Η 13χρονη Φίσερ Γουέλς βοήθησε να δημιουργηθεί η ομάδα του χόκεϊ επί χόρτου στο σχολείο της. Αλλά δεν μπορεί να παίζει σε αυτή, για έναν λόγο: επειδή είναι τρανς και το Κεντάκι είναι από τις πολιτείες που έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή αθλητριών όπως η ίδια σε ομάδες κοριτσιών.
Όταν η Φίσερ δηλώθηκε στην ομάδα χόκεϊ, πέρυσι το φθινόπωρο, δεν είχε παίξει ποτέ το άθλημα. Οι γονείς της σάστισαν. Έως τότε είχε δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό.
Έναν μήνα μετά την έναρξη της σεζόν, οι γονείς της έδιναν μάχη για το δικαίωμά της να παίζει. Τα πρώτα παιχνίδια ήταν γεμάτα προκλήσεις. Στην αρχή δεν υπήρχαν αρκετές παίκτριες, μέχρι που η Φίσερ στρατολόγησε συμμαθήτριες για να γεμίσει η ομάδα. Τελικά, οι γονείς της έμαθαν ότι οι κανονισμοί για τον σχολικό αθλητισμό στο Κεντάκι δεν της επιτρέπουν να παίξει.
Αθλήματα που ταιριάζουν στο… φύλο
Οι αρμόδιοι στο Κεντάκι έχουν βάλει μεγάλα εμπόδια στους τρανς αθλητές που θέλουν να παίζουν σε ομάδες οι οποίες «ταιριάζουν» με την ταυτότητα φύλου τους. Απαιτούν να έχουν υποβληθεί σε «επαναπροσδιορισμό φύλου» πριν μπουν στην εφηβεία, αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό.
Για τους transgender αθλητές που υποβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία μετά την εφηβεία, απαιτείται «να έχουν ολοκληρωθεί οι χειρουργικές ανατομικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και της γοναδεκτομής», διαδικασίες που δεν συνιστώνται για νέους ανθρώπους, σημειώνει η Washington Post.
Η μαθήτρια συνέχισε να πηγαίνει στις προπονήσεις, αλλά δεν μπορούσε να μετάσχει σε αγώνες. Οι συναθλήτριές της αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι έμενε εκτός, επειδή ήταν ο εαυτός της. Σε κάθε τέρμα που πετύχαιναν, φώναζαν «Για την Φίσερ!».
Έπειτα από λίγες ημέρες η Φίσερ ξανακέρδισε τη θέση της στην ομάδα, όταν η διεύθυνση εκπαίδευσης έκρινε πως η δική της ρήτρα περί μη διάκρισης υπερβαίνει τους κανονισμούς των αθλητικών αρχών της πολιτείας.
Όμως, τον Μάρτιο οι βουλευτές του Κεντάκι ενέκριναν νόμο που απαγορεύει σε αθλήτριες όπως η Φίσερ να παίζουν σε ομάδες κοριτσιών. Εκείνη είναι η μόνη γνωστή transgender μαθήτρια- αθλήτρια της πολιτείας, σύμφωνα με ακτιβιστές και βουλευτές. Κι όμως, οι πολιτικοί θεώρησαν ότι πρέπει να την σταματήσουν.
«Κύμα» νομοσχεδίων
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρόμπι Μάιλς, που έδωσε επί τρία χρόνια μάχη για να αποκλειστούν οι τρανς αθλήτριες από τις σχολικές αθλητικές ομάδες του Κεντάκι, εξέφρασε ανησυχία ότι κάποιοι νέοι θα κάνουν τη μετάβαση μόνο για να κερδίσουν αγώνες. «Ο αθλητισμός αφορά τη νίκη και οι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι πρέπει για να νικήσουν», ισχυρίστηκε. Ένα επιχείρημα που χαρακτηρίζουν γελοίο οι τρανς αθλητές και ακτιβιστές, δεδομένων των δυσκολιών και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι transgender.
Φέτος τουλάχιστον 18 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει νόμους που απαγορεύουν σε transgender κορίτσια- σε κάποιες περιπτώσεις και σε τρανς αγόρια- να παίζουν σε ομάδες που ταιριάζουν με την ταυτότητα φύλου τους. Επίσης, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές πολιτειών περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλούν για την ταυτότητα φύλου στην τάξη, αποκλείουν τους τρανς μαθητές από υγειονομική περίθαλψη επιβεβαίωσης φύλου, ή από τουαλέτες που συμφωνούν με την ταυτότητα φύλου τους.
Υπάρχουν όμως και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που έχουν απορρίψει τέτοια μέτρα. Ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, άσκησε βέτο σε προσπάθεια να απαγορευθούν οι transgender μαθητές από τα αθλήματα στην πολιτεία. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι από τους 75.000 μαθητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό στη Γιούτα, υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές περιπτώσεις τρανς αθλητών. Οι βουλευτές της πολιτείας τον παρέκαμψαν, αλλά δικαστήριο έβαλε φρένο στον νόμο, στο πλαίσιο αγωγής από γονείς. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ, επίσης αρχικά άσκησε βέτο στην απαγόρευση, όμως οι βουλευτές τον παρέκαμψαν.
«Θέλω να ξέρετε ότι είμαι transgender»
Η Φίσερ ανακοίνωσε στους γονείς της ότι είναι τρανς με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο. Κάθονταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, την ώρα που πήγαιναν να πάρουν τον νέο σκύλο της οικογένειας. «Θέλω να ξέρετε ότι είμαι transgender», τους είπε.
Η μητέρα της, Τζένιφερ Αλόνζο, της απάντησε ήρεμα «Είναι τιμή μου που μας το είπες». Από μέσα της, θυμάται, αναρωτιόταν: «Το παιδί μου είπε ότι είναι transgender. Ποια είναι η σωστή απάντηση;» και έψαχνε συμβουλές στο διαδίκτυο.
Λίγο αργότερα η μαθήτρια αγόρασε ένα ροζ μπουφάν και μόλις το φόρεσε το πρόσωπό της φωτίστηκε, λέει η μητέρα της. Το ίδιο μπουφάν φόρεσε ένα χρόνο αργότερα, όταν εμφανίστηκε ενώπιον βουλευτών του Κεντάκι, που είχαν στόχο να απαγορεύσουν σε κορίτσια όπως εκείνη να αθλούνται.
«Δεν θέλω να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, επειδή αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορώ να παίξω. Αυτό θα είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για την ψυχική υγεία μου, επειδή είναι ένας τρόπος που με βοηθά να αντιμετωπίσω τα πράγματα», τους είπε. Όμως, η επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει το νομοσχέδιο και τρεις μήνες αργότερα έγινε νόμος.
Το καλοκαίρι προσκλήθηκε να μιλήσει με μέλη του Κογκρέσου, αλλά αρνήθηκε. Έμαθε ότι θα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους μόνο για λίγα λεπτά και ένιωσε ότι ήταν υποκριτικό. Οι γονείς της ανησυχούν για τη συνέχεια. Νομοσχέδιο, που δεν εγκρίθηκε φέτος, θα της απαγόρευε την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη επιβεβαίωσης φύλου. Ήδη αυτό το μέτρο έχει υιοθετηθεί στην Αλαμπάμα και το Τέξας. Αν αυτό συμβεί, «τότε δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ», λέει η μητέρα.
Με πληροφορίες από Washington Post