Ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα υπέστη το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κεφαλόβρυσο Πορτών, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων αρχαίων εγκαταστάσεων της Δυτικής Ελλάδας, αφού εδώ ήρθαν στο φως σημαντικά και μοναδικά κατάλοιπα της μυκηναϊκής εποχής (17ος-11ος αι. π.Χ).
Tου σπουδαίου αυτού χώρου έχει ερευνηθεί και αναδειχθεί το νεκροταφείο, που αποτελείται από σειρά τύμβων με κτιστούς θαλαμοειδείς και κιβωτιόσχημους τάφους εντός αυτών, δύο θολωτούς τάφους και πολλούς θαλαμωτούς, λαξευμένους στο μαλακό πέτρωμα.
Η αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε το 1994 και συνεχίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, αποκάλυψε μια ιδιαίτερα πλούσια νεκρόπολη, με όλα τα στοιχεία της εξέλιξης της ταφικής αρχιτεκτονικής των μυκηναϊκών χρόνων.
Από το νεκροταφείο των Πορτών δεν απουσιάζει και ο σπάνιος τύπος του θολωτού τάφου. Οι θολωτοί τάφοι των Πορτών ανήκουν στα πρώιμα δείγματα του τύπου στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους υπέργειοι. Η χρήση τους ήταν σχεδόν σύγχρονη με αυτή των τύμβων, οι οποίοι ήσαν τα πρώτα ταφικά μνημεία που ιδρύθηκαν στο λόφο.
Ο αρχαιολογικός χώρος έχει υποστεί αρκετές ζημιές, αν και όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Ταπεινός οι φλόγες δεν κατέστρεψαν χτίσματα, παρά μόνο τον εξοπλισμό που υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο.