Με ένα νέο κύμα κορονοϊού να βρίσκεται μπροστά μας μέσα στο χειμώνα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, και την ανοσία από τον βασικό εμβολιασμό και την τρίτη δόση για όσους την έκαναν να έχει εξασθενήσει, το ενδιαφέρον στρέφεται στα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, με τα οποία γίνονται πλέον οι αναμνηστικές δόσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ένα στα τέσσερα καταγεγραμμένα κρούσματα αφορά πλέον σε επαναλοιμώξεις, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Τα νέα ενισχυτικά εγκρίθηκαν από τον FDA στα τέλη Αυγούστου, επομένως δεν έχουμε ακόμη τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία. Ωστόσο, οι ειδικοί κάνουν λόγο περίπου τέσσερις έως έξι μήνες προστασίας από τον COVID-19.
Τα εμβόλια και τα boosters μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση συστήνεται σε ευπαθείς ομάδες και σε άτομα άνω των 60 ετών. Ακόμη όμως δεν υπάρχει πολλή τεκμηρίωση για το πόσοι από αυτούς που έκαναν το επικαιροποιημένο εμβόλιο τελικά νόσησαν ή νοσηλεύτηκαν.
Σωτήρης Τσιόδρας: Η προστασία μειώνεται σταδιακά μετά τους 4 μήνες
Η προστασία μειώνεται σταδιακά μετά τους 4 μήνες σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ομιλία του με θέμα “Πανδημία – Επιστημονικές Προκλήσεις”, στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η πιθανότητα προστασίας από την αρχική λοίμωξη είναι γύρω στο 30% με 40%. Αν το καλοκαίρι κάποιος πέρασε “Όμικρον” η προστασία είναι 75% που σταδιακά μειώνεται, ανέφερε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι τα αντισώματα είναι παραπάνω αν κάποιος έχει περάσει λοίμωξη και είναι τριπλά εμβολιασμένος. Σε όλους, στους 4 μήνες η προστασία
μειώνεται.
Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανών ερευνητών, όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής, η 4η δόση εμβολίου θα γλιτώσει περίπου 90.000 ζωές και θα υπάρχει και οικονομικό όφελος από τις νοσηλείες. Δυστυχώς μόνο το 15% των άνω των 60 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με 4η δόση. “Είμαστε πολύ πίσω και έχουμε υιοθετήσει μια αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει και θα κάνει κακό και στην Ευρώπη και σε όλο τον Δυτικό κόσμο”, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Τα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και τον θάνατο, όχι τόσο από την μόλυνση και θέλουμε άλλα εμβόλια. “Η επιστήμη εξελίσσεται και ελπίζουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας κρατάει για ένα χρόνο”.
Πόσοι κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5, της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.
Ο εμβολιασμός αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκεται κοντά στο 80% στο γενικό πληθυσμό, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Για τους άνω των 60 ετών, είναι στο 90%. Για την τρίτη και τέταρτη δόση, συμπλήρωσε, είμαστε στο 15,7% όταν ο μέσος όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 15%. “Υπήρχε κόσμος ο οποίος περίμενε, γιατί το είχαμε αναγγείλει ότι από τον Οκτώβριο έρχονται πια τα εμβόλια που είναι Όμικρον 4, Όμικρον 5”.
Υπενθυμίζεται πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.