Του Κωνσταντίνου Φλαμή (Πελοπόννησος)
Ετοιμάζουν από τώρα τα «όπλα» τους οι δικηγόροι της Ρούλας Πισπιρίγκου, ενώ δεν αποκλείεται στην όλη υπόθεση να εμπλακεί εκ νέου ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας ο οποίος είχε πάρει την σκυτάλη στις αρχές Φεβρουαρίου, από τον Πατρινό δικηγόρο Γιάννη Κόττα. Η πλευρά της υπεράσπισης της Πισπιρίγκου εκτιμά ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει στο ακροατήριο, αφού όπως λένε θα στηριχθούν στις ιατροδικαστικές εκθέσεις Τσάκωνα – Τσιόλα για τα δύο πρώτα παιδιά, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις των 6 δικών τους τεχνικών συμβούλων που εξακολουθούν και διερευνούν την υπόθεση. Την εκτίμηση πως θα ξεσπάσει ένας ιατρικός αντίλογος στην υπόθεση της Πάτρας έκανε και ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας. Εκείνο που φοβάται ο κ. Λύτρας είναι ότι θα ακολουθήσει «δικαστήριο» ανάμεσα στους ιατροδικαστές. «Υπάρχουν τρεις ιατροδικαστές που είδαν τα παιδιά όταν έκαναν νεκροψία – νεκροτομή, δύο ιατροδικαστές που ανατρέπουν με το πόρισμά τους τις προηγούμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, εκείνο που δεν αλλάζουν είναι τα ευρήματα», δήλωσε. «Πως είναι δυνατόν τρεις ιατροδικαστές που είδαν τις σορούς των παιδιών να έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα; Δεν είδα κάποιον ιατροδικαστή να αναφέρει ασφυξία ή εγκληματική ενέργεια. Εάν οι πρώτοι ιατροδικαστές ανέφεραν κάτι διαφορετικό θα είχαμε διώξεις πολύ νωρίτερα». Ο δικηγόρος ισχυρίζεται πως δεν πιστεύει πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι εκείνη που σκότωσε τα παιδιά της. Όπως τόνισε ο ίδιος, είχε έρθει σε επαφή με στενά οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα της 33χρονης, οι οποίοι έλεγαν πως αποκλείεται να είναι εκείνη που στέρησε τη ζωή της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας.
Μάλιστα, ο κ. Λύτρας υπογράμμισε το γεγονός πως η Ρούλα Πισπιρίγκου φρόντιζε πολύ την Τζωρτζίνα, κάτι που τον κάνει να πιστεύει πως δεν κρύβεται η 33χρονη πίσω από τη δολοφονία της.
Από την πλευρά του ο διορισμένος δικηγόρος της 33χρονης κ. Ζάρδας κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα δήλωσε πως πρόκειται να αμφισβητηθεί, ενώ εκτίμησε ότι στο δικαστήριο θα υπάρξει μάχη και μεταξύ των ιατρών και επιστημόνων. Ο δικηγόρος έκανε λόγο για δύο αντιμαχόμενες πλευρές μεταξύ εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων. Είναι εκείνοι που υποστηρίζουν τον ασφυκτικό θάνατο και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξε ασφυκτικός θάνατος.
«Το βασικό πειστήριο είναι αυτό το πανάκι από το ατυχές περιστατικό με την μικρή Ίριδα. Είναι ένα στοιχείο που η ίδια έδωσε στις Αρχές. Εάν έφερε κάποιο για την ίδια κακοποιητικό στοιχείο, γιατί να το θέσει υπόψη των Αρχών; Εάν είχε κάνει κάποια εγκληματική ενέργεια, σκοπός της θα ήταν να εξαφανίσει τα πειστήρια και όχι να τα εμφανίσει στις Αρχές» τονίζει σε ένα του δηλώση ο βασικός δικηγόρος της οικογένειας Πισπιρίγκου Οθων Παπαδόπουλος. Από την πλευρά της η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να στραφεί ενάντια στα παιδιά της και να τους προκαλέσει κακό. Για την περίπτωση της Μαλένας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ίδια η 33χρονη είχε αντιδράσει στον τρόπο που είχε διενεργηθεί η ιατροδικαστική έκθεση και μάλιστα είχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τις ακριβές συνθήκες του θανάτου του παιδιού. Είπε επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Οτι στην ιατροδικαστική έκθεση παίζει ρόλο ο χρόνος, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες εκθέσεις που είχαν γίνει κατά τη νεκροψία δεν ανέφεραν καθόλου την ασφυξία.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την χθεσινή δήλωση του καθηγητή καρδιολογίας Περικλή Νταβλούρου στην «Π». Ότι δηλαδή θα πρέπει οι δύο ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας να εξηγήσουν τι συνέβη με την «αγενεσία φλεβοκόμβου» που υπέδειξε ως αιτία θανάτου το παθολογοανατομικό Εργαστήριο των Ιωαννίνων. Δηλαδή… υπήρξε τέτοιο εύρημα στην καρδιά της μικρής ή όχι; Θα πρέπει επίσης να συνυπολογστεί ότι η Πισπιρίγκου δεν έχει ομολογήσει και ούτε φυσικά θα ομολογήσει. Και ότι στο πλευρό της ως μάρτυρες έχει όλα τα μέλη της οικογενείας της. Με βασικό της αντίπαλο και δηλών παράσταση Πολιτικής Αγωγής τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια ο οποίος μίλησε στην «Π» στην δίκη Πισπιρίγκου με όσα έχουμε δει να δημοσιεύονται και τα «όπλα» που έχει η κάθε πλευρά αναμένεται να γίνει «χαμός»! «Η ποινική δίκη είναι μία δίκη αποδεικτικών μέσων. Οι μάρτυρες, τα αποτυπώματα, οι ενδείξεις, οι απολογίες, άλλες αποδείξεις, το DNA. Όμως οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να που κανένα από αυτό. Αυτό ονομάζεται Αρχή της ηθικής εκτιμήσεως των αποδείξεων» τονίζει ο κ. Κούγιας. Ο γνωστός δικηγόρος μας θύμισε και τι συνέβη στην δίκη Χέντερσον: « Ο κ. Λέων εμφανίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος. Η κυρία Τσιόλα ως ιατροδικαστής. Με ψήφους 4-3 οι δικαστές έκριναν ότι ο κ. Λέων είχε δίκιο ως προς τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα. Κι έτσι οι πελάτες μας δικαιώθηκαν ως προς αυτό».
Σαν να λεει δηλαδή ο κ. Κούγιας πως σε μία τέτοια δίκη με κατηγορούμενη την κυρία Πισπιρίγκου, δεν αποκλείεται να δικαιωθούν οι τεχνικοί σύμβουλοι, πόσο μάλλον όταν η υπερασπιστική πλευρά της κατηγορουμένης έχει και δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις (τις πρώτες για Μαλένα και Ιριδα) υπέρ της. Ένα ακόμη στοιχείο για το οποίο αναμένεται να γίνει «μάχη» στο Δικαστήριο είναι η κεταμίνη! Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που χορήγησε την ουσία στην Ρούλα Πισπιρίγκου. Και αυτό νομικά… δυσκολεύει πολύ τα πράγματα και λειτουργεί προς όφελος της κατηγορουμένης