Ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης με τις χώρες της Ευρώπης να εργάζονται εντατικά πάνω σε ένα μοντέλο το οποίο θα εξελιχθεί βιώσιμο. Οι μελανές προβλέψεις ειδικών, όμως, εντείνουν το κλίμα αγωνίας που έχει δημιουργηθεί πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο ενώ ο Βλάντιμίρ Πούτιν φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Δύση. Οι απειλές του Κρεμλίνου μοιάζει να γίνονται πράξη, με την Gazprom να έχει κλείσει τη στρόφιγγα για σειρά κρατών και να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream.
Υπό τον φόβο να ξεσηκωθεί μια νέα θύελλα αμφισβήτησης σχετικά με το κατά πόσο αποτελεσματικά παρεμβαίνει η ΕΕ σε περιπτώσεις κρίσεων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για τη συγκράτηση τιμών, ενώ ήδη κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει ειδικά μέτρα για να εξασφαλίσουν μια ομαλή εικόνα τους χειμερινούς μήνες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη σειρά του, καλεί την Κομισιόν να αναλάβει ενεργό δράση για να μην βρεθούν τα κράτη-μέλη στον «βυθό» της φτωχοποίησης ενώ την ίδια στιγμή οι προειδοποιήσεις με αποδέκτη τη Ρωσία είναι συνεχείς.
Τα ευρωπαϊκά βέλη, όμως, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζουν τον Πούτιν, κάτι το οποίο άλλωστε σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το περιοδικό TIME που δημοσίευσε άρθρο στο οποίο έγραφε ότι πλησιάζει ο πιο δύσκολος χειμώνας από τον Β΄’Παγκόσμιο Πόλεμος, ενώ το πρακτορείο Bloomberg ανεβάζει τον βαθμό ανησυχίας γράφοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για παροχή ενέργειας με… δελτίο.
Η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, σημειώνει ειδικότερα το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στη Γερμανία, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% πλήρεις, η ενέργεια θα επαρκούσε μόνο για δύο με δυόμιση μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Τα γερμανικά αποθέματα ανέρχονται πλέον περίπου στο 85%.
«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα επιπλέον 3% της ζήτησης πρέπει να μειωθεί.
Η συνεδρίαση για τα έκτακτα ευρωπαϊκά μέτρα
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.
Έγγραφο που είδε το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.
Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης «πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης» για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.
Ημέρα αποφάσεων η Δευτέρα – Συνεδρίαση ΟΠΕΚ+, ελπίδα για διατήρηση της παραγωγής
Η Ρωσία δεν υποστηρίζει μία ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, καθώς θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+) συνεδριάζουν τη Δευτέρα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αποφάσισαν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν, νωρίτερα, να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή.
Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών θα βασιστεί σε μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους, ενώ το επίπεδο των τιμών θα επανεξετάζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να ορίσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ο συνασπισμός μπορεί να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο τιμών θα επανεξεταστεί και θα αναθεωρηθεί εάν είναι απαραίτητο» προσθέτει η ανακοίνωση.
Τα μέτρα που παίρνουν χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις τιμές που αυξάνονται