Θα αρχίσουν να κλείνουν φούρνοι στην Ελλάδα; Φαντάζει σενάριο καθ’ υπερβολή αλλά δυστυχώς όσο περνά ο καιρός και η κρίση της ακρίβειας συνεχίζεται, με τον πληθωρισμό να καλπάζει ελέω «έκρηξης» της ενέργειας, το σενάριο αυτό πλησιάζει απειλητικά στην πραγματικότητα.
Και δεν πρόκειται για διαπίστωση μας αλλά για δήλωση που κάνει στην «Πολιτεία» ένας Αχαιός ο οποίος εκπροσωπεί τον κλάδο των Αρτοποιών σ’ όλη τη χώρα. Πρόκειται για τον Αιγιώτη Αρτοποιό κ. Ανδρέα Παπαϊωάννου, Οικονομικό Επόπτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιείων και Μέλος στο αντίστοιχο τμήμα της ΓΣΕΒΕΕ.
Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, ο κ. Παπαϊωάννου κάνει την δυσοίωνη πρόβλεψη και λέει: «Δυστυχώς θα έχουμε λουκέτα και σε αρτοποιεία της χώρας. Και θα είναι η απόλυτη απώλεια, διότι κάποιοι παλιότερα έλεγαν ότι… ‘αν φτάσουμε ποτέ σε σημείο να δούμε να κλείνουν φούρνοι, τότε τα χειρότερα θα ‘χουν έρθει’».
Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η δήλωση του Αχαιού εκπροσώπου του κλάδου Αρτοποιών δεν προέρχεται από κάποια… μαντική ικανότητα, αλλά βασίζεται στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, στην Πορταριά του Πηλίου, στην πανελλαδική σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών. Εκεί αποτυπώθηκε πλήρως το αδιέξοδο των αρτοποιών από τις διαδοχικές αυξήσεις στο ρεύμα και στις τιμές πρώτης ύλης, καθιστώντας την παραγωγή του ψωμιού δυσανάλογη και ζημιογόνα σε σχέση με την τιμή πώλησης του.
Τιμή, που εξακολουθεί να παραμένει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και οι όποιες αυξήσεις υπήρξαν δεν είναι ικανές να απορροφήσουν τις απώλειες. Ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει πως ακόμα κι αν το ψωμί πωλούνταν προς 3 ευρώ το κιλό, (σε απόλυτες τιμές, καθώς το μισό κιλό είναι γύρω στα 450 γραμμάρια), και πάλι δεν θα μπορούσε να σταθεί εύκολα μια επιχείρηση που απασχολεί και προσωπικό.
ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΨΩΜΙ !
«Κανένα παιδί να μην πάει
πεινασμένο στο σχολείο»
Φυσικά δεν είναι μόνο η «έκρηξη» της ακρίβειας που δυσκολεύουν τους επαγγελματίες αρτοποιούς. Δεν είναι μόνο οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος, οι πανάκριβες πρώτες ύλες και τα συναφή. Είναι και ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα.
Είτε από την πώληση συσκευασμένου ψωμιού, (κατεψυγμένου), σε σούπερ μάρκετ, είτε όμως και από την έλλειψη χρημάτων για την αγορά της καθημερινής φρατζόλας! Ίσως αυτό το τελευταίο να είναι και το πιο ανησυχητικό όλων.
Και ο Αιγιώτης Αρτοποιός και εκπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, με πόνο ψυχής καταθέτει στην «Πολιτεία» ότι «δυστυχώς υπάρχουν συνάνθρωποι μας που όσο κι αν σε κάποιους φαίνεται αδύνατο, εν τούτοις οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν χρήματα ούτε για να βάλουν μισό κιλό ψωμί στο καθημερινό τους τραπέζι»!
Αναφερόμενος σε αυτό το κομμάτι, ο κ. Παπαϊωάννου εξηγεί ότι είναι πολλά τα περιστατικά που έχει να διηγηθεί, είτε από προσωπική εμπειρία του, στην Αιγιάλεια, είτε όμως και από μηνύματα τα οποία λαμβάνει από Πατρινούς συναδέλφους του. Που γνωρίζουν γείτονες που δεν μπαίνουν πια στους φούρνους σε καθημερινή βάση ή που αποτολμούν να ζητήσουν ψωμί με… τεφτέρι!
«Εγώ προσωπικά μπορώ να σας αναφέρω ότι στο φούρνο μου έχω δώσει οδηγία στους εργαζόμενους να δίνουν ψωμί δωρεάν σε συγκεκριμένες οικογένειες που ξέρω ότι αντικειμενικά αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική δυσκολία. Και είναι πολλοί ακόμα οι συνάδελφοι μου που κάνουν το ίδιο, και στην Πάτρα. Και φέτος το χειμώνα, με τυρόπιτες και κουλούρια θα φροντίσουμε να μην πάει κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο…»!
Πότε θα δούμε φούρνους να κλείνουν…
Ο κίνδυνος λουκέτων σε αρτοποιεία, εξαπλώνεται και στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Αχαΐα, έστω κι αν προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να οδηγούν σε χειροπιαστό συμπέρασμα για πιθανό αριθμό φούρνων που είναι προ των πυλών κλεισίματος.
Ωστόσο τα μηνύματα, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Παπαϊωάννου στην «Πολιτεία», είναι ιδιαιτέρως αρνητικά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εκτίμηση, ότι αν συνεχιστεί η επέλαση της ακρίβειας και το φθινόπωρο, σίγουρα θα δούμε αρτοποιεία να κλείνουν στην Πάτρα, στο Αίγιο και αλλού στην περιφέρεια μας, εντός του χειμώνα. Θέλοντας μάλιστα να τονίσει το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί αλυσιδωτά στην εθνική οικονομία και στον χώρο της εργασίας, απ’ το κλείσιμο αρτοποιείων, ο Ανδρέας Παπαϊωάννου υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα λειτουργούν κάπου στα 14.500 αρτοποιεία και σε αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι». Χώρια βέβαια από τη ζημιά που θα υποστούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω απ’ τον κλάδο.
Ο Νόμος – «έκτρωμα»
Ένα σημαντικό σκέλος των διεκδικήσεων των Αρτοποιών Ελλάδος είναι και αυτό του νόμου «έκτρωμα», όπως τον χαρακτηρίζουν, που ψηφίστηκε το 2015 και αναγνωρίζει ως Αρτοποιείο» όχι κάθε επιχείρηση που παρασκευάζει ψωμί από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας, αλλά κι εκείνες που αναλαμβάνουν το ψήσιμο του ψωμιού στα τελευταία 7 με 8 λεπτά, δηλαδή ψήνουν κατεψυγμένο. «Αυτός ο νόμος ‘άνοιξε’ τον ασκό του Αιόλου κατά του κλάδου μας», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.
Προφανώς, αφού επέτρεψε τον μη υγιή ανταγωνισμό ακόμα και από επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με την αρτοπο-Παρασκευή, ως επί τω πλείστων σούπερ μάρκετ που με ένα φουρνάκι μετατρέπονται σε φούρνοι! Υποκλέπτοντας τη δουλειά των παραδοσιακών μικρών αρτοποιείων και μειώνοντας περαιτέρω τον τζίρο τους. «Επί επτά χρόνια παλεύουμε ως Ομοσπονδία για την αλλαγή αυτού του νόμου και ήδη είμαστε σε συνεννόηση με τη σημερινή ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ευελπιστώντας ότι επιτέλους θα αναγνωριστεί το δίκαιο μας» επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου.
Από την εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία”: