Γράφει Ασπασία Ρηγοπούλου*
Από τότε που ήμουν μαθήτρια οι δάσκαλοί μας, μάς μιλούσαν για την κλιματική αλλαγή, για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και όλα αυτά τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν.
Ως ενήλικας πλέον συνεχίζω να ακούω παντού γύρω μου γι’ αυτή την ανάγκη της λήψης μέτρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται σύνοδοι των αρχηγών κρατών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όλοι εκφράοζυν την ανησυχία τους γι’ αυτό που ζούμε και γι’ αυτό που έρχεται. Φτάσαμε πλέον η κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνουν τα μέλη της επιστημονικής μας κοινότητας, να αποτελεί κανονικότητα.
Τι συμβαίνει; Τι δεν κάναμε καλά όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί το μήνυμα δεν πέρασε σε όλους μας; Τι μας εμπόδισε να αλλάξουμε νοοτροπία και να υιοθετήσουμε μικρές, απλές καθημερινές συνήθειες που θα βοηθούσαν το περιβάλλον να ανασάνει; Από το να βάλουμε στην αυλή μας ένα δέντρο αντί να στρώσουμε τσιμέντο. Να είμαστε πιο επιμελείς στην ανακύκλωση. Να αναγκάζουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράττουν αυτά που πρέπει ώστε να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον.
Για να πετύχουμε κάποιο ορατό αποτέλεσμα πρέπει να κάνουμε μία επανάσταση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε της ζωή μας και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να αγαπήσουμε πραγματικά τη ζωή και να φροντίζουμε για την προστασία της.
Πλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μακριά μας και κάτι θεωρητικό. Είναι κάτι που βιώνουμε. Ζούμε πλημμύρες, πυρκαγιές, ακραίες θερμοκρασίες, ανεμοστρόβιλους. Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και όλα αυτά τα ζήσαμε μέσα σε λίγες ημέρες. Σε μία εποχή που η κανονικότητα υπαγόρευε να απολαμβάνουμε ένα ζεστό και ήπιο καλοκαιράκι. Αυτό φαίνεται ότι ανήκει πλέον στο παρελθόν. Χάθηκε μέσα στη δίνη των πολλών υποσχέσεων και εξαγγελιών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε αυτό υπάρχει και η προσωπική ευθύνη του καθενός μας. Αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας μόνο όταν η απειλή αγγίζει την περιουσία μας. Από την άλλη η πολιτεία έχει να συμπληρώσει ακόμα πολλά κομμάτια του παζλ που αφορούν στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία των πληγών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή είναι δημιούργημα όλων μας. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε δεν θα πάψουμε ποτέ να μετράμε πληγές.
* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.