Το Αργοστόλι αποκτά ξανά Αρχαιολογικό Μουσείο

    Ημερομηνία:

    ​Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, το οποίο παραμένει κλειστό, έπειτα από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τον ισχυρό σεισμό του 2014. Η προμελέτη ανακατασκευής και επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείο Αργοστολίου αφορά στη δομική και γεωμετρική «ανασχεδίαση» του υφιστάμενου κτηρίου και την αντικατάστασή του με νέο, στη μορφή που έχει σήμερα, διατηρώντας τον όγκο και την αισθητική του και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ.

    Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Το Αργοστόλι, με μεγάλο αριθμό επισκεπτών ετησίως από όλο τον κόσμο, παραμένει χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο από το 2014, εξ αιτίας των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε στο κτήριο ο ισχυρός σεισμός, που έπληξε τότε το νησί. Είναι πραγματικά λυπηρό, ένα νησί με τόσο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, όλα αυτά τα χρόνια να μένει χωρίς μουσείο. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τροποποίησης του ρυμοτομικού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές».

    Το Αργοστόλι αποκτά ξανά Αρχαιολογικό Μουσείο
    Ζημιές στο Μουσείο Αργοστολίου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου σχεδιασμένο από τον Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, με τη μορφή περίπτερου ναού, στέγαζε μέχρι το 2014, τις μόνιμες εκθέσεις, τα εργαστήρια συντήρησης, τα γραφεία διοίκησης, τους χώρους υγιεινής και τους χώρους αποθήκευσης των αρχαιολογικών ευρημάτων.

    Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση διατήρησής του, το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για κτήρια μουσείων και την ανάγκη προσαρμογής του στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός μουσείου, κατά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος αποφασίστηκε ότι το κτήριο χρήζει δομικής, τεχνολογικής και λειτουργικής αναβάθμισης, μέσω της καθαίρεσης και της ανακατασκευής του με την ίδια μορφή.

    Ο ανασχεδιασμός της αρχιτεκτονικής προμελέτης ακολουθεί τα μορφολογικά στοιχεία του υφιστάμενου κτίσματος. Μελετητικά, ο κύριος όγκος των διαφοροποιήσεων σε σχέση με το υφιστάμενο κτήριο, αφορά στο εσωτερικό του. Σκοπός της αρχιτεκτονικής προμελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου είναι η αύξηση της ωφέλιμης επιφάνειας για την κάλυψη των αναγκών ενός πιο απαιτητικού κτηριολογικού προγράμματος, η εναρμόνιση του κτιρίου με την ισχύουσα νομοθεσία και η λειτουργική του αναβάθμιση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    “Αλκατράζ με αλιγάτορες”: Ο Τραμπ εγκαινιάζει το πιο σκληρό κέντρο κράτησης μεταναστών

    Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί σήμερα στη Φλόριντα, θα επισκεφτεί κέντρο κράτησης παράτυπων...

    Αυξήθηκε στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – «Τσίμπησε» στο 2% στην ευρωζώνη

    Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την...

    Το απόκοσμο σύννεφο σε παραλία της Πορτογαλίας που έγινε viral – Τι είναι το φαινόμενο roll cloud

    Μπροστά σε μια σπάνια εικόνα με ένα σύννεφο που...

    Δείτε πως οι Κεφαλονίτες διαφημίζουν το νησί τους στο Μιλάνο!

    Ένα εντυπωσιακό τραμ, ντυμένο με μαγευτικές εικόνες από τα...