Τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα θα πληρώσουν κάποιοι καταναλωτές το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ η πλειονότητα, πάνω από το 70%, θα πληρώσει τιμές που κυμαίνονται μεταξύ των 14 και 16,1 λεπτών/κιλοβατώρα.
Αυτό προκύπτει μετά την αφαίρεση της επιδότησης ύψους 649 ευρώ/μεγαβατώρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να απορροφήσει το 94% της αύξησης των οικιακών τιμολογίων, διαθέτοντας συνολικά για τον Σεπτέμβριο 1,9 δισ. ευρώ. Μόνο για τα νοικοκυριά η συνολική επιδότηση ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ και καλύπτει όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας για το σύνολο της κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο κονδύλι που έχει διατεθεί από την έναρξη του συστήματος επιδοτήσεων, αποτέλεσμα τόσο των μεγάλων αυξήσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι όσο και της αύξησης του ποσοστού απορρόφησης στο 94%, έναντι 80% και 85% τους προηγούμενους μήνες. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο, απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.
Οδηγό και τον Σεπτέμβριο, όπως και τον Αύγουστο, για τον υπολογισμό της κρατικής επιδότησης αποτέλεσε το τιμολόγιο της ΔΕΗ, που συγκεντρώνει πάνω από το 63% των καταναλωτών. Μόνο που η ΔΕΗ, σε αντίθεση με τον Αύγουστο, που ήταν ο φθηνότερος πάροχος (48,4 λεπτά/κιλοβατώρα), τον Σεπτέμβριο έγινε ο ακριβότερος, ανεβάζοντας την ονομαστική χρέωση της κιλοβατώρας στα 78,8 λεπτά για τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και σε 80 λεπτά για τις άνω των 500. Ετσι, η κυβέρνηση, και προκειμένου να παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για συγκράτηση των τιμολογίων στα επίπεδα των 14-17 λεπτών/κιλοβατώρα, δεν μπορούσε να αγνοήσει το υψηλό τιμολόγιο του μεγαλύτερου προμηθευτή, δηλαδή τη μεγάλη γκάμα των νοικοκυριών. Ο καθορισμός, ωστόσο, της επιδότησης βάσει του υψηλότερου τιμολογίου έφερε τιμές που δεν υπήρχαν στην αγορά ούτε πριν από την κρίση, αλλά ακόμη και αρνητικές τιμές, εξέλιξη που προκαλεί σκεπτικισμό ως προς τη βάση υπολογισμού κάθε φορά της επιδότησης, προκειμένου αφενός να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο προϋπολογισμός και άρα οι φορολογούμενοι και αφετέρου να δίνεται ένα σωστό σήμα στους καταναλωτές για το πραγματικό κόστος ρεύματος και την ανάγκη της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης, και κυρίως να υπάρχει κίνητρο μείωσης των τιμών από τους παρόχους.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση του τιμολογίου Generous της «Ηρων». Με ονομαστική τιμή στα 75 λεπτά/κιλοβατώρα και μετά την έκπτωση συνέπειας (20%), μειώνεται στα 60 λεπτά. Με την αφαίρεση της επιδότησης η ονομαστική τιμή πάει στα 11,1 λεπτά και η τιμή για τους συνεπείς πελάτες καταλήγει αρνητική στα -3,9 λεπτά. Η έκπτωση συνέπειας θα πιστωθεί από την εταιρεία στον λογαριασμό του επόμενου μήνα.
Σε κάποιες περιπτώσεις διαμορφώ- νονται τιμολόγια με αρνητικές τιμές.
Πολύ χαμηλή χρέωση της τάξεως των 4 λεπτών στην ονομαστική χρέωση διαμορφώνει η επιδότηση στο τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο». Με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση υποχωρεί στα 2 λεπτά/κιλοβατώρα. Στα χαμηλά των 4,4 λεπτών/κιλοβατώρα διαμορφώνεται μετά την επιδότηση και την έκπτωση που διαθέτει για όλους τους πελάτες της το τιμολόγιο της Elpedison, της ZeniΘ στα 4,8 λεπτά, της Elin στα 6 λεπτά και της NRG στα 10,9 λεπτά.
Το υψηλότερο τιμολόγιο, στα 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα και στα 16,1 λεπτά για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, είναι της ΔΕΗ και ακολουθεί της Watt+Volt στα 14,5 λεπτά, της Protergia στα 14,31 λεπτά και της Volterra στα 13,9 λεπτά η κιλοβατώρα.
Στα υψηλά των 35 λεπτών παραμένει και μετά την επιδότηση το τιμολόγιο της Volton, η οποία όμως συγκεντρώνει μερίδιο 1,37%.
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις και με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, για τις μικρομεσαίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λπ., και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη των 35 kVA, η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.
Για το αγροτικό τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας το 90% της αύξησης.
Νέο αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες
Τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου, από τον Σεπτέμβριο, για την προστασία των καταναλωτών από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσης, προανήγγειλε, παράλληλα, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ο μηχανισμός αυτός θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό στον οποίο θα κατευθύνεται εισφορά που θα επιβληθεί στις χρεώσεις ΥΚΩ και σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα ξεπερνάει τo 1 λεπτό/κιλοβατώρα για τους οικιακούς πελάτες. Η θέσπιση του νέου αυτού μηχανισμού θα προχωρήσει ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπουργό, με τον εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ που θα μειώσει έως και 70% την επιβάρυνση σε οικιακά
τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή –όπως είπε– έχουν, για παράδειγμα, αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα για τη θέρμανσή τους.
Στην ουσία, ο υπουργός περιέγραψε μια αναπροσαρμογή των υφιστάμενων χρεώσεων ΥΚΩ στην κατεύθυνση της κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης και της καθιέρωσης οριζόντιας με βάση τη χαμηλή χρέωση της πρώτης κλίμακας, η οποία θα αυξηθεί κατά το ποσό της εισφοράς που θα επιβληθεί. Η πρώτη κλίμακα των ΥΚΩ μέχρι 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο στην οποία συγκαταλέγεται η πλειοψηφία των καταναλωτών χρεώνεται σήμερα με
6,90 ευρώ/μεγαβατώρα.
Η δεύτερη από 1.601-2.000 κιλοβατώρες/ τετράμηνο χρεώνεται με 50 ευρώ/ μεγαβατώρα και η τρίτη άνω των 2.001 κιλοβατωρών/τετράμηνο με
85 ευρώ. Με την αναπροσαρμογή θα καταργηθούν οι κλίμακες και οι ΥΚΩ για όλες τις καταναλώσεις θα χρεώνονται με 17 ευρώ/μεγαβατώρα. Ουσιαστικά δηλαδή θα προκύψει μια αύξηση της τάξης των περίπου 10 ευρώ η μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο και μείωση της τάξης των 33 και 68 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα για τις επόμενες δύο κλίμακες.
Τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν για τον αποθεματικό λογαριασμό μόνο από τους οικιακούς καταναλωτές υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατ. ετησίως. Δεν διευκρινίστηκε χθες από το ΥΠΕΝ εάν η εισφορά θα επιβληθεί και στις επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ κύκλοι
του υπουργείου γνωστοποίησαν ότι εξαιρούνται οι επιχειρήσεις υψηλής τάσης. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί σαφή ένδειξη της κυβερνητικής ανησυχίας για την πορεία που θα πάρουν οι τιμές το επόμενο διάστημα