Προσκλητήριο προς τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ερχόμενη Κυριακή 15 Μαΐου, απηύθυνε για άλλη μια φορά χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους «να στείλουν ένα μήνυμα για την επόμενη ημέρα στην χώρα, ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για τη πολιτική αλλαγή και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο».
Μπροστά στο ευρύτερο (του εσωκομματικού) διακύβευμα, «όποιος επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν θα είναι εγγεγραμμένος ή όχι, θα έχει την δυνατότητα να έλθει να ψηφίσει και να καταγραφεί», όπως εξήγησε χθες ο κ. Τσίπρας επί της διαδικασίας, τη στιγμή που η Κουμουνδούρου έχει θέσει «πολύ ψηλά» τον πολιτικό πήχη της ψηφοφορίας, με το βλέμμα στραμμένο στην επαύριον της προοδευτικής παράταξης.
«Θα κριθούμε και από τον αριθμό των μελών»
«Εμείς, αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μπει ο πήχης στο να επανέλθει η ελπίδα στον τόπο» παρατήρησε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς συμπέρανε πως «ο πήχης για μας εκ των πραγμάτων δεν είναι μονάχα ένα νούμερο. Έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να δώσουμε σε αυτή την προσπάθεια». Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε πως «και εμείς θα κριθούμε και από τον αριθμό των μελών μας το βράδυ της Κυριακής», παρότι βασικό ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ο προγραμματικός της λόγος στο εξής, ως ο κατεξοχήν προοδευτικός πολιτικός φορέας, εστιασμένος στις πολιτικές κοινωνικής ανόδου και δικαιοσύνης και μακριά από τις ελίτ.
Συνεπώς, «θα κριθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και από κάποια στοιχεία που για μας έχουν αξία που δεν είναι μόνο τα νούμερα. Τι ποσοστό αύξησης μελών θα έχουμε στις λαϊκές, εργατικές περιοχές, στις υποβαθμισμένες περιοχές, εκεί όπου έχουμε την πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει με μισθό κατώτατο, ή κάτω από τον κατώτατο; Τι ποσοστά θα έχουμε στην Περιφέρεια, στις αγροτικές περιοχές;», διερωτήθηκε σχετικά ο κ. Τσίπρας, προσβλέποντας ταυτόχρονα στον «ποιοτικό μετασχηματισμό» του κόμματός του.
Όσον αφορά στην ιδεολογική οριοθέτηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Πρόεδρος του κόμματος επικαλέστηκε ρήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του Χαρίλαου Φλωράκη και του Βαγγέλη Βενιζέλου, για να απαντήσει στο «ερωτηματολόγιο» μιας ενδεχόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, κατά τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ανοίγοντας νέο κύκλο στο φλέρτ προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Με διακηρυγμένο στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εμφατικά πως «αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας αντίπαλός μας» και ξόρκισε κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής διακυβέρνησης (με τη συμμετοχή δηλαδή και της ΝΔ), παρότι διαβεβαίωσε ότι «ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξαναέριξε γέφυρες προς τη Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας λόγο για ένα «μίνιμουμ συνεννόησης και μια προοδευτική κυβέρνηση», απέναντι στο οποίο «οφείλουν όλοι να πάρουν θέση», όπως είπε, ενώ προέταξε τη «σπορά για το μέλλον», δηλαδή «ένα ισχυρό, λαϊκό, δυνατό, μαζικό» απέναντι στα πρόσωπα, καθώς «οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει», όπως υπενθύμισε, δανειζόμενος τη φράση του Χαρίλαου Φλωράκη.
Πολιτικές, όχι έμβλημα
Στον αντίποδα, σχολίασε ως «πολύ θεμιτό, πάρα πολύ θετικό και ευπρόσδεκτο» το επίπεδο συμμετοχής και κινητικότητας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, με νόημα πως «το ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ λεγόταν και τον πράσινο ήλιο είχε έμβλημα όταν ακολούθησε μια πολιτική συγκυβέρνησε με τη Νέα Δημοκρατία επί του κ. Βενιζέλου και του κ. Ανδρουλάκη, που ήταν γραμματέας του κόμματος, και πήγε στο 4,6% το 2015». «Άρα, δεν είναι θέμα το έμβλημα ή ο τίτλος. Το θέμα είναι οι πολιτικές» συμπέρανε ο κ. Τσίπρας και υπόμνησε προς τη Χαριλάου Τρικούπη την έκφραση του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι «δεν μπορεί να γίνει το ΚΙΝΑΛ ένα ΚΚΕ του Κέντρου», ως προς τη μελλοντική του στάση.
«Ιμάτια εξουσίας»
Ακόμη, επανάφερε προς το Κίνημα Αλλαγής το «κάλεσμα σε μια προγραμματική βάση. Όμως όχι για να μοιράσουμε ιμάτια εξουσίας», όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαβλέποντας, σε κάθε περίπτωση, πως «η δεύτερη Κυριακή θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις», μέσω της απλής αναλογικής.
Προσωπική υπόθεση
Προηγουμένως, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να φέρει εις πέρας την εσωκομματική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής, θέτοντας «πολύ ψηλά» τον πήχη. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μας και είναι και ένα προσωπικό να αντιστοιχίσουμε την κοινωνική δυναμική με την κομματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύω ότι είμαστε κοντά να το πετύχουμε», εκτίμησε χθες ο κ. Τσίπρας και σε εξομολογητικούς τόνους περιέγραψε ως «γλυκιά ήττα» αυτή των εθνικών εκλογών του 2019, που πυροδότησε την ανάγκη κοινωνικής αντιστοίχισης του κόμματος.
Αναφερόμενος στο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περιέγραψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «τον μεγάλο κορμό της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στον τόπο», υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα του ριζοσπαστισμού του, ως μια σύγχρονη εκδοχή «κυβερνώσας Αριστεράς». Στον αντίποδα, απευθυνόμενος στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, οι «φίλοι μας στο ΠΑΣΟΚ οφείλουν να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το λεγόμενο “ΠΑΣΟΚification”, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες στην απήχηση της Χαριλάου Τρικούπη, σε περίπτωση νέας στροφής της προς τα Δεξιά.
Μεταστροφή αλά… 2012
Πέραν τυχόν κομματικών στροφών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπιστώνει πλήρη «μεταστροφή» το τελευταίο διάστημα του κλίματος στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια των περιοδειών ανά την επικράτεια, με σημερινό σταθμό του τη Θεσσαλονίκη.
«Τούτη την ώρα πιστεύω ότι συντελείται στην ελληνική κοινωνία μια πολύ μεγάλη μεταστροφή», περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, παραλληλίζοντας την κοινωνική «οργή και αγανάκτηση» με ανάλογα συναισθήματα που γεννήθηκαν στην ελληνική κοινωνία το 2012. Μολονότι εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα υπαχθεί σε νέο μνημόνιο λόγω της δημοσιονομικής διαχείρισης επί των ημερών του, εντούτοις ο ίδιος διέβλεψε πως θα υπάρξουν δημοσιονομικές δυσκολίες, σχολιάζοντας επιπλέον πως «είναι στην μοίρα» της Αριστεράς να επιλαμβάνεται σε δύσκολες καταστάσεις, τις τύχες της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με το ύψος των επιβαρύνσεων των πολιτών στους λογαριασμούς της ενέργειας, στηλιτεύοντας παράλληλα το κύμα ακρίβειας ακόμη και σε βασικά προϊόντα διατροφής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οφείλει και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αντιστοιχηθεί με αυτή την κοινωνική πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα σε κάθε νοικοκυριό και σε επιχειρήσεις», καλώντας ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει δυναμικά, στην «πηγή» της αισχροκέρδειας.
Κατάργηση της ρήτρας
Αναφερόμενος εκτενώς στη κοινοβουλευτική συζήτηση για την τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος και βουλευτές του κόμματός του ως προς τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, «δεν γίνεται, επαναλαμβάνω, να είναι μόνο η Ελλάδα αυτή που μεταφέρει το 99% του κόστους στη χονδρική στον καταναλωτή και καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα να μη το κάνει» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σε περίπτωση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιπρόσθετα, ζήτησε να υπάρξει μια αναδιάρθρωση της πραγματικής τιμής, όπως και να δοθούν και διευκολύνσεις στους πολίτες, για όσο διάστημα έγινε χρήση της δυνατότητας της «ληστρικής» ρήτρας.