ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Ο κ. Κ. Πελετίδης συμπληρώνει οκτώ χρόνια ως δήμαρχος Πατρέων και αυτό αποτελεί ήδη αξιοσημείωτο επίτευγμα. Ο χρόνος αυτός και όσα έκανε η δεν έκανε, αρκούν για να γνωρίζουμε το πως θα «εγγραφεί στην μελλοντική συλλογική συνείδηση», είτε εκλεγεί ξανά δήμαρχος είτε όχι το 2023.
του Ειδικού αναλυτή της «Π»
Ο κ. Κ. Πελετίδης, εκτός απροόπτου, για τους Πατρινούς του μέλλοντος θα έχει υπάρξει ο δεύτερος καλύτερος δήμαρχος που είχε η Πάτρα μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο (μακράν πρώτος υπήρξε ο Ανδρέας Καράβολας). Δημοφιλής, τίμιος και εργατικός. Κατά τις θητείες του, δημιούργησε η αναβάθμισε πολλές δημόσιες υποδομές (Νότιο Πάρκο, Πάρκο Αγυιάς, αστικές αναπλάσεις σε συνοικίες, νέο Δημαρχείο και άλλα). Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (όχι μόνο με την στενή έννοια αλλά και με την ευρεία, αυτής τις ικανοποίησης αναγκών συλλογικοτήτων σε πεδία όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός κ.λπ.) ικανοποίησε πολλά αιτήματα. Ως αριστερός (με την έννοια που έχει η αριστερά σήμερα στην Ελλάδα) ασχολήθηκε με την ανακούφιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των «μη προνομιούχων» Πατρινών. Αυτά που έφερναν και τις ψήφους.
Από την άλλη, εξαιτίας της κομματικής και ιδεολογικής του προσήλωσης, θα καταγραφεί ως αυτός που ονειρευόταν μια κεντρική διοίκησή και αυτοδιοίκηση που υποτίθεται ότι θα οργανώνει θα κατευθύνει και θα παρέχει τα πάντα στους πολίτες, δηλαδή μια ουτοπία και παράλληλα δυστοπία. Η βαθιά του πεποίθηση ως προς την «νομοτέλεια» της ιδεολογίας του, η εμπειρική και όχι επιστημονική οργάνωση της εργασίας του, η έλλειψη ανταγωνιστικών επαγγελματικών εμπειριών και η μη κατανόηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης διεθνώς, τον εμπόδισε να έχει επιδραστικότητα στα μεγάλα πλεονεκτήματα της πόλης, όπως είναι η δυνατότητα της να είναι η μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας, η θέση του λιμένα της, η θέση της ως διαμετακομιστικό κέντρο, η ουσιαστική συνεργασία με τα τρία εξαιρετικά πανεπιστήμια και τα πολλά ερευνητικά ιδρύματα κ.α.
Παρά την αποδοχή στα λόγια, στη πράξη (και λόγω της αδυναμίας και της έλλειψης γνώσης τόσο των πολιτικών στελεχών και του γηρασμένου και βαλτωμένου υπηρεσιακού προσωπικού αλλά και των πολιτικών επιλογών του ΚΚΕ που είχε λόγο στις επιλογές αυτού του επιπέδου) τελευταίες του προτεραιότητες ήταν οι υποδομές της πόλης που θα βελτίωναν την θέση της στον εθνικό και διεθνή ανταγωνισμό όπως το internet off things, η βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η συλλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων, η προσέλκυση τουρισμού, η αναβάθμιση των μεταφορικών της υποδομών κ.ά.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, πρώτα πρέπει κανείς να αναλύσει το «πως τα καταφέρνει εκλογικά τόσο καλά ο κ. Κ. Πελετίδης» και ακολούθως να ασχοληθεί με το τι μέλει γενέσθαι.
Η μέχρι σήμερα πορεία του κ. Κ. Πελετίδη:
Αναμφισβήτητο είναι ότι ο κ. Πελετίδης έχει «καλή επαφή» με μεγάλο μέρος του Πατρινών. Το επιβεβαίωσαν οι εκλογές του 2019 και συνεχίζουν να το επιβεβαιώνουν όλες οι μετέπειτα δημοσκοπήσεις. Τα συνήθη ερωτήματα, όσων δεν θέλουν τον κ. Πελετίδη στην θέση του δήμαρχου, είναι «πώς τα καταφέρνει ένας κομματικός υποψήφιος του ΚΚΕ με μονοψήφια ποσοστά να κερδίζει;», «γιατί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που πλειοψηφεί στην Πάτρα λαμβάνει τόσο μικρά ποσοστά;» «γιατί ο υποψήφιος της ΝΔ δεν πιάνει τα ποσοστά του κόμματός του;», «δεν βλέπουν οι Πατρινοί ότι ο κ. Πελετίδης δεν έχει προτεραιότητα την ανάπτυξη της πόλης και δεν ασχολείται με ότι φέρνει εισόδημα και εργασία;» κ.λπ. Οσοι επιχειρούν να τα απαντήσουν σπάνια δίνουν εποικοδομητική απάντηση. Αυτό διότι τα ερωτήματα εμπεριέχουν λανθασμένες υποθέσεις.
Ποιων δήμαρχος είναι ο κ. Κ. Πελετίδης;
> Ο κ. Κ. Πελετίδης είναι δήμαρχος των αριστερών πολιτών, πρώτα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Οπως και πολλών κέντρο δεξιών που δεν έλκονται από τους άλλους υποψήφιους. Ψηφίστηκε καθολικά σχεδόν από το ΚΚΕ, από το 60% του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και από πολύ σημαντικό τμήμα εκλογέων της ΝΔ.
> Ο κ. Κ. Πελετίδης και εδώ μπαίνει και η παράταξή του, είναι δήμαρχος και πολλών πολιτών που όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρέτησε και με τα προβλήματα των οποίων ασχολήθηκε, που εργάζεται σκληρά και ικανοποιεί με μαζικό τρόπο αιτήματα της τρέχουσας καθημερινότητας ανεξάρτητα από το ποιος ζητά. Παρότι η ρητορική του είναι προβλέψιμη και κουραστική, στον λόγο του και τις εκφράσεις του (γλώσσα του σώματος) ταυτίζει το πρόσωπό του σε υψηλό βαθμό με τον εργαζόμενο, τον απογοητευμένο, τον βιοπαλαιστή, τον φτωχό, την πόλη και τα «βάσανά» της. Ετσι πολλοί βλέπουν σε αυτόν έναν δήμαρχο που μπορεί να μην καταφέρνει να αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο αλλά που τον «καταλαβαίνει». Και αυτή η συναισθηματική διάσταση, στην παρούσα φάση της ματαίωσης του πολιτικού συστήματος, παίζει σημαντικό ρόλο. Η πόλη είναι σε παρακμή ακόμα και στα απλά και καθημερινά. Οχι μόνο στα αναπτυξιακά. Αλλά σημαντική πλειοψηφία έχει πειστεί πως δεν φταίει ο δήμαρχος. Πρόκειται για μια παράταξη με τεχνογνωσία διαχείρισης εκλογέων και ομάδων εκλογέων, με πολύ αποτελεσματική επικοινωνία στόμα με στόμα και ανά γειτονιά συγκεντρώσεων και αποτελεσματικό γραφείο τύπου «που δεν αφήνει να πέσει κάτω τίποτα» αξιοποιώντας κάθε μέσο με γρήγορα αντανακλαστικά.
Επιχειρώ να θέσω τα ερωτήματα διαφορετικά και να δώσω απαντήσεις:
· Ποια είναι η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των Πατρινών;
o Η Πάτρα έχει ξεπεράσει από πολλού τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης των δεκαετιών του 1980 και 1990 και έχει διαμορφώσει στρώματα εργαζόμενων όπου πλειοψηφούν τα μεσαία προς μικρά σταθερά μισθωτά εισοδήματα, είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Πολίτες των οποίων η ζωή δεν θα αλλάξει άμεσα εάν επικρατήσει η «αναπτυξιακή agenda», όπως για παράδειγμα να συνδεθεί το λιμάνι με το τραίνο, να αποκτήσει φυσικό αέριο η βιομηχανική περιοχή, να πρωτοπορήσουμε στο internet off thinks, να κατασκευαστεί μαρίνα κ.λπ. Παράλληλα πρόκειται για «θυμωμένη πλειοψηφία» που υποσυνείδητα ή και ευθέως παραλληλίζουν τα «παχιά αναπτυξιακά λόγια» με «business για λίγους» και με «περίεργες» υποθέσεις που είναι πολύ πρόσφατες για να ξεχαστούν.
o Στην Πάτρα υπάρχει σημαντικός αριθμός πολιτών (συνήθως με υψηλότερο εισόδημα και μόρφωση) οι οποίοι επιθυμούν άλλη πορεία για την πόλη. Δεν συγκροτούν ικανή εναλλακτική λύση και αρκούνται σε επισημάνσεις διότι έχουν προτεραιότητα οι προσωπικές τους επαγγελματικές επιλογές, έχουν υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες και διότι δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με το κατεστημένο (το αριστερό δημοτικό και το δεξιό κομματικό και βουλευτικό).
· Ποια είναι η βασική εκλογική γεωγραφία του Δήμου Πατρέων:
o Στον Δήμο Πατρέων, από το 1977 μέχρι και σήμερα πλειοψηφία είναι οι πολίτες που αυτό προσδιορίζονται ως αριστεροί και ψηφίζουν αριστερά τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις δημοτικές και περιφερειακές. Την τελευταία δεκαετία κύριος πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη η εξαίρεση η εκλογή του «δεξιού» κ. Ε. Φλωράτου το 1998, οι επιδόσεις του οποίου γενικότερα δεν αποτελούν πόλο έλξης.
Τι κάνουν οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις;
o Αντιτίθενται και κατηγορούν τον κ. Κ. Πελετίδη ως αναποτελεσματικό. Με κριτήριο αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ορθό και συμφέρον για την πόλη. Δυστυχώς για την αντιπολίτευση, η πλειοψηφία των εκλογέων (η σχετική πλειοψηφία που παίρνει μέρος στις εκλογές και όχι η πραγματική) δεν τους «ακούει».
Τι θα συμβεί στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023;
Ευτυχώς, κανείς δεν γνωρίζει. Για αυτό υπάρχουν οι εκλογές. Ωστόσο με βάση τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, η δυναμική των ως σήμερα γνωστών ως ενδιαφερόμενων «αντίπαλων» του κ. Κ. Πελετίδη δεν επαρκεί. Με βάση τη σημερινή «διάθεση» του εκλογικού σώματος και εάν εξαιρέσουμε την πιθανότητα εμφάνισης μιας χαρισματικής προσωπικότητας, ο αντίπαλός που «θα κοιτάξει στα μάτια» τον κ. Κ. Πελετίδη θα πρέπει να προέρχεται από το «γήπεδο» του κ. Πελετίδη. Δηλαδή την κέντρο αριστερά. Με εικόνα και φωνή που η πλειοψηφία των εκλογέων επιθυμεί να ακούσει. Θα πρέπει να συνδυάζει το πρότυπο του «δημάρχου των Πατρινών» που είναι «φιλολαϊκό» με την κατανόηση των σύγχρονων αναπτυξιακών αναγκών της πόλης και την ικανότητα να διοικεί επιδιώκοντας αποτελέσματα. Υπάρχει τέτοιος υποψήφιος;
Για τα τρία μεγάλα κόμματα θα μετρήσει περισσότερο η ανάγκη να αποκτήσει η Πάτρα δήμαρχο άλλης λογικής ή θα αποφύγουν να «σπάσουν αβγά» και θα πετάξουν «λευκή πετσέτα» από τα αποδυτήρια, επαναλαμβάνοντας του 2019;