Στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης «ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου «Άμεση και ολιστική υποστήριξη προσφυγικών οικογενειών από την Ουκρανία», κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε η ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων που έχει αναλάβει ο Οργανισμός.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναλυτική προβολή του έργου και όλων των προσφερόμενων υπηρεσιών, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο, ενώ το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ουκρανίας και της Νορβηγίας, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που λειτουργεί ως Διαχειριστική Αρχή του έργου στην Ελλάδα. Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησαν ο Αναστάσιος Μπαμπάς, Προϊστάμενος Μονάδας Εποπτείας & Αξιολόγησης Κέντρων Φιλοξενίας, ο Όθων Καίσαρης ΕΥ ΧΜ ΕΟΧ – Εθνικό Σημείο Επαφής και ο Δημήτρης Στάθης από τους Ξενώνες Ασυνόδευτων Παιδιών, ΔΟΜ.
Εκ μέρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Υφυπουργός αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Οργανισμού επισημαίνοντας την διαχρονικά αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με το «Χαμόγελο», δήλωσε επίσης: «Παλεύουμε ταυτόχρονα στα μέτωπα τόσο της στέγασης όσο και της εργασίας. Οι δομές φιλοξενίας μας είναι αρκετά πιεσμένες και μόνο μια εκ των τριών, αφορά στους πληθυσμούς προσφύγων στην Αττική. Οι μηχανισμοί του «Χαμόγελου» ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της κρίσης στην Ουκρανία συμβάλλοντας τα μέγιστα. Στεκόμαστε στο πλευρό σας, για να συνεχίσετε έτσι το έργο σας».
Η Πρόξενος της Ουκρανίας Άννα Τισένκο, αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά του «Χαμόγελου» στον αγώνα των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους, τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ελλάδα. Παράλληλα επεσήμανε: «Οι ανάγκες που έχουμε είναι πολλές κυρίως σε ό, τι αφορά το κομμάτι της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην Ελλάδα. Το «Χαμόγελο» μας έχει βοηθήσει πολύ, τόσο στην Ουκρανία με την αποστολή βοήθειας, όσο και στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες χρειάζονται να μάθουν τη γλώσσα, να βρουν δουλειές και τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Η στήριξη του «Χαμόγελου» είναι συνεχής και μας κάνει να νιώθουμε πως έχουμε μια κοινή συνείδηση με τους Έλληνες».
Εκπροσωπώντας τις δότριες χώρες των ΕΕΑ Grants, ο Christian Grotnes Halvorsen, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της διπλωματικής αποστολής της Νορβηγίας στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά με τον πόλεμο και την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας πως «είναι μια από τις πλέον κρίσιμες κι απρόβλεπτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η Νορβηγία βρίσκεται στο πλευρό όλων όσων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και η αποστολή μας στην Ελλάδα στέκεται αρωγός στην σημαντική προσπάθεια του Οργανισμού να ανακουφίσει τα παιδιά και τις οικογένειες των προσφύγων».
Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Αναστασία Πανοπούλου, Προϊσταμένη ΕΥ ΧΜ ΕΟΧ – Εθνικό Σημείο Επαφής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία υλοποίησης του έργου και του θετικού αντίκτυπου που αυτό έχει στις ζωές των παιδιών – θυμάτων του πολέμου: «Η υλοποίηση του έργου αυτού είναι εξαιρετικής σημασίας, σημασίας ανθρωπιστικής, κοινωνικής και γεω-πολιτικής. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Γιαννόπουλο στο ότι η βοήθεια αυτή δεν είναι ανθρωπιστική, αλλά το χρέος που έχουμε ως κοινωνία απέναντι στα παιδιά και τους συνανθρώπους μας».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του «Χαμόγελου» με την αποστολή 30 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα της Ουκρανίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πρεσβεία της Ουκρανίας, αλλά και στην αέναη υποστήριξη που συνεχίζει να παρέχει το «Χαμόγελο» στα παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, δηλώνοντας σχετικά: «Όπως σε κάθε ανθρωπιστική κρίση, έτσι και σε αυτήν της Ουκρανίας είμαστε εδώ από την αρχή. Πραγματοποιήσαμε δύο αποστολές, μια με την μεταφορά 30 τόνων ανθρωπιστικού υλικού και μετά ακολούθησε το πιο δύσκολο κομμάτι, με την μεταφορά των οικογενειών με τα λεωφορεία. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους στεγάζονται στα πλήρως εξοπλισμένα σπίτια μας κι εμείς βρισκόμαστε διαρκώς στο πλευρό τους εξασφαλίζοντας τους ιατρική περίθαλψη αλλά και υποστήριξη σε όλες τους τις ανάγκες. Οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» επισκέπτονται τα σπίτια σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην επίτευξη των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης όπως και να βεβαιωθούν για την ασφάλειά των ανθρώπων. Η συνδρομή του «Χαμόγελου» δεν είναι έκτακτη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα παιδιά και τις οικογένειες των προσφύγων ακόμη και μετά τη λήξη του Έργου γιατί δεν βλέπουμε τη βοήθεια μας μόνο ως ανθρωπιστική, αλλά ως χρέος μας προς την κοινωνία».
Οι δράσεις έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, τόσο με την παροχή στέγης αλλά και ανθρωπιστικής ολιστικής υποστήριξης στα Σπίτια του «Χαμόγελου» όπως και με πολλές ακόμη πολύτιμες υπηρεσίες για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Το έργο αναλυτικά περιλαμβάνει τις εξής δωρεάν υπηρεσίες:
- Υλική ενίσχυση (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής φροντίδας κ.λπ.)
- Υποστήριξη σε νομιμοποιητικά και διοικητικά έγγραφα
- Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες – παροχή πληροφόρησης & βοήθειας σε διάφορα θέματα – κατευθύνσεις – κοινωνική υποστήριξη
- Διευκόλυνση της εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών και της ένταξή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες
- Ενημέρωση – υποστήριξη – πληροφορίες για παιδιά και μητέρες που υφίστανται βία
- Ψυχολογική Υποστήριξη από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Οργανισμού
- Διερμηνεία & πολιτιστική διαμεσολάβηση
Καλώντας στην Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 (καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν) - Ενημέρωση – υποστήριξη – προστασία – πληροφορίες για παιδιά θύματα trafficking (παράνομη διακίνηση)
- Ενημέρωση – υποστήριξη – πληροφορίες για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
Καλώντας στην Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν, ανώνυμα ή επώνυμα, από σταθερό ή κινητό) - Ενημέρωση – υποστήριξη – πληροφορίες για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί
*Οι υπηρεσίες παρέχονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Άμεση και ολιστική υποστήριξη προσφυγικών οικογενειών από την Ουκρανία» με διάρκεια από 01.06.2022 έως 31.05.2023.
Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants 2014-2021) μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα EEA Grants αντιπροσωπεύουν τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς.