ΑΓΚΥΡΑ. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε αναταραχή, μπλοκάροντας το ιστορικό αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επιτιθέμενος κατά της σύμμαχου χώρας, της Ελλάδας και ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει νέα εισβολή στη Συρία. Αυτό εκτιμά σε ανάλυσή του το πρακτορείο Associated Press, καθώς η Τουρκία μοιάζει να χρησιμοποιεί τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε νέες αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ ως ευκαιρία για να διατυπώσει μια σειρά από διεκδικήσεις και να υποχρεώσει άλλες χώρες να λάβουν μέτρα κατά κουρδικών οργανώσεων, που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατικές.
Με βάση το πρακτορείο, ο Ερντογάν μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ενισχύει την εικόνα του ισχυρού άνδρα, καθώς δίνει έμφαση στις διεθνείς διενέξεις τη στιγμή που η χώρα οδεύει σε εκλογές του χρόνου. «Το ΝΑΤΟ θέλει να δείξει στη Ρωσία πως είναι πιο ενωμένο από ποτέ και πως ούτε ο Ερντογάν μπορεί να χαλάσει αυτήν την εικόνα. Ετσι, ο Ερντογάν ξέρει ότι μπορεί να τη γλιτώσει», λέει η Μερβέ Ταχίρογλου, Τουρκάλα συντονίστρια του προγράμματος «Εκδημοκρατισμός στη Μέση Ανατολή», στο Associated Press.
Το βέτο σε Σουηδία, Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η επιθετική ρητορική κατά της συμμάχου Ελλάδας και ο σχεδιασμός για νέα εισβολή στη Συρία.
Οσον αφορά την εισβολή στη Συρία, η χρονική συγκυρία αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί για εθνική συσπείρωση αλλά και για να εδραιώσει η Τουρκία τη θέση της ως μεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο Μίχαελ Τάνχουμε του αυστριακού Ινστιτούτου για την πολιτική ασφαλείας στην Ευρώπη, θεωρεί ότι εν μέσω πολέμου η θέση της Τουρκίας τής παρέχει το πλεονέκτημα να επιχειρήσει να επιλύσει τα ζητήματα που ανησυχούν τη χώρα. Ωστόσο μια νέα εισβολή που θα προστεθεί στο βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανοχή που απολαμβάνει η Αγκυρα μετά τη ρωσική εισβολή. Πολλοί πλέον στο ΝΑΤΟ βλέπουν τη χώρα ως προβληματικό σύμμαχο υπό την προεδρία Ερντογάν.
Τέλος, περιγράφοντας την οργή Ερντογάν για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, το πρακτορείο υπενθυμίζει τη δήλωση Ερντογάν ότι η χώρα του έκανε λάθος που δέχθηκε εκ νέου την ένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, αλλά και την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Νταβός.