Οι επιδοτήσεις κρίνουν το ύψος του πακέτου της ΔΕΘ

    Ημερομηνία:

    Σε δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού χώρου των 2 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την καλή πορεία του τουρισμού και των φορολογικών εσόδων, οδηγούν οι αυξημένες ανάγκες επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Παρόλα αυτά, σε πολιτικό επίπεδο, δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν περιθώρια για νέες ενισχύσεις και μάλιστα σημαντικές, τις οποίες θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών, η επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

    Οι αριθμοί που επικαλούνται οι τεχνοκράτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης από τον φετινό προϋπολογισμό μπορεί να φτάσουν τα 400-700 εκατ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, εφ’ όσον το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι επιδοτήσεις του ρεύματος επιστρέψουν στα επίπεδα του Αυγούστου και δεν διατηρηθούν σε αυτά του Σεπτεμβρίου. Αν μείνουν στις τιμές Σεπτεμβρίου, τότε τα περιθώρια σχεδόν μηδενίζονται, εφ’ όσον φυσικά δεν αλλάξει ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.

    Το κόστος για τον προϋπολογισμό από τις επιδοτήσεις των τιμολογίων τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 700-800 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ του Αυγούστου. Για το σύνολο του έτους, αναφέρουν οι πηγές, το κόστος υπολογίζεται στα 1,6 με 2 δισ. ευρώ.

    Ετσι, εφ’ όσον ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι 2 δισ. ευρώ, το περιθώριο που απομένει είναι από μηδενικό έως 400 εκατ. ευρώ. Ενδέχεται, όμως, ο χώρος να είναι τελικά μεγαλύτερος, έως 2,3 δισ. ευρώ, οπότε το περιθώριο μπορεί να αυξηθεί έως τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ΑΕΠ (τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου), τα τουριστικά έσοδα και την πορεία των φορολογικών εσόδων.

    Από τα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο η επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

    «Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο τουρισμός και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο φέτος θα καθορίσουν το ύψος των παροχών που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που μίλησε χθες στον ΑΝΤ1.

    «Αυτά τα τρία στοιχεία θα συνεκτιμηθούν για να δούμε τα περιθώρια στο δ΄ τρίμηνο του 2022 και όλο το 2023. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα πρέπει να δούμε πού θα διατεθεί», είπε.

    Σχετικά με τα μέτρα είπε ότι «υπάρχουν πολλά στο τραπέζι, τα έχουμε κοστολογήσει όλα, τα έχουμε ιεραρχήσει και ανάλογα με τα περιθώρια, θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

    Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κινείται υψηλότερα από τις εκτιμήσεις και είναι από τους υψηλότερους, αν όχι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μια φιλία ετών…

    Για ακόμα μια φορά απέδειξαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλης και...

    Στη Βουλή η ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ

    Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας...

    Ευλογιά των προβάτων: Υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο;

    «H ευλογιά στα ζώα δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο»,...

    Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Sold out για το μεγάλο ντέρμπι

    «Καρφίτσα» δεν θα πέφτει αύριο το βράδυ στο «Γεώργιος...
    Best Shop