Οι Αρχές έκλεισαν επίσης όλα τα σχολεία και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ιρανικό Κουρδιστάν την Κυριακή – σημάδι ότι το καθεστώς ανησυχεί μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με τον Guardian.
Πλάνα έδειξαν διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλο το Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής, με εκατοντάδες κορίτσια γυμνασίου και φοιτητές να συμμετέχουν όπου οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και σε πολλές περιπτώσεις, πραγματικά πυρά, ανέφεραν οργανώσεις για τα δικαιώματα. Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν πραγματικές σφαίρες.
Το Σάββατο, το κεντρικό ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν χακαρίστηκε για λίγο και διακόπηκε με εικόνες και μηνύματα υποστήριξης των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Τα πλάνα του ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, αντικαταστάθηκαν από εικόνες διαδηλωτών που έχουν πεθάνει.
Δείτε το βίντεο:
Κατά τη διάρκεια της διακοπής μεταδόθηκε επίσης μια εικόνα που δείχνει τον Χαμενεΐ στο στόχαστρο και στις φλόγες, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα ακτιβιστών Edalat-e Ali. Οι εικόνες συνοδεύονταν από τη φράση «ελάτε μαζί μας και ξεσηκωθείτε».
Το μέγεθος των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων αμφισβητείται, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τη Δύση δίνουν μια ψευδή εικόνα διάσπαρτων συγκεντρώσεων που διαλύονται γρήγορα μόλις φτάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία δήλωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 19 παιδιά, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Οι υποστηρικτές των διαδηλώσεων, λένε ότι η επιμονή και η πρωτοτυπία των συχνά αυθόρμητων διαδηλώσεων δείχνει το βάθος της αποξένωσης των νέων από μία ηλικιωμένη και κοινωνικά αντιδραστική άρχουσα τάξη που δεν έχει καμία επαφή με τις αξίες και τις συμπεριφορές τους.
Παρά τις φωτογραφίες με φορτηγά που φτάνουν στα σχολεία, ο Ιρανός υπουργός Παιδείας Μοχάμαντ Μαχντί Καζέμ υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν αποβολές από αυτά ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξε επικοινωνία με γονείς μαθητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, συναντήθηκε με αξιωματούχους ασφαλείας για να συζητήσει πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η καταστολή. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν για υποθέσεις ασφαλείας, Seyed Mirahmadi, είπε: «Χθες, εκτός από την Τεχεράνη και το Sanandj, η χώρα ήταν εντελώς ειρηνική… Από εδώ και στο εξής, όσοι συλλαμβάνονται στις ταραχές θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να δικαστούν. Θα διωχθούν γρήγορα και οι ποινές τους θα είναι καθοριστικές και αποτρεπτικές».
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δήλωσαν ότι τα επαναλαμβανόμενα black-out που επιβάλλονται από το καθεστώς σε πλατφόρμες όπως το Instagram βλάπτουν σοβαρά την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις πωλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μειώνονται μεταξύ 40% και 70%.