Πτώση όχι μόνο στις περιζήτητες σχολές αλλά και σε τμήματα δεύτερης ζήτησης σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με «γκρέμισμα» ακόμα και περισσότερο από 2000 μόρια σε κάποιες περιπτώσεις, με εξαίρεση κάποια οικονομικά τμήματα που σημειώνουν άνοδο ή δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις, καταγράφουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που ανακοινώθηκαν χθες, από το υπουργείο Παιδείας.
Στην «ταυτότητα» των φετινών βάσεων αναγράφεται η αύξηση του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και Δημόσια ΙΕΚ σε 75.154 φέτος έναντι 71.833 το 2021, το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του, το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ αυξήθηκε στο 62,1%, έναντι 61,1% το 2021. Ο απόλυτος αριθμός εισαχθέντων 2022 σε ΑΕΙ ανέρχεται σε 61.682, το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021 ενώ το 24,8% όσων υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό έχει επιλέξει Δημόσιο ΙΕΚ σε διαφορετική περιφέρεια από αυτή του μόνιμου τόπου κατοικίας.
Επίσης 14000 θέσεις θα μείνουν κενές και δεκατρία τμήματα θα έχουν «φροντιστηριακού» τύπου αμφιθέατρα με φοιτητές που μετρώνται στα δάκτυλα των χεριών, καθώς λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν εισάγεται ο αριθμός των εισακτέων που μπορεί να φιλοξενήσει το τμήμα.
Τα αποτελέσματα για τους υποψηφίους για το αν πέτυχαν ή όχι και που εστάλησαν με sms στα κινητά των υποψηφίων, ενώ από τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι οι υποψήφιοι επέλεξαν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους σε συνδυασμό με σύνδεση με την αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχολή Τουρισμού στο ΠΑΔΑ που ανέβηκε κατά 2850 μόρια ενώ η σχολή Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο «έπεσε» κατά 1230 μόρια. «Διορθωτικές» κινήσεις έγιναν στην Φιλοσοφική Αθήνας που είχε πέσει «χαμηλά» πέρυσι και εφέτος ανέβηκε στα συν 700 μόρια. Πτώση σημειώθηκε στις στρατιωτικές σχολές κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων.