Περισσότεροι από 56.000 άνεργοι ίσως βρουν την ευκαιρία να πιάσουν δουλειά, μέσω προγραμμάτων που θα «τρέξει» η Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) το επόμενο διάστημα και έως το τέλος της χρονιάς. Ήδη από τις πέντε δράσεις, που βρίσκονται στη γραμμή της αφετηρίας, οι δύο αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ένα για νέους 18-29 ετών και ένα για νέους επιχειρηματίες 30-45 ετών σε συγκεκριμένες Περιφέρειες της χώρας. Θέσεις θα «ανοίξουν» και για άνεργους άνω των 55 ετών.
Οι υπόλοιπες δράσεις αφορούν προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων. Το καθένα αφορά 10.000 ανέργους και έχει διαφορετικές προδιαγραφές.
Χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
Έως το τέλος του έτους, αναμένεται να προκηρυχθούν άλλα δύο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 123,4 εκατ. ευρώ, που θα απευθύνονται σε 20.000 δικαιούχους.
Τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ θα χρηματοδοτηθούν από δύο πηγές: Η πρώτη είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα διατεθούν 534 εκατ. ευρώ μόνο για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Και η δεύτερη είναι το ΕΣΠΑ, από το οποίο διατίθενται 1,35 δισ. ευρώ συνολικά για την αγορά εργασίας, μέρος των οποίων θα διοχετευθούν σε προγράμματα της ΔΥΠΑ.
Όλα τα προγράμματα για τους ανέργους
Αναλυτικά οι δράσεις που θα τρέξουν τους επόμενους μήνες:
1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.000 νέων 18-29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία
Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ.
Βασικός στόχος είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 3.000 ανέργων, ηλικίας 18-29 ετών, μέσω της επιδότησής τους με 14.800 ευρώ έκαστος, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία.
Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό, παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων, κατασκευή εξοπλισμού RFID, διαχείριση ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλεκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της δράσης, ενισχύονται άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, από τα κεντρικά γραφεία μέχρι τα εργοστάσια και από την αποθήκη μέχρι τη διανομή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ΔΥΠΑ που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, 18-29 ετών και υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης και η ενίσχυση καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
1η δόση, ύψους 4.000 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
2η δόση, ύψους 5.400 ευρώ: μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
3η δόση, ύψους 5.400 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 ελεύθερων επαγγελματιών 30-45 ετών στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
Σκοπός του προγράμματος, προϋπολογισμού 47,6 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το τρέχον ΕΣΠΑ, είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων, μέσω της ενίσχυσής τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και παράλληλα η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Προβλέπεται η χρηματοδότηση με 14.800 ευρώ για την καθεμία 3.000 νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι, ηλικίας 30-45 ετών, στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον, η δράση αφορά 220 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι, ηλικίας 30-45 ετών, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Και στις δύο περιπτώσεις, έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία.
Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Καλύπτει δε δαπάνες που αφορούν στην έναρξη και τη λειτουργία μιας νέας επιχείρησης (ενοίκιο επαγγελματικού χώρου, δαπάνες λογιστικής, συμβουλευτικής και νομικής υποστήριξης, αναλώσιμα, ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου, μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης, κλπ).
Προϋπόθεση της χρηματοδότησης είναι η υποβολή αίτησης που θα αξιολογηθεί από τη ΔΥΠΑ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, προκειμένου να επιλεγούν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν. Τα κριτήρια αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δραστηριότητα στον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας, την κατάρτιση του ωφελουμένου σε θέματα ψηφιακής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους μήνες ανεργίας πριν την έναρξη εργασιών, κ.ά.
3. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 30 ετών
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 10.000 ανέργους, ηλικίας 18-30 ετών, τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
Στόχος του είναι η προετοιμασία των νέων ανέργων σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας στη συνέχεια.
Η δράση έχει προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η διάρκεια του είναι επτά μήνες και αφορά σε τοποθέτηση σε θέσεις προεργασίας. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ για το διάστημα αυτό ο νόμιμος κατώτατος μισθός, η αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, που αντιστοιχεί σε αυτόν, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές.
4. Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους. Το πρόγραμμα αφορά σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους.
Έχει προϋπολογισμό 119,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων.
Αντικείμενο της δράσης, που απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που μπορεί να επιχορηγηθούν, έμφαση θα δοθεί σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
Οι άνεργοι, που θα προσληφθούν, θα λάβουν 951 ευρώ για 18 μήνες και ο μισθός τους θα επιδοτηθεί από τη ΔΥΠΑ έως και 80%.
5. Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους
Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται σε 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες: άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, μετά την ανατροφή των παιδιών τους- μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά. Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση για 12 μήνες με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ.
Ο δεύτερος κύκλος θα ωφελήσει 3.000 άνεργα άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
- άτομα με αναπηρία
- θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας
- αποφυλακισμένοι
- απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες
- νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
- διεμφυλικά πρόσωπα
- ενήλικες που διαμένουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας
Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του για 24 μήνες, με ανώτατο μηνιαίο ποσό επιχορήγησης τα 700 ευρώ και των δύο προγραμμάτων που θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους.
6. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών
Σκοπός του προγράμματος, προϋπολογισμού 49,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τη δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.
Η διάρκεια το προγράμματος είναι 15 μήνες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις για πέντε επιπλέον μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.
7. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών)
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση, πιστοποίηση και βραχυπρόθεσμη επιδοτούμενη απασχόληση 15.000 ανέργων 25-45 ετών, εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ. Έχει προϋπολογισμό 73,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σκοπός είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων που ολοκλήρωσαν τη δράση της κατάρτισης, με την αξιοποίηση των νέων δεξιοτήτων τους.
Η δράση της απασχόλησης απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα λάβουν επιχορήγηση που ανέρχεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, για να προσλάβουν και να απασχολήσουν για έξι μήνες τους ανέργους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης.
Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις για δύο επιπλέον μήνες, μετά την λήψη της χρηματοδότησης.