της δημοσιεύει η «New York Post», παίρνοντας έτσι την εκδίκησή του για τη διαμάχη τους! Οι Αλέξης και Σοφοκλής Ζούλλας είναι τα παιδιά του εφοπλιστή από τον πρώτο του γάμο, ενώ από τον δεύτερο, με τη Σούζαν Μπέιτς, απέκτησε τρία παιδιά, τα οποία περιέλαβε στη διαθήκη του. Οι δύο πλευρές της οικογένειας, μάλιστα, δημοσίευσαν διαφορετικές νεκρολογίες τον Ιανουάριο, με τη μία να μην αναφέρει καν την Μπέιτς και τα παιδιά της με τον εφοπλιστή.

    Πέρα όμως από τη ναυτιλία, ο αξέχαστος Νικόλαος Ζούλλας λάτρευε με πάθος την τέχνη. Εκτός από τα σπάνια έργα που διακοσμούσαν το μοναδικού γούστου ρετιρέ διαμέρισμά του στο Knickerbocker, στην East 72nd St., η αξία του οποίου ξεπερνά τα 4.300.000 δολάρια, έργα τέχνης που «κόβουν την ανάσα» υπήρχαν και στα σπίτια του στο Σάουθαμπτον. Ο εκλιπών ήταν επίσης μέλος και χορηγός του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, γνωστού και ως the Met, από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο.

    zoullas4 15 0

    «Αναστατωμένος»

    Ο Νικόλαος Ζούλλας διαφώνησε με τον γιο του Σοφοκλή στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο τελευταίος εγκατέλειψε τη Norland και ξεκίνησε μόνος του μια επιχείρηση, όπως δήλωσε ο Σοφοκλής σε κατάθεση που έδωσε το 2017. Ο εφοπλιστής ήταν «αναστατωμένος» μετά την αποχώρηση του Σοφοκλή, δήλωνε χαρακτηριστικά ο Αλέξης σε ένορκη κατάθεση το 2017. Τα αδέρφια Ζούλλα, που αργότερα ίδρυσαν την Eagle Bulk Shipping Inc. -σήμερα εταιρία 800.000.000 δολαρίων-, είχαν «δύσκολη» σχέση με τον πατέρα τους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Σε αντίθεση με τον «άορατο» πατέρα τους, οι δύο κομψοί και γοητευτικοί γιοι του είναι επίλεκτα μέλη της high society του Μανχάταν, δίνοντας το «παρών» σε φιλανθρωπικά γκαλά και κοσμικά πάρτι, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες του, που φιλοξενούνται σε διεθνούς φήμης έντυπα από τα εγκαίνια της μπουτίκ του ελληνικής καταγωγής John Varvatos.

    Τα δύο αδέρφια πλησίασαν τον πατέρα τους στον παραμυθένιο γάμο του Αλέξη Ζούλλα το 2007, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συλλογή τους έργων τέχνης, η οποία βρισκόταν τότε σε μια οικογενειακή αποθήκη στην Ελβετία. Εκείνος «θεώρησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού ήμασταν οικογένεια και μας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχαν διαφωνίες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα έργα τέχνης μας», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Στη συνέχεια όμως κατηγόρησε τον γιο του Σοφοκλή ότι του έκλεψε έναν πίνακα του Μονέ, αξίας 4.000.000 δολαρίων!

    Πολύτιμα έργα

    Με μήνυση, ωστόσο, που υπέβαλε ο Σοφοκλής Ζούλλας εναντίον του πατέρα του Νικολάου Ζούλλα ανέφερε ότι ο πίνακας του Μονέ, για τον οποίο ξέσπασε η διαμάχη, πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο ποσό των 3.900.000 δολαρίων προς ένα τρίτο νομικό πρόσωπο. Ο δε οίκος Christie’s είχε εξαγοράσει τον πίνακα για 900.000 δολάρια από την εταιρία Naxos Art το 2004. Ο πίνακας «Sainte-Adresse», για τον οποίο έγινε ο κακός χαμός, βρίσκεται τώρα στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.Ο Σοφοκλής Ζούλλας, απόφοιτος του Χάρβαρντ, που -σημειωτέον- το όνομά του το 2010 φιγουράριζε στην 85η θέση της λίστας TradeWinds μεταξύ των ισχυρότερων εφοπλιστών του κόσμου, ισχυρίστηκε στο πολιτειακό δικαστήριο πως ο παππούς του, ο Σοφοκλής Ν. Ζούλλας από τη Λοζάνη της Ελβετίας, αγόρασε τον πίνακα γι’ αυτόν ως δώρο το 1995.

    «Τολμώ να πω ότι ήμουν ο αγαπημένος του εγγονός» είπε ο Σοφοκλής στην κατάθεση. Ο Αλέξης ισχυρίστηκε επίσης πως ο πατέρας του πήρε λιγότερο πολύτιμα έργα που φυλάσσονταν στην αποθήκη. Και οι δύο υποθέσεις διευθετήθηκαν, σημειώνει η «New York Post».Σε κοινή τους δήλωση μετά το άνοιγμα της διαθήκης, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Σοφοκλής και Αλέξης ανέφεραν: «Θρηνούμε την απώλεια του πατέρα μας που έζησε μια εκπληκτική και περίπλοκη ζωή. Ενώ τον σεβόμασταν και τον αγαπούσαμε, δεν συμφωνούμε με πολλές από τις επιλογές του, ιδιαίτερα αυτές που έκανε αργότερα στη ζωή του, όταν δυστυχώς βρισκόταν σε κατάσταση κατάπτωσης».

    Ο δικηγόρος που χειρίζεται την περιουσία του Ζούλλα αλλά και η τελευταία σύζυγός του Μπέιτς δεν έκαναν κάποιο σχόλιο στη «New York Post». Πάντως η υπόθεση με τον πίνακα του Μονέ δεν είναι η πρώτη για την οποία η οικογένεια έγινε μαλλιά κουβάρια. Το 2016 ο Νικόλαος Ζούλλας είχε κατηγορήσει ευθαρσώς μια ερωμένη του (χωρίς να λογαριάσει το σκάνδαλο που θα ακολουθούσε) ότι του έκλεψε μια συλλογή ερωτικών έργων αξίας 15.000.000 δολαρίων, την οποία είχε σε ένα ακίνητο που της είχε παραχωρήσει στο Παλμ Μπιτς.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Τα ρεμπέτικα της κατοχής»

     ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ...

    ΠΑΤΡΑ – ΦΩΤΟ: Συνεχίζεται στο νέο δημαρχείο η έκθεση «Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας»

    ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ...

    Με επιτυχία η συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ με τοπικούς φορείς στο Μεσολόγγι – ΦΩΤΟ

    Στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25...

    «Βελτιώνεται η κατάσταση της Μαρινέλλας»: Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

    Ακτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της υγείας της Μαρινέλλας,...
    Best Shop