Με την επισήμανση ότι πρόκειται για μεταδοτική νόσο που έχει εμφανίσει πρόσφατα κρούσματα σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και την ανησυχία ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα πάρει διάσταση πανδημίας εμφανίζεται η αν. Καθηγήτρια Παθολογίας /Λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου «Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που προέρχεται από άγρια ζώα όπως τα τρωκτικά και τα πρωτεύοντα θηλαστικά και περιστασιακά μεταδίδεται στους ανθρώπους.
Τα περισσότερα ανθρώπινα κρούσματα έως τώρα εμφανίζονταν στην κεντρική και δυτική Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική. Είναι η πρώτη φορά που ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων φαίνεται να εξαπλώνεται σε ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν στην Αφρική.
Στην Ευρώπη, μολύνσεις έχουν αναφερθεί στη Βρετανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Ενδιαφέρον να μελετηθεί παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περιπτώσεις δεν συνδέονται όλες, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής και γενετήσιας επαφής με μολυσμένα άτομα, τουτέστιν μέσω των σωματικών τους υγρών, αλλά και από τα ρούχα ή τα σεντόνια τους. Οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται και οι κανόνες ατομικής υγιεινής πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους.
Η διάγνωση γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και η νόσος εμφανίζεται με πυρετό, κακουχία, μυϊκούς πόνους και στην εξέλιξή της με εξανθήματα ». Η ίδια υπογραμμίζει ότι η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται επισταμένως το φαινόμενο στον παγκόσμιο χάρτη «Επομένως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για την εξέλιξη της νόσου και ποια μορφή ενδεχομένως πάρει. Όσον αφορά την θνητότητα εξηγεί «Συνήθως εμφανίζεται με ήπια νόσηση. Κάποιος όμως στέλεχος του ιού μπορεί να επιφέρει θνητότητα από 1-10%»