Κάτι παραπάνω από πεσμένα είναι τα νυχτοκάματα των μουσικών σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα ο κλάδος να παραμένει ουσιαστικά σε φθίνουσα πορεία και τους μουσικούς να αναγκάζονται να βρουν εργασία σε άλλα επαγγέλματα.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες μουσικούς μπορεί τα νυχτερινά κέντρα να έχουν ανοίξει μετά την περασμένη διετία της πανδημίας, μπορεί επίσης να έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο και τα πανηγύρια ή συναυλίες που γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά τα πράγματα για τους επαγγελματίες μουσικές δεν θα είναι ποτέ όπως φαίνεται στο επίπεδο του 2019.
Τα νυχτερινά κέντρα δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα πλέον, όμως, το βασικό είναι ότι και αυτές τις δύο φορές που ανοίγουν τα νυχτοκάματα που δίνονται για τους μουσικούς έχουν μεγάλη πτώση.
Όπως λένε οι μουσικοί έχουν φτάσει να δίνονται μεροκάματα από τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων της τάξεως των 20 και των 30 ευρώ, με τους μουσικούς να αποδέχονται αναγκαστικά αυτή την κατάσταση, ξέροντας ότι δύσκολα θα βρουν αλλού εργασία, τουλάχιστον σε αυτό που αγαπάνε να κάνουν αφού τα κέντρα που έχουν απομείνει με live μουσική είναι ελάχιστα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τυχεροί της υπόθεσης επέλεξαν να γίνουν ναυτικοί και να γυρίσουν τα λιμάνια της Μεσογείου, βρίσκοντας εργασία σε ένα κρουαζιερόπλοιο, παίζοντας εκεί μουσική, προκειμένου να μαζέψουν λεφτά για έξι μήνες και να κάνουν ένα κομπόδεμα για να μπορέσουν να ζήσουν τους υπόλοιπους μήνες.
Η κατάσταση για αυτούς αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη τον χειμώνα όταν παύσουν οι πολλές συναυλίες και τα πανηγύρια που γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, εκδηλώσεις που δίνουν μία μικρή ανάσα στους μουσικούς, παρόλο που τα νυχτοκάματα είναι το ίδιο πλέον χαμηλά με αυτά των νυχτερινών κέντρων.
Έτσι μετά από δύο χρόνια όπου ουσιαστικά το επάγγελμα τους ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τα νυχτοκάματα της πείνας που όπως λένε ισχύουν όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ακόμα και για την Αθήνα.
Αρκετοί πάντως από τους μουσικούς έχουν εγκαταλείψει πλήρως το επάγγελμα μετατρέποντας το σε χόμπι, ενώ οι οικογένειες πολλών από αυτών έχουν περάσει δύσκολα αφού δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.