Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας ανακοινώνει ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day), ο εορτασμός της οποίας φέτος προσδιορίστηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) την 29η Σεπτεμβρίου 2022, έχει ως θέμα: «Νέες τεχνολογίες για μια πιο πράσινη ναυτιλία».
Ο Γενικός Γραμματέας του IMO κ. Kitack Lim αναφέρει στο χαιρετισμό του για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2022: «Μεταξύ των πλέον απαιτητικών ναυτιλιακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων παγκοσμίως, συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή, τα θαλάσσια απορρίμματα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ως εκ τούτου, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2022 έχει επιλεγεί για να τονίσει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών παρέχοντας την ευκαιρία για την προώθηση καινοτομιών, της έρευνας και ανάπτυξης, της τεχνολογικής συνεργασίας και της ανάδειξης λύσεων για την απανθρακοποίηση και για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία. Η φιλοδοξία αυτή θα ωφελήσει τους πάντες, καθόσον κανένας δεν θα παραβλεφθεί.
Δεν πρόκειται απλά για μία θεματική ενότητα, καθόσον σηματοδοτεί τη διαδρομή για την εφαρμογή της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία θέτει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), και ειδικά τον SDG 13 για το κλίμα, τον SDG 14 περί βιώσιμης χρήσης των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων, και τον SDG 9 περί βιομηχανίας, καινοτομίας και υποδομής. Πάνω απ’ όλα ωστόσο, πρόκειται για την ανάπτυξη συνεργιών και ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων αντικατοπτρίζοντας και τον SDG 17, ο οποίος τονίζει τη σημασία της συνεργασίας και της ορθής υλοποίησης για την επίτευξη όλων των στόχων.
Η θεματική ενότητα «Νέες τεχνολογίες για μία πιο πράσινη ναυτιλία» ανοίγει μία ευρύτερη συζήτηση για την πορεία της ναυτιλίας και για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες δύνανται να αξιοποιηθούν προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Επίσης προσφέρει κίνητρο για να εξεταστεί περαιτέρω ο τρόπος με τον οποίο η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός μπορούν να υποστηρίξουν τη ναυτιλία. Ωστόσο οι τεχνολογικές λύσεις για μία πιο καθαρή, ασφαλή και βιώσιμη ναυτιλία πρέπει να ωφελούν και τους ανθρώπους. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο στους ναυτικούς, το λοιπό ναυτιλιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για εκπαίδευσή τους.
Πέραν τούτου υπογραμμίζεται ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2022 συμπίπτει με τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Ναυτιλία στις 18 Μαΐου και σηματοδοτεί αυτό το κοινό ορόσημο, ενώ ο Δ.Ν.Ο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για συζήτηση ως προς το ρόλο των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στο ναυτιλιακό τομέα.
Αυτό θα υποστηρίξει την δίκαιη και ισότιμη μετάβαση στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλίας απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα, καθώς και τον βασικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γυναίκες στο να ηγηθούν αυτών των αλλαγών, κυρίως στην παραγωγή και χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογιών επί του πλοίου.
Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ο Δ.Ν.Ο θα δώσει επίσης έμφαση σε λύσεις πράσινης ναυτιλίας για όλο το ναυτιλιακό κλάδο και θα προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών. Επιπλέον, ο Δ.Ν.Ο θα προάγει το διάλογο για την καινοτομία και τις τεχνολογικές ανάγκες για μία πιο πράσινη ναυτιλία, ανταλλάσσοντας γνώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για το σκοπό αυτό, ο ΔΝΟ θα παρέχει ενημέρωση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται υπό δοκιμή και οι οποίες καθοδηγούνται από τα Κέντρα Ναυτιλιακής Τεχνολογίας και Συνεργασίας τα οποία έχει θεσμοθετήσει ο Δ.Ν.Ο., καθώς και από το πρόγραμμα απανθρακοποίησης της ναυτιλίας “GreenVoyage2050” και το πρόγραμμα BlueSolutions.
Τα ανωτέρω θα αναδείξουν νέες τεχνολογίες που θα υποστηρίζουν και την πρωτοβουλία NextGen για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, η οποία αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των υφιστάμενων προγραμμάτων του Δ.Ν.Ο., των Κέντρων Ναυτιλιακής Τεχνολογίας και Συνεργασίας και των διαφόρων Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης, με σκοπό να προάγουν την ανταλλαγή γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται να οργανωθεί ένα ακόμα Παγκόσμιο Φόρουμ το οποίο θα αφορά την τεχνολογία και την εφαρμογή της στο ναυτιλιακό τομέα, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών, των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και των μικρών αναπτυσσόμενων νησιωτικών Κρατών.
Περαιτέρω, θα διοργανωθεί το δεύτερο Συμπόσιο του Δ.Ν.Ο. με αντικείμενο τα εναλλακτικά καύσιμα, χαμηλών και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα εστιάσει αφενός, στις ευκαιρίες για παραγωγή ανανεώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, και αφετέρου, στις πρωτοβουλίες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την υποστήριξη των εν λόγω κρατών κατά τη μετάβασή τους προς την απανθρακοποίηση.
Ένα ακόμη παγκόσμιο πρόγραμμα θα παρουσιάσει λύσεις για τη διαχείριση των βιολογικών εναποθέσεων (biofouling) με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μείωση των εκπομπών, ενώ μία επιπλέον πρωτοβουλία θα αναλάβει την επίλυση του προβλήματος των θαλάσσιων ρύπων από πλαστικά.
Όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα τονίζουν την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του ναυτιλιακού τομέα προκειμένου να βρεθούν λύσεις.
Κατά τη διάρκεια του έτους θα κληθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε συζητήσεις, παρουσιάσεις και να επισημανθούν ολοκληρωμένες λύσεις για το μέλλον της ναυτιλίας ενώ θα παρασχεθούν πληροφορίες για το πώς θα διαμοιραστούν εν ευθέτω χρόνω οι τεχνολογικές εμπειρίες.