Ανατροπή σκηνικού στη Γαλλία: Συνθήκες αστάθειας και «ομηρίας» Μακρόν μετά τις κάλπες

    Ημερομηνία:

    Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται τις τελευταίες ώρες η 5η Γαλλική Δημοκρατία, καθώς τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών σήμαναν το τέλος της απόλυτης πλειοψηφίας για την παράταξη «Μαζί» του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση.

    Σε απόσταση σχεδόν δύο μηνών από την επανεκλογή του στον Προεδρικό θώκο, ο σημερινός Πρόεδρος της Γαλλίας είδε τις κομματικές δυνάμεις του να υποχωρούν κατά κράτος, σε ένα αποτέλεσμα απρόσμενο και για τους πιο απαισιόδοξους του κόμματός του, «Μαζί».

    Το υψηλό κόστος ζωής στην Γαλλία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σε συνάρτηση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η ενίσχυση των λαϊκιστικών δυνάμεων είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του πολιτικού περιβάλλοντος για τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος εισέρχεται σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της διακυβέρνησής του, στο εξής.

    Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή νύχτα προσιδιάζει με πολιτικό θρίλερ για τους Γάλλους πολίτες, καθώς θα πρέπει να καταμετρηθούν στο σύνολό τους οι σημερινές ψήφοι, για να αποκρυσταλλωθεί με ακρίβεια η πολιτική δύναμη όλων των κομμάτων, ώστε να αναζητηθούν προσεχώς οι συμμαχίες της επόμενης ημέρας, καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Αναγκαστικές συμμαχίες

    Συνεπώς, η αποψινή νύχτα φέρνει τον Γάλλο Πρόεδρο αντιμέτωπο με την ανάγκη αναγκαστικών συμμαχιών, καθώς στο εξής θα πρέπει να εξασφαλίζει ad hoc πλειοψηφίες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, για να προωθεί τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του, σε ορίζοντα μάλιστα πενταετίας.

    Αν και στελέχη της παράταξης Μακρόν εμφανίζονται δεκτικά σε συνεργασία με «μετριοπαθή» κόμματα, η πλησιέστερή τους εν μέρει πολιτική δύναμη είναι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αλλά στην πραγματικότητα τα απομεινάρια του άλλοτε κραταιού γαλλικού κόμματος, καθώς τα τελευταία χρόνια απορροφήθηκε σχεδόν από το προσωποπαγές κόμμα Μακρόν.

    Τα πράγματα, ωστόσο, καθίστανται πολύ δυσκολότερα στην πράξη, καθώς η παράταξη «Μαζί» φαίνεται να λαμβάνει 224 έδρες κατά τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde και ακολουθούν η Λαϊκή Ένωση (NUPES) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 149 έδρες, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν με 89 έδρες και τέταρτοι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.

    Σε απόλυτους αριθμούς, δεν αποκλείεται η προώθηση των μεταρρυθμίσεων να μην επαρκεί ως άθροισμα σε συνάρτηση και με το περιεχόμενο της επιχειρούμενης κάθε φορά μεταρρύθμισης, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει διαρροές στην πορεία -λόγω και του ρευστού πολιτικού τοπίου- ενώ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Κριστιάν Ζακόμπ δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δυσχεραίνοντας κατά πολλούς τους χειρισμούς για το Ελιζέ.

    Αν τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι προτιμήσουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης, τότε το ενδεχόμενο μιας συμμαχικής κυβέρνησης εξανεμίζεται για τον Εμανουέλ Μακρόν, περιορίζοντας τον ορίζοντα των δυνατοτήτων του.

    Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γαλλία είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου να αρθεί το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας, αλλά πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι αυτή η πιθανότητα προϋποθέτει στροφή 180 μοιρών από πλευράς του Προέδρου Μακρόν.

    Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν, σε αυτό το πολιτικό κλίμα, ικανές ψήφοι για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ή τις αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων και τις νέες πολιτικές στο πεδίο της ενέργειας, στοιχεία που αποτέλεσαν τον κορμό του προεκλογικού προγράμματος του Γάλλου Προέδρου.

    Ακόμη, ωστόσο, και αν προκριθεί η λύση της κυβέρνησης μειοψηφίας, η πιθανότητα στήριξης της παράταξης «Μαζί» που πρόσκειται στον Εμάνουελ Μακρόν από τη συμμαχία NUPES του Ζακ- Λυκ Μελανσόν, αλλά και τον Εθνικό Συνασπισμό της Μαρίν Λεπέν φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Αφενός, γιατί στην περίπτωση του αριστερόστροφου συνασπισμού κομμάτων NUPES, ο αποψινός εκλογικός τους θρίαμβος αποτέλεσε προϊόν «σταυροφορίας» κατά του Γάλλου Πρόεδρου μετά τους δύο γύρους των Προεδρικών εκλογών και αφετέρου γιατί οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν δύσκολα θα στηρίξουν την παράταξη που άφησε το κόμμα τους δεύτερη φορά εκτός Ελιζέ.

    Limit up – limit down

    Μια ακόμη παράμετρος που θα μετρήσει στην πολιτική ζωή της χώρας στο εξής είναι το γεγονός ότι οι ακροδεξιές και οι αριστερές δυνάμεις, που εδράζουν σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική τους στον αντισυστημικό λόγο, βρίσκονται σε ανοδική πορεία στην εσωτερική σκηνή της Γαλλίας αυτή την περίοδο λόγω της δύσκολης οικονομικής και γεωπολιτικής συγκυρίας. Δύσκολα, λοιπόν, θα ρισκάρουν τη δημοφιλία τους, αλλά και τη ρεβάνς απέναντι στη δεύτερη εκλογή του Προέδρου Μακρόν, για να διευκολύνουν τους χειρισμούς στο Ελιζέ, καθιστώντας τους Ρεπουμπλικάνους σχεδόν αναγκαστικό σύμμαχο.

    Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή εκλογική βραδιά στη Γαλλία αποκτά χαρακτηριστικά «πολιτικού σεισμού», ενώ εγκαινιάζει μια περίοδο αβεβαιότητας και εσωστρέφειας για την Προεδρεύουσα -μέχρι τα τέλη του μήνα- χώρα στην ΕΕ.

    Για να εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ συνεννόησης, ο Πρόεδρος Μακρόν δεν αποκλείεται να πιεστεί και στο πεδίο της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς αμφότεροι Μελανσόν και Λεπέν δεν κρύβουν τον ευρωσκεπτικισμό τους, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βάλλεται από το ρωσικό αναθεωρητισμό, αλλά και την μείζουσα ενεργειακή κρίση, ως προέκτασή του.

    Μαύρα σύννεφα

    Πάντως, το θριαμβευτικό κλίμα στο στρατόπεδο του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, η οποία είδε τις δυνάμεις του κόμματός της να πενταπλασιάζονται απόψε, αλλά και οι δηλώσεις του Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος ασκεί χρέη Προέδρου του ακροδεξιού κόμματος, δημιουργούν βαριά ατμόσφαιρα πάνω από το Ελιζέ. «Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», δήλωσε ο κ. Μπαρντελά, καταλογίζοντας στο Γάλλο Πρόεδρο αλαζονική συμπεριφορά.

    «Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», κατέληξε, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

    Οι νικητές της βραδιάς

    «Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

    Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος έκοψε κάθε γέφυρα με την παράταξη Μακρόν, λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, αφού «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες», όπως είπε.

    Με θριαμβευτική διάθεση, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

    «Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», τόνισε και υποσχέθηκε πως το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

    «Δημοκρατικό σοκ»

    Σε μια πρώτη θέση άμυνας απέναντι στη χιονοστιβάδα των εκλογικών αποτελεσμάτων κι ενώ κανένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει προσώρας την απόλυτη πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη. Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

    Αγοραστική δύναμη

    Ο Λεμέρ παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα». Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

    Οι πρώτες απώλειες

    Από τον εκλογικό σεισμό, το στρατόπεδο Μακρόν μετρά απώλειες και στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

    Σημειωτέον ότι κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Επιπλέον, δεν εκλέγονται βουλευτές ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

    Νερό στο κρασί

    Μετά το «δημοκρατικό σοκ», η παράταξη Μακρόν καλείται να βάλει νερό στο κρασί των χειρισμών της απέναντι στην καθημερινότητα των Γάλλων πολιτών, καθώς στα ζητήματα που πιθανά θα πρέπει να ανακρούσει πρύμναν για να πετύχει συναινέσεις είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, το πάγωμα των αυξήσεων στα βασικά είδη διατροφής, τα επίπεδα του κατώτατου μισθού και πάνω από όλα τα συνταξιοδοτικό, προκειμένου να επιτυγχάνει κατά περίσταση πλειοψηφίες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σοφία Βεργκάρα: Σέξι πόζες στον μυστικό χώρο διακοπών της

    Στον χώρο που κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό για να...

    ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Τετραπλασιάζει τους επισκέπτες του το Χιονοδρομικό Κέντρο

    Σε νέα εποχή ετοιμάζεται να μπει το Χιονοδρομικό Κέντρο...

    Πάτρα: Θετικές εξελίξεις για την πλατεία Μουσουργών στην Αγυιά –

    Στο Πράσινο Ταμείο μπαίνει όπως όλα δείχνουν το έργο...

    Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο πρώην «Στρατόπεδο Καποτά» – Βρέθηκαν ναρκωτικά, 12 συλλήψεις

    Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο πρώην στρατόπεδο «Καποτά» λαμβάνει χώρα από το...
    Best Shop