Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ο σκηνοθέτης που «ξανάγραψε» τον κινηματογράφο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    «Για μένα η ζωή είναι μόνο μέρος των ταινιών», έχει πει ο Γκοντάρ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αν αξίζει σε ένα σκηνοθέτη ο χαρακτηρισμός «ιδρυτής του σύγχρονου κινηματογράφου», αυτός είναι ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο οποίος έφυγε από την ζωή την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών.

    Ήταν η πιο πρωτότυπη και επιδραστική φωνή από την σπουδαία τριάδα που ταύτισε το όνομά της με το γαλλικό νέο κύμα. «Ενώ ο Φρανσουά Τρυφώ και ο Κλοντ Σαμπρόλ δεν εγκατέλειψαν ποτέ τελείως τους παραδοσιακούς τρόπους αφήγησης, παρά τον ριζοσπαστισμό τους ως προς το θέμα ή το στυλ, ο Γκοντάρ επέμενε ότι μια ιστορία πρέπει να έχει ”αρχή, μέση και τέλος, αλλά όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά”», θυμούνται οι Financial Times στο αφιέρωμά τους.

    Στην πράξη σπάνια ανακάτευε τον χρόνο των ταινιών του, προτιμώντας αντ’ αυτού να κάνει άλματα προς τα εμπρός μέσα από τις αφηγήσεις του με μέσα όπως το ελλειπτικό «jump cut», το οποίο προσπάθησε πολύ να μετατρέψει σε ένα ευρέως αποδεκτό εργαλείο. Ποτέ δεν κουραζόταν να παίρνει καθιερωμένες φόρμες και να τις συναρμολογεί ξανά με τρόπους που ήταν πάντα φρέσκοι, συχνά πνευματώδεις, μερικές φορές δυσνόητοι αλλά σταθερά διεγερτικοί, σχολιάζουν οι New York Times.

    Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ο σκηνοθέτης που «ξανάγραψε» τον κινηματογράφο

    Ο «πατέρας» της Νουβέλ Βαγκ έφυγε από τη ζωή με υποβοηθούμενη ευθανασία, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειάς του μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο Γκοντάρ κατέφυγε σε νόμιμη υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία λόγω ‘πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν αναπηρία’, σύμφωνα με τους όρους της ιατρικής γνωμάτευσης», εξήγησε ο Πατρίκ Ζανερέτ, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Liberation. «Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος», ανέφερε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο που πρόσκειται στην οικογένεια αλλά δεν κατονομάζεται. «Πήρε λοιπόν την απόφαση να τελειώνει. Ήταν δική του απόφαση και ήταν σημαντικό για αυτόν να γίνει γνωστό», πρόσθεσε.

    Η ζωή του 

    Ο Γκοντάρ γεννήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1930. Ήταν γιος γιατρού και μεγάλωσε στη Νιόν της Ελβετίας. Επέστρεψε στο Παρίσι, γράφτηκε στη Σορβόννη με σκοπό να σπουδάσει ανθρωπολογία. Αντ’ αυτού, «στοίχειωσε» τους κινηματογράφους της Αριστερής Όχθης και την Cinémathèque, καλλιεργώντας κινηματογραφικά τον εαυτό του δίπλα σε προσωπικότητας όπως ο Τρυφώ και ο Σαμπρόλ, ο Ζακ Ριβέτ και ο Έρικ Ρομέρ, με τους οποίους κυκλοφόρησε το περιοδικό Gazette du Cinéma και έκανε διάσημο το Cahiers du Cinéma.

    Αργότερα η ίδια ομάδα θα ιδρύσει τη Nouvelle Vague- το Νέο Κύμα για τους δημιουργούς του οποίου η «παράδοση της ποιότητας» που αντιπροσώπευε ο καθιερωμένος γαλλικός κινηματογράφος ήταν ένα αισθητικό αδιέξοδο, γι αυτό και διεκδίκησαν έναν νέο κινηματογράφο που ξεπήδησε από την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του σκηνοθέτη.

    Ως νέος κριτικός τη δεκαετία του 1950, ο Γκοντάρ ήταν ένας από τους πολλούς συγγραφείς που βοήθησαν να μετατραπεί το Cahiers du Cinéma σε ένα δυναμικό έντυπο που παρέσυρε την παλιά φρουρά του ευρωπαϊκού κινηματογράφου τέχνης και την αντικατέστησε με νέους ήρωες που είχαν σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις τάξεις του αμερικανικού εμπορικού κινηματογράφου.

    Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ο σκηνοθέτης που «ξανάγραψε» τον κινηματογράφο

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Γκοντάρ διέκοψε τους δεσμούς του με την οικογένειά του αφού ο πατέρας του τον έβαλε σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Η μητέρα του είχε εξασφαλίσει μια δουλειά για τον Γκοντάρ στην ελβετική τηλεόραση, αλλά έκλεψε από τον εργοδότη του και, το 1952, βρέθηκε σε φυλακή της Ζυρίχης. Ο πατέρας του τον έβγαλε γρήγορα, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα περνούσε αρκετούς μήνες σε ψυχιατρείο.

    Η μητέρα του πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μερικά χρόνια αργότερα, με τον ίδιο να μην προσέρχεται στην κηδεία. Μια δεκαετία αργότερα απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα του στο «Band of Outsiders», μια ταινία για δύο κλέφτες που ερωτεύονται μια νεαρή γυναίκα που ζει σε μια βίλα. Η πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται η Άννα Καρίνα, ένα μοντέλο από τη Δανία που έγινε η πρώτη σύζυγος του Γκοντάρ έχει το όνομά της μητέρας του, Οντίλ, και, όπως η μητέρα του, απεχθάνεται τις ταινίες.

    «Ξαναγράφοντας» το σινεμά

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Η εργασία του ως εργάτης σε φράγμα στην Ελβετία οδήγησε στην πρώτη του ταινία «Operation Béton» (1955), ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 20 λεπτών που γυρίστηκε με κάμερα 35 χιλιοστών. Έκανε πολλές μικρού μήκους ταινίες πριν αποκτήσει παγκόσμια φήμη με την ταινία «Με κομμένη την ανάσα». Βασισμένη σε μια ιδέα του Τρυφώ, η ταινία αποτέλεσε μια εντελώς νέα συνταγή για τον κινηματογράφο, και παρόλο που δεν ήταν η πρώτη ταινία του Νέου Κύματος έγινε αντιπροσωπευτική του κινήματος.

    «Μετά το ”Με κομμένη την ανάσα”, οτιδήποτε καλλιτεχνικό φαινόταν δυνατό στον κινηματογράφο», έγραψε ο κριτικός Richard Brody στο «Everything Is Cinema: The Working Life of Jean-Luc Godard». «Η ταινία κινήθηκε με την ταχύτητα του μυαλού και φαινόταν, σε αντίθεση με οτιδήποτε προηγήθηκε, μια ζωντανή ηχογράφηση ενός ατόμου που σκέφτεται σε πραγματικό χρόνο».

    «Ήταν επίσης μια μεγάλη επιτυχία, ένα φαινόμενο ορόσημο. Περισσότερο από κάθε άλλο γεγονός της εποχής του, το ”Με κομμένη την ανάσα” ενέπνευσε άλλους σκηνοθέτες να κάνουν ταινίες με νέο τρόπο και πυροδότησε την επιθυμία των νέων να κάνουν ταινίες. Εγκαινίασε τον κινηματογράφο ως την κύρια μορφή τέχνης μιας νέας γενιάς».

    Η επόμενη ταινία του, «Ο μικρός στρατιώτης», απαγορεύτηκε για τρία χρόνια λόγω της κριτικής της για τη γαλλική πολιτική στην Αλγερία, αν και η σταρ της Άννα Καρίνα αναδείχθηκε ως η πρώτη ηθοποιός-μούσα του Γκοντάρ, παίζοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στο μιούζικαλ «Η κυρία θέλει έρωτα» (1961) και το «Ζούσε τη ζωή της» (1962). Ο Γκοντάρ και η Καρίνα παντρεύτηκαν το 1961 και χώρισαν το 1965.

    Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ο σκηνοθέτης που «ξανάγραψε» τον κινηματογράφο

    Η προσωπική και η επαγγελματική ζωή του Γκοντάρ ήταν αλληλένδετες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο πρώτος του γάμος, το 1961, με την Καρίνα, κατέληξε σε διαζύγιο το 1964. Το 1967, όταν ήταν 36 ετών, παντρεύτηκε την Αν Βιαζέμσκι, μια κατά 16 χρόνια νεότερη ηθοποιό που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του «Η κινέζα». Αργότερα η Βιαζέμσκι, η οποία πέθανε το 2017, έγραψε δύο βιβλία για τον γάμο τους, ο οποίος έληξε το 1979. Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του με την τρίτη του σύζυγο, Αν-Μαρί Μιεβίλ.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετά από την «Περιφρόνηση», προσπάθησε να εξερευνήσει το είδος αγκιτπρόπ. Ανακαλύπτοντας τον μαοϊσμό μέσω της δεύτερης συζύγου του, γύρισε ριζοσπαστικές ταινίες για ένα ανθεκτικό παγκόσμιο κοινό όπως το «Η κινέζα» (1967) και το «Week-end» (επίσης το 1967). Αργότερα, αφού συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρείας παραγωγής Dziga Vertov για να «κάνει πολιτικές ταινίες με πολιτικό τρόπο», συμμετείχε στις ταινίες «British Sounds» και «Wind from the East».

    Ανά διαστήματα έκανε ταινίες που να αφορούν το υπόλοιπο, μεγάλο λαϊκό κοινό. Στην ταινία «Tout Va Bien» (1972), ένα δράμα κωμωδίας για την εργασία εναντίον κεφαλαίου, πρωταγωνίστησαν οι Τζέιν Φόντα και Ιβ Μοντάν. Έπειτα ξαναβυθίστηκε στο ριζοσπαστισμό με τη νέα του σύντροφο, την Αν-Μαρί Μιεβίλ, μετακομίζοντας στην Ελβετία για να ξεκινήσει μια σειρά από ταινίες, βίντεο και τηλεοπτικά προγράμματα.

    Έπειτα ήρθε η «τριλογία του υψηλού», η οποία ξεκίνησε με το θρίλερ «Το πάθος». Ακολούθησε το βραβευμένο με το Χρυσό Λέοντα της Βενετίας «Όνομα: Κάρμεν» και την τριλογία έκλεισε με το περίπλοκο «Χαίρε, Μαρία», το οποίο καταδικάστηκε από τον Πάπα.

    Τα τελευταία χρόνια

    Από το 1990, οι μεγάλου μήκους ταινίες του Γκοντάρ ήταν αταξινόμιστες: από το «Germany Year 90 Nine Zero», ένα διαλογισμό για τη Νέα Ευρώπη, μέχρι το «For Ever Mozart», στον οποίο ένας γαλλικός θίασος προσπαθεί να ανεβάσουν ένα έργο στο Σεράγεβο. Το πιο μνημειώδες έργο του στα τέλη της δεκαετίας ήταν το «Histoire(s) du Cinéma», αποτελούμενο από οκτώ μέρη, που συνιστά μια σύνοψη φτιαγμένη σε βίντεο, συνήθως εκτεταμένη και προκλητική, της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς.

    Από το ντεμπούτο του στο σινεμά, το 1960, με την ταινία «Με κομμένη την ανάσα» άλλαξε τους κανόνες, αμφισβήτησε τις παραδόσεις και εξερεύνησε νέες μορφές για την κινούμενη εικόνα. Αγκάλιασε τη φόρμα του ντοκιμαντέρ, την αλληγορία του είδους αγκιτπρόπ και τη μουσική ταινία, ενώ προσπέρασε τις αισθητικές ευκαιρίες της εποχής του βίντεο και των υπολογιστών.

    Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Ο σκηνοθέτης που «ξανάγραψε» τον κινηματογράφοEPA / JEAN-CHRISTOPHE BOTT

    Θεωρούσε τον κινηματογράφο λιγότερο ως μέσο για μετάδοση του δράματος και περισσότερο ως πλατφόρμα για ένα είδος ατελείωτου διαλόγου: μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, μεταξύ πραγματικότητας και τέχνης, και πάνω απ’ όλα μεταξύ του σήμερα και του χθες, σε πολιτικό, πολιτιστικό και φιλοσοφικό επίπεδο.

    Ο «πάπας του γαλλικού σινεμά» έσκαψε την ιστορία του κινηματογράφου με τρόπο που δεν αλλοιώνεται, ωστόσο, το έργο του Γκοντάρ από τις τελευταίες περιόδους του είχε λιγότερους θαυμαστές καθώς εγκατέλειψε το ούτως ή άλλως ελάχιστο ενδιαφέρον που είχε για τον αφηγηματικό κινηματογράφο. Οι ταινίες αυτής της περιόδου είναι περίπλοκες, μπερδεμένες εικόνες-κολάζ που επικαλούνταν και ταυτόχρονα διαμελούσαν τα συστήματα σκέψης του κόσμου: τέχνη, ιστορία, πολιτική, κινηματογράφος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροπορικά δρομολόγια στο κόσμο το 2024

    Μια ετήσια έκθεση της 17ης Δεκεμβρίου από τον πάροχο...

    Υποχρεωτικό το ψηφιακό πελατολόγιο από το 2025 στους επαγγελματίες

    Η εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου βρίσκεται στην τελική φάση δοκιμών και...

    Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τις ελληνικές τράπεζες μετά το «ψαλίδι» στις προμήθειες

    Μια νέα συνθήκη ισορροπίας σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις των τραπεζών και...

    Στην πυρά τα ναρκωτικά του Άσαντ στη Δαμασκό – Έκαψαν 1.000.000 «χάπια των τζιχαντιστών»

    Οι νέες Αρχές της Συρίας έκαψαν σήμερα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, εκ...
    Best Shop