Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των οργανωτικών αλλαγών και της ανασυγκρότησης των κομματικών οργάνων βάζουν την Κυριακή στη Χαριλάου Τρικούπη. Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, το οποίο -σύμφωνα με την ηγεσία – εξέπεμψε μηνύματα αισιοδοξίας και συσπείρωσης του χώρου σηματοδοτώντας παράλληλα την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ στα σύμβολα και τις αξίες που παραδοσιακά εξέφραζε, έφτασε η ώρα της εκλογής γραμματέα και νέου Πολιτικού Συμβουλίου.
Αυτό είναι το αντικείμενο της Κεντρικής Επιτροπής (Κυριακή, 12 η ώρα, στο ξενοδοχείο Caravel) που θα συνεδριάσει με τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε προ δύο εβδομάδων και η οποία ανέδειξε τους «προεδρικούς» σε πλειοψηφία με ποσοστό περίπου 65-70%. Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου εξέλεξε περί τα 70 στελέχη, ενώ όλες οι ομάδες και οι πτέρυγες κατάφεραν να έχουν εκπροσώπηση.
Η πρόταση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εισήγησή του για τον γραμματέα θα προτείνει τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- θα έχει ως μοναδικό αντίπαλο τα λευκά ψηφοδέλτια. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε προκύψει ενδιαφέρον, φανερό ή παρασκηνιακό, για δεύτερη υποψηφιότητα, που σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο κ. Σπυρόπουλος θα είναι το νέο Νο2 του κόμματος, με μοναδικό άγνωστο Χ το ποσοστό με το οποίο θα εκλεγεί.
Ο 36χρονος μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας ήρθε πρώτος στο συνέδριο με 2.258 σταυρούς και αποτελεί ένα έμπιστο στέλεχος του προέδρου με ιδιαίτερες ικανότητες στα θέματα οργάνωσης και στρατηγικής. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ όντας μέλος και του προηγούμενου Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ στο συνέδριο του 2013 είχε καταταγεί δεύτερος σε ψήφους πίσω από τον κ. Ανδρουλάκη, με τον οποίο τους συνδέει πολύχρονη πολιτική και προσωπική φιλία από τα χρόνια της ΠΑΣΠ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Ξάνθη. Στα επαγγελματικά ο κ. Σπυρόπουλος διατηρεί γραφείο μελετών για τεχνικά έργα.
Τα ονόματα
Σε ό,τι αφορά το νέο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο των 31 μελών, έπειτα από τη διεύρυνση που επέφεραν οι τελευταίες αλλαγές στο καταστατικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει τη μέχρι τώρα φιλοσοφία του, η οποία συμπυκνώνεται στο δίπτυχο «ενότητα και ανανέωση» με την απαραίτητη προσθήκη της εμπειρίας. Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές έκαναν λόγο για μια πρόταση «συνθετική και συνάμα υπερβατική», που έχει σκοπό να χωρέσει όλες τις φωνές και απόψεις «και όχι να το ελέγξει».
Πιο αναλυτικά, πρόθεση του κ. Ανδρουλάκη είναι να προτείνει τη συμμετοχή όλων των διεκδικητών της αρχηγίας τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή των Ανδρέα Λοβέρδου, Παύλου Χρηστίδη και Χάρη Καστανίδη. Ο Παύλος Γερουλάνος δεν μετέχει στην Κεντρική Επιτροπή και άρα δεν μπορεί να λάβει μέρος ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετέχει εξ οφίτσιο, ως πρώην πρωθυπουργός και εν ενεργεία βουλευτής, όπως επίσης ο επικεφαλής της Κ.Ο., Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, και ο γραμματέας του κόμματος.
Από τους κόλπους των βουλευτών δικαίωμα συμμετοχής έχει το 20% των μελών της Κ.Ο., οι οποίοι πιθανότατα θα είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πάνας και ίσως η Νάντια Γιαννακοπούλου. Για το όργανο θα προταθεί ο Στέφανος Ξεκαλάκης, στενός συνεργάτης του προέδρου, ο απερχόμενος γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Αντώνη Σαουλίδη, Κώστα Χρυσόγονου, Σωτήρη Ζαρπαλά, Ρωξάνης Μπέη, Πέτρου Ευθυμίου και Αλεξάνδρας Σαγρή (πρόταση Λοβέρδου).
Εκ μέρους των «παπανδρεϊκών» δυνατά παίζουν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Πωλίνα Λάμψα, Εφη Χαλάτση, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Πεταλωτής και Δημήτρης Οικονόμου. Αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι θα προηγηθεί επικοινωνία Ανδρουλάκη – Παπανδρέου με έμφαση στα πολιτικά κριτήρια των επιλογών. Από τις υπόλοιπες τάσεις, π.χ. Ανανεωτική Αριστερά, μία από τις θέσεις διεκδικούν οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος ή κάποιο νεαρότερο στέλεχος. Το καταστατικό προβλέπει τη συμμετοχή δέκα γυναικών και τριών στελεχών κάτω των 25 ετών.
Θα στηθούν τρεις κάλπες, μία για τον γραμματέα, μία για το Πολιτικό Συμβούλιο και μία για την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).