Ημέρα που θα αποτελέσει ορόσημο, αφού θα αρχίσει μία νέα εποχή για την «Ενωση». Για εκείνη την ημέρα λογικά -ανάλογα, βέβαια, με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων αλλά και τις εξελίξεις με τον κορονοϊό- αναζητείται ομάδα από το «πάνω ράφι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, στο μέγεθος των Ρεάλ, Μίλαν, Γιουβέντους, Αρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα, ώστε να αποτελέσουν τον αντίπαλο της ΑΕΚ στα εγκαίνια της «Αγια-Σοφιάς». Η πρώτη ημέρα που θα μπει η ομάδα στον «ναό» της Νέας Φιλαδέλφειας θα είναι λαμπρή. Η σκέψη, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι κάτι παραπάνω από προχωρημένη. Θεού θέλοντος, ο παναγιότατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως θα βρεθεί εκείνη την ημέρα στον ιερό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας για τα εγκαίνια. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα είναι σε ύφεση.
Στην Ιστορία
Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι η ΑΕΚ θα γίνει η πρώτη ομάδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της χώρας που την τελευταία 20ετία θα έχει αποκτήσει το δικό της σύγχρονο, ιδιόκτητο γήπεδο.
«Σε αυτόν τον ιερό χώρο, στον οποίο οι παππούδες μας στέγασαν την ιδέα της ΑΕΚ, εμείς καταφέραμε να φτιάξουμε πάλι το γήπεδό μας. Έρχεται σύντομα η στιγμή που θα το χαρούμε» έλεγε πρόσφατα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στον οποίο η Ιστορία της ΑΕΚ θα αφιερώσει ένα τεράστιο κεφάλαιο για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στον χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Εξάλλου, κακά τα ψέματα, λίγοι περίμεναν ότι ένα έργο που πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να μπουν τα θεμέλιά του θα γινόταν πραγματικότητα. Η πίστη όμως του Μελισσανίδη στο έργο ήταν τόσο μεγάλη, που έβαλε στην άκρη κάθε εμπόδιο και ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνιά του άρχισε. Πέρα από τη συμβολική της αξία, η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» θα ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα της ΑΕΚ με τις διάφορες χρήσεις της. Σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο Δ. Μελισσανίδης πριν από δύο χρόνια τούς έφερε ένα παράδειγμα της ευρωστίας που θα αποκτήσει η ομάδα: «Μην ξεχνάτε πως, όταν μπούμε στο νέο γήπεδο, θα έχουμε έσοδα 12.000.000 ευρώ, από εισιτήρια κι άλλους πόρους».
Το χρονικό
Για να φτάσει σε αυτό το θαύμα η ΑΕΚ, μεσολάβησαν προσφυγές (η αίτηση των 131 κατοίκων), μάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ρήξεις με τη δημαρχία του Βασιλόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως, ο Μελισσανίδης δεν έκανε πίσω ποτέ. Για πρώτη φορά το 2005, όταν ο σημερινός μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ παρουσίασε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έδειξε και τα σχέδια ανέγερσης νέου γηπέδου στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, με την ονομασία «Αγια-Σοφιά». Το κόστος της κατασκευής του γηπέδου θα ανερχόταν στα 73.000.000 ευρώ, θα ήταν τεσσάρων αστέρων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA και χωρητικότητας περίπου 32.000 θέσεων. Το ότι έχασε τις εκλογές δεν τον πτόησε. Οι προσφυγές του δήμου στο ΣτΕ για το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας από το 2015 και η αντίθεσή τους στο νέο γήπεδο έπεσαν στο κενό. Η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» τον Ιούλιο του 2017 είχε οικοδομική άδεια και άρχισε να χτίζεται…
Η καθημερινή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου από την Dimand άγγιξε σε κόστος τα 7.000.000 ευρώ. Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο μεταξύ της πρώτης και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρίας ΤΟΜΗ, θυγατρικής του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντί ποσού περίπου 11.000.000 ευρώ. Αφορούσε την εγκατάσταση περισσότερων από 32.000 καθισμάτων του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος για τους VIP θεατές, τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ύδρευσης – αποχέτευσης, την τοποθέτηση όλων των ειδών υγιεινής, τις εργασίες κλιματισμού, πυρόσβεσης και ισχυρών ρευμάτων, καθώς και τις εργασίες υποδομών, που αφορούν κυρίως εγκαταστάσεις και ειδικά συστήματα ασθενών ρευμάτων, εσωτερικών έργων απαραίτητων για τη λειτουργία του γηπέδου, τη διαρρύθμιση των δημοσιογραφικών θεωρείων, την πτυσσόμενη σήραγγα του γηπέδου, τη γνωστή φυσούνα εισόδου των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και την εγκατάσταση εξειδικευμένου συστήματος ελέγχου φωτισμού του αγωνιστικού χώρου με φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης. Αυτή η φάση των έργων έπειτα από καθυστερήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Δημήτρη Μελισσανίδη, που σχεδόν κάθε εβδομάδα έκανε επισκέψεις – επιβλέψεις, τα πάντα κύλησαν ομαλά. Το τελευταίο κομμάτι των έργων ανέλαβε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας υπό την ηγεσία του νέου δημάρχου Γιάννη Βούρου και αφορούσε τα συνοδά έργα πρόσβασης στο γήπεδο, με έναρξη εργασιών τον Απρίλιο του 2022 και ολοκλήρωσή τους μέσα σε οκτώ μήνες. Η ολοκλήρωση των συνοδών έργων πρόσβασης στο γήπεδο (υπογειοποίηση, έργα από τη μεριά του άλσους και πεζοδρόμηση) μαζί με τις δοκιμές και την άδεια λειτουργίας υπολογίζονται, βάσει του χρονοδιαγράμματος, για τον Μάρτιο του 2023.
Οι εγκαταστάσεις
Ας θυμηθούμε, όμως, γιατί το γήπεδο της ΑΕΚ είναι ξεχωριστό. Ένα έργο τέχνης που μνημονεύεται από όλο τον κόσμο. Το γήπεδο είναι χωρητικότητας περίπου 32.000 θεατών. Οι θύρες θα φέρουν ονόματα πόλεων του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα διατηρηθεί η αριθμητική ονομασία μόνο της Θύρας 21. Υπάρχει VIP club «Βάσος Χατζηιωάννου», executive lounge «Αριστοτέλης Ωνάσης», 40 σουίτες, executive σουίτα, αίθουσα συνέντευξης Τύπου, εκκλησάκι του Οσίου Λουκά, προς τιμήν του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλου. Διπλά αποδυτήρια για τουρνουά μεταξύ τεσσάρων ομάδων. Μπουτίκ ΑΕΚ. Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ. Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Εστιατόριο με πανοραμική θέα. Παραδοσιακό κουρείο. Καφενείο «Το Γνήσιον». Στιλβωτήριο. Αίθουσα χαλάρωσης. Χαμάμ. Σάουνα. Χώροι πισίνας (εσωτερικοί). Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
Το επιβλητικό άγαλμα του δικέφαλου αετού!
Οποίος εισέρχεται στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα θαυμάζει το άγαλμα του δικέφαλου αετού, που παίρνει και αυτό σιγά σιγά την τελική του μορφή. Μάλιστα, ο Ούγγρος γλύπτης Γκαμόρ Ζόκε παρουσίασε τις φωτογραφίες του δικεφάλου αετού, που θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο. Ο αετός θα μεταφερθεί με ειδικά φορτηγά στην Ελλάδα και η τελική του συναρμολόγηση θα γίνει πάνω στο ειδικό βάθρο έξω από την «OPAP Arena». Η μαγεία σε όλο της το μεγαλείο…